Güncel Haberler

2022-23 Euroleague Sezonu İçin Yapılan En İyi 10 Transfer

Turkish Airlines Euroleague‘de 2022-23 sezonunda boy gösterecek olan 18 takım da kadrolarını güçlendirmek için yaz döneminde çeşitli transfer hamlelerine imza attılar.

Biz de sizler için bu hamelerden en beğendiğimiz, en iyi olduğunu düşündüğümüz 10 tanesini seçtik. Keyifli okumalar.

*** Oyuncular güçlerine ya da seviyelerine göre değil alfabetik olarak sıralanmıştır.

BRANDON DAVIES – OLIMPIA MILANO

30 yaşında olan 2.08 metre boyundaki Davies, geçen sezon Euroleague sahnesinde 36 maça çıkmış ve ortalama 20.4 dakika süre alırken 9.9 sayı, %25.0 3sayı, 3.7 ribaund, 1.6 asist istatistikleriyle katkı verebilmişti. 

Davies hem yüzü dönük hem de sırtı dönük silahlarının olmasıyla beraber hücumda elit bir tamamlayıcı ayrıca ikili oyunlarda da güvenilir bir bitirici. Bu sezon Milano’nun çember altında özellikle Hines kenardayken ve Mitoglou sakatken mücadele, atletizm gibi konularda çok eksik kaldığını gördük. Davies bu alanlarda koç Messina’nın istediğini verebilecek bir uzun ki alçak postta birebir skor üretebilmesi ve çabuk ayaklara sahip olması da hem savunmada hem de hücumda çok büyük artılar. Hines ile de yeniden anlaşılacağını düşünürsek veteran uzunla dakikaları verimli şekilde paylaşacaklardır.

DZANAN MUSA – REAL MADRID

2.05 metre boyunda olan 23 yaşındaki genç kanat oyuncusu, bu sezon Endesa’da 29 maçta ortalama 32.5 dakika süre alırken, 20.1 sayı, %38.1 3sayı, 5.1 ribaund, 3.1 asist, 1.1 top çalma, 23.1 verimlilik puanı ile mücadele etmişti.

Efes’te geçirdiği süreçte beklentilerin çok atında kaldığını gördük. Ama tabi bunun nedeni genç bir oyuncu olması ve NBA’de istediğini alamadıktan sonra Avrupa sahnesine de zirveden giriş yapmış olmasıydı, mental olarak bu duruma hazır değildi. Sonrasında kendisi için çok daha uygun bir takım olan, Endesa’nın yeni ekibi Breogan’a transfer oldu, kariyerindeki en doğru hamlelerden birine imza attığını da görmüş olduk. İspanyol ekibinin yüksek tempo basketbolunda açık alandaki etkinliği dış şutlarda ritmini yakalamasıyla beraber artan yüzdesi onu özel bir hücum silahına dönüştürdü ki ribaundlara ve asistlere de çok iyi katkı yaparak komple bir kanat oyuncusu olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Real tempolu oynamayı seven, açık alanda kanat oyuncularını çokça kullanan bir takım. Bu nedenle de Breogan’da sergilediği hücum verimliliğini devam ettirebilir. Ama savunma tarafında Euroleague sertliğine alışması, hızlıca adapte olması gerekecek.

ELIE OKOBO – AS MONACO

1.91 metre boyunda olan 24 yaşındaki genç guard, Euroleague sahnesindeki çaylak sezonunda 14.5 sayı ortalaması ile bu alanda 6. sırada yer alırken, 536.8 3sayı, 2.8 ribaund, 3.9 asist, 13.5 verimlilik puanı istatistikleriyle mücadele etmişti.

Fransız yıldız Euroleague’deki çaylak sezonunda tam anlamıyla fırtına gibi esmişti. Özellikle normal sezonun ilk kısmında ekürisi Jones ile beraber durdurulamaz bir ikili oldular ve kaybettikleri maçlarda bile herkes onun performansından söz eder olmuştu. İkinci yarıyla beraber ise rakipler onu daha fazla ciddiye almaya başladılar ve gelen savunma önlemleriyle beraber etkisi azalmaya başladı. Ancak halen atletizmi, deliciliği ve her geçen gün arttırdığı şut tehditi ile çok önemli bir skorer. Bunun yanında savunmada da tıpkı James gibi istediği zaman özel işlere imza atabilecek yeteneklere, potansiyele sahip. Onları birlikte izlemek bizim için çok keyifli olacak ama rakip savunmalar için epey can sıkıcı olacağını net olarak söyleyebiliriz. Özetle Monaco gibi bütçesini yükseltecek ve tekrar play-off kovalayacak bir takıma giderek çıtayı yükseltmiş olacak Okobo ve yüksek frekansta geçirdiği çaylak sezonunun ardından onun için zorlu bir sınav olacak. Hem Monaco hem de onun için doğru bir hamle olacağını düşünüyorum.

IOANNIS PAPAPETROU – PARTIZAN

2.03 metre boyunda olan 28 yaşındaki Yunan forvet, geçtiğimiz sezon Euroleague’de 23 maçta ortalama 29.5 dakika süre alırken 12.0 sayı, %25.2 3sayı, 3.2 ribaund, 2.5 asist ile katkı vermişti.

Koç Obradovic kanat rotasyonuna Nunnally gibi etkili bir şutörü ekledikten sonra şimdi de fizikli, gerektiğinde sırtı dönük de hücum edecek ve savunmada da birden fazla pozisyonu savunabilecek özel bir oyuncuyu kadrosuna katıyor. Sırp koçun ondan Fenerbahçe döneminde Kalinic’den yaptığı gibi çok iyi faydalanacağını düşünüyorum. Panathinaikos’da bireysel anlamda iyi işlere imza atsa da bir türlü istediği takım başarılarını yakalayamayan Papapetrou için de gelişimi açısından doğru bir hamle oalcaktır.

JAN VESELY – FC BARCELONA

2.13 metre boyunda olan 32 yaşındaki Çek uzun, bu sezon sağlıklı kalabildiği 22 maçta ortalama 29 dakika sahada kalırken 13.6 sayıi, 6.1 ribaund, 2.5 asist, 1.1 top çalma, 18.2 verimlilik puanı ile oynamış, zaman zaman takımın performansının onu aşağı çekmesine izin verse de genelde bireysel anlamda iyi bir sezon geçirmişti.

Her ne kadar Vesely prime zamanlarından uzak olsa da ikili oyun savunmasındaki etkinliği, blok tehditi, ribaundlara katkısı ve gelişmiş pasör özellikleri artı orta mesafe tehditi ile Barça’nın sisteminde kesinlikle faydalı olacak bir silah olacaktır. Koç Obradovic gibi dominant, her ayrıntıya müdahele etmeyi seven bir koçla çalışmış bir oyuncu olarak koç Saras ile de iyi anlaşacaklarını, verimli olacağını düşünüyorum. Tabi son 2 sezondur yaşadığı mental problemleri geride bırakıp, sakatlıklardan uzak kalması gerekecek.

KEVIN PANGOS – OLIMPIA MILANO

1.85 metre boyunda olan 29 yaşındaki Pangos, Zenit forması ile 2020-21 sezonunun en iyi beşine seçildiği son Euroleague macerasında 39 maçın tamamında ilk 5 başlarken ortalama 28:57 dakika süre almış, 13.5 sayı, %39.0 3sayı, 2.0 ribaund, 6.7 asist, 14.8 verimlilik puanı istatistikleri ile katkı vermişti. Bu sezon ise Cavs ile birlikte ilk kez NBA maçına çıkan Pangos, 7 dakika sahada kalarak 1.7 sayı – 1.3 asist ortalamaları tutturmuştu. Ancak oyuncu daha sonradan Cavs’in G-League takımı Cleveland Charge’a gönderildi.

Kanadalı guardın üstün saha görüşü, pas yeteneği ve en önemlisi ikili oyunlarda üçlü tehdite sahip olması koç Messina’nın yarı sahadaki hücum sistemine birebir uyum sağlayacaktır. Gerektiğinde skorer kimliğine bürünüp hem penetreleri hem de dış şutları ile takımına liderlik edebilen bir isim. Euroleague’de bu kadar iyi bir sezon geçirdikten sonra NBA macerasında başarılı olamamış ve tekrar Euroleague’e dönme kararı almıştı. Yeni sezonda hem kendisi için hem de Milano için beyaz bir sayfa açılacak, bunu da en iyi şekilde dolduracağını düşünüyorum.

LORENZO BROWN – MACCABI TEL AVIV

1.96 metre boyunda olan 31 yaşındaki Brown, geride bıraktığımız sezon Rus takımlarının Euroleague’den ihracına kadar olan bölümde 24 maçta ortalama 29.9 dakika süre bulurken 13.8 sayı, %32.2 3sayı, 3.6 ribaund, 6.1 asist, 1.5 top çalma istatistikleriyle mücadele etmişti.

Fenerbahçe’de geçirdiği sezonu çabuk unutan Brown, Kazan’ın kendisine verdiği fırsatı gayet iyi değerlendirmişti. Şimdi tekrar Euroleague sahnesinde boy göstermek adına yeniden yapılan Maccabi de onun için doğru bir adres olacaktır. Özellikle Wilbekin’den sonra topa yön verecek, takıma tecrübesiyle liderlik edecek bir isme ihtiyaçları vardı ki Brown işin savunma tarafında da koç Kattash’ı memnun edecek isimlerden biri. Kazan’daki verimli ve istikrarlı performansının üstüne İspanya milli takımı ile Eurobasket’de şampiyonluğa ulaştı ve turnuvanın en iyi bireysel performanslarından birine sahipti, zaten en iyi beşe de seçildi. Bu grafiğini Maccabi’de de sürdüreceğini düşünüyorum, her iki taraf için de kazan-kazan transferi olur.

NEMANJA BJELICA – FENERBAHÇE BEKO

2.08 metre boyunda olan 34 yaşındaki Sırp yıldız, geçtiğimiz sezon Warriors ile şampiyonluk sevinci yaşarken 71 maçta ortalama 16.1 dakika sahada kalmış ve 6.1 sayı, 4.1 ribaund, 2.2 asist ile katkı vermişti.

İlerleyen yaşıyla ve geçirdiği çeşitli sakatlıklarla beraber bacakları artık ağırlaştı ve zaman zaman çabuk, atlet forvetleri perimetrede savunmada sorunlar yaşayabiliyor ama zekası ve pozisyon bilgisi sayesinde bu zaaflarını da kapatmayı biliyor ki bunu NBA gibi müthiş atletlerin olduğu bir ligde bile yaptığını düşünürsek Euroleague’de bu zaafının daha da az ön planda olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Wilbekin gibi önemli bir skoreri ve boyalı alanda etkili iki uzun Jekiri ile Motley’i kadrosuna katan Fenerbahçe’de oyunu alçak posttan da kurabilecek, içten dışa sistemi oturtabilecek anahtar parçalardan biri olacaktır Bjelica. Tecrübesi ve artan pozisyon bilgisi ile beraber artık 5 numarada da görev alabilen Bjelica’nın halen Euroleague seviyesinde bir yıldız olduğunu net olarak söyleyebiliriz.

TOMAS SATORANSKY – FC BARCELONA

30 yaşında olan Satoransky, bu sezona Pelicans’da başlamış sonrasında ise sadece 1 maçta Spurs forması giymiş ardından da 1 Mart’tan sonra sezon sonuna kadar Washington Wizards formasını terletmişti. Pelicans’da 32 maçta ortalama 15.1 dakika süre alırken 2.8 sayı, 2.0 ribaund, 2.4 asist ve Wizards’da ise 22 maçta ortalama 18.9 dakika sahada kalırken 4.9 sayı, %27.3 3sayı, 2.8 ribaund, 4.9 asist istatistikleri ile katkı vermişti.

Satoransky herşeyden önce çok kaliteli bir oyun kurucu ve özel bir lider, NBA sahnesinde kendisini kanıtlamış çok yönlü Avrupalı guardlardan biri. Basketbolda dünyanın zirvesi olan NBA’de bile güçlü fiziği, üstün saha görüşü ve kaliteli pas yeteneği ile her takımda back-up oyun kurucu olarak faydalı olabileceğini gösterdi. Ama artık ilerleyen yaşıyla beraber kariyerinin son dönemini Avrupa’da bir yıldız gibi geçirmek istedi haklı olarak. Barça’ya hem hücumda hem de savunmada seviye atlatabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

WILL CLYBURN – ANADOLU EFES

2.01 metre boyunda olan 32 yaşındaki tecrübeli forvet, bu sezon Rus ekipleri Euroleague’den ihrac edilene kadar 20 maçta ortalama 28 dakika sahada kalırken 14.9 sayı, %33.3 3sayı, 5.2 ribaund, 1.7 asist, 15.2 verimlilik puanı istatistikleriyle katkı vermişti.

Kendisini komple bir skorer olarak Euroleague sahnesinde defalarca kanıtlamış olan Clyburn, geçen sezon olduğu gibi bu sezon da zaman zaman sakatlıklarla boğuştu ama sahada olduğu anlarda koç Itoudis’in hücumda en güvendiği silahlardan biriydi kuşkusuz. Atletizmi, güçlü fiziği, artık yüzdesini iyice arttırdığı, istikrarı bulduğu dış şutları ve öldürücü birebirleri ile ligin keyif veren yıldızlarından biriydi. Özellikle forvet pozisyonunda çok yönlü oyuncuları Avrupa piyasasında bulmanın hayli zorlaştığı bu dönemde onun gibi iki forvet pozisyonunda da eşleşme problemleri yaratabilen, savunmada 5 numara hariç her pozisyonu tutabilen bir ismin değerini tartışmaya gerek yok.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Baskonia, Lider Real Madrid’i Deplasmanda Devirip Play-In Biletini Kaptı

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Baskonia konuk olduğu lider Real Madrid‘i 91-95’lik skorla geçmeyi …