Güncel Haberler

2022-23 Euroleague Sezonu Öncesi Halen Boşta Olan Önemli Oyuncular

Turkish Airlines Euroleague‘in başlamasına artık sayılı günler değil saatler kaldı ve halen bir takımla anlaşmayan, serbest durumda olan önemli isimler var.

Gelin bu isimleri bir hatırlayalım. Keyifli okumalar.

*** Oyuncular alfabetik olarak sıralanmıştır.

CHRIS SINGLETON

Anadolu Efes ile yollarını ayıran 2.06 metre boyunda olan 32 yaşındaki tecrübeli uzun forvet, geçtiğimiz sezon BSL’de 21 maçta ortalama 27.8 dakika süre alırken 7.8 sayı, %34.9 3sayı, 4.1 ribaund, 1.2 asist ve Euroleague sahnesinde 36 maçta ortalama 18.0 dakika süre alırken 3.9 sayıi 2.8 ribaund ile katkı verebilmişti. Amerikalı forvet ile Kızıl Yıldız ve FC Barcelona ilgileniyorlar.

Koç Ataman’ın sisteminde yıllardır 4 numaranın ne kadar önemli olduğunu ve bu pozisyonlarda oynayan oyuncuların kariyerlerini nasıl yükselttiklerini defalarca kez gördük, kuşkusuz Singleton da bu örneklerden biriydi. Singleton atletik özellikleri yüksek, çabuk el ve ayaklara sahip olan, mobil bir 4 numara. Özellikle savunmadaki direnci, top çalma becerisi ve blok tehditi ile farklı bir uzun. Diğer taraftan hücumda potadan uzak oynamayı da biliyor, dış şut tehditi de oldukça yüksek. Mental anlamda düşmüş bir şekilde gelmişti Anadolu Efes’e ama koç Ataman’ın sisteminde savaşçı kimliğini yeniden kazandı, kendini buldu. Kritik maçlarda sahneye çıkarak önemli sayılara imza attığı gibi aldığı ribaundlar ve savunmada sergilediği kritik hamlelerle tartışmasız Anadolu Efes’in üst üste gelen 2 Euroleague şampiyonluğundaki x-faktörlerinden biriydi, özellikle play-off dönemi başladığında pelerinini çıkarıp bir süper kahramana dönüştüğüne deflarca kez şahit olmuştuk.

JEFFREY TAYLOR

2015 yılında katıldığı Real Madrid’den bu yaz ayrılan 2.01 metre boyunda olan 33 yaşındaki tecrübeli forvet geride bıraktığımız sezon Endesa’da 33 maçta ortalama 16.8 dakika süre alırken 4.2 sayı, 1.6 ribaund ve Euroleague’de ise 23 maçta ortalama 13.6 dakiak sahada kalırken 3.3 sayı, 1.2 ribaund ile katkı vermişti. Adı Valencia ile anılmış hatta büyük ölçüde anlaştığı söylenmişti ama şuana kadar somut bir gelişme yaşanmadı.

Madrid’deki 7 sezon boyunca toplam 463 maça çıkarak kulüp tarihinin en çok maça çıkan 2. yabancısı olmuştu ve tam 13 kupa kaldırdığının da altını çizelim:

  • Euroleague (2018) x 1
  • Kıtalararası Kupa x 1
  • Liga Endesa x 4
  • İspanya Kupası x 3
  • İspanya Süper Kupası x 4

İsveç pasaportu da bulunduğu için Liga Endesa’da yerli statüsünde forma giyebilen Taylor, Real Madrid ile birçok başarıya imza atan çok tecrübeli bir forvet. Evet kariyerinin ilk günlerindeki gibi dış şut yüzdesi yüksek değil ve hücumdaki etkisi giderek azaldı. Ama oyunun savunma tarafında çok değerli bir parça. Pivot hariç rakibin 4 pozisyonunu da savunabilecek fiziksel özelliklere ve atletizme sahip olması bu zaman kadar Real Madrid gibi güçlü bir takımda bile rotasyonda kendisine yer bulmasını sağlamıştı.

NIELS GIFFEY

2.00 metre boyunda olan 31 yaşındaki Alman forvet Giffey geçen sezon Zalgiris forması ile Euroleague’de 5.6 sayı, 2.7 ribaund ve LKL’de ise 5.9 sayı, 3.3 ribaund ile mücadele etmişti.

Giffey, istikrarı, soğuk kanlılığı, takım oyununa yatkınlığı ve kaliteli karakteri ile mental anlamda her koçun takımında görmek isteyeceği üst düzey bir profesyonel. Bu açıdan zaten Baskonia gibi köklü kültürü olan ve oyuncuların mental özelliklerine de çok önem veren bir takım için doğru seçim. Kontratı biten ve adı Fenerbahçe ile anılan benzer özelliklere sahip Peters yerine dış şut tehditi bulunan, pozisyon bilgisi yüksek, topsuz oyunlarda da takıma katkı sağlayan ve haddini bilen, sınırlarını doğru tespit eden bir hamle yapmış olacaklar Giffey ile. Ayrıca hem savunmada hem de ribaundlarda savaşçı kimliği ve fiziksel temastan kaçmayan yapısı ile koç Penarroya’nın güvendiği isimler arasına hızlıca gireceğini, bu iki alanda Peters’dan daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Elbette Alman forvet Euroleague sahnesinde ciddi süreler alabilecek, yıldız seviyesinde bir isim değil. Ama tam bir görev adamı. Kenarda ne kadar oturduğunun önemi yok, her zaman kendisini hazır tutan bir profesyonel. Özellikle Baskonia’nın oyunu açmak istediği anlarda onun dış şut tehditinden en iyi şekilde faydalanacağını düşünüyorum.

OKARO WHITE

Panathinaikos ile kontratı sona eren ve serbest kalan 2.03 metre boyunda olan 28 yaşındaki White, geçen sezon Yunanistan Ligi’nde 32 maçta ortalama 23.8 dakika süre alırken 11.5 sayı, %37.0 3sayı, 5.3 ribaund, 1.3 asist ve Euroleague sahnesinde ise 29 amçta ortalama 23.5 dakika sahada kalırken 8.4 sayı, %39.2 3sayı, 3.7 ribaund ile katkı vermişti. Şuana kadar adı Baskonia ve temsilcimiz Karşıyaka ile anıldı ama bir gelişme yaşanmadı.

White, atletik özellikleri, çabukluğu ve topu yere vurabilmesi sayesinde 4 numarada fazlasıyla ters eşleşme yaratabilen bir oyuncu. Diğer taraftan bunların üzerine dış şut tehditi de var, hatta neredeyse bir kanat oyuncusu gibi fakeler ve dribbling üstü şutlar da kullandığını belirtmemiz gerekli. Bir önceki sezon NBA’den gelmiş olmasına rağmen Avrupa basketbolunu yakından tanıyan bir isim olduğu için sertliğe de alışkın olduğunu göstermişti. NBA’de iddiasız geçen normal sezon maçlarının aksine burada çok daha zor maçlar oynadı Kazan ve Panathinaikos forması ile. Özetle Avrupa basketboluna adapte olmakta hiç zorluk çekmedi, EuroCup’da iyi işlere imza attıktan sonra Euroleague sahnesinde de takımı Panathinaikos adına kötü giden sezonda bireysel anlamda istikrarını korumayı başarmıştı. Zamanlaması, sıçrama yeteneği, uzun kolları ve yüksek enerjisi artı savaşçı kimliği ile hem ribaundlarda, özellikle rakip pota altında, hem de savunmada da iyi katkı verebilen oyuncu.

Belki de en önemli eksisi alçak post etkinliği. Evet geçen sezon bu silahı biraz daha verimli kullanmaya başladı ama halen potadan uzak kalmayı tercih ediyor, fiziksel teması fazla sevmiyor. Hücum ribuandlarında da perimetreden atak ederek girmeyi seviyor. Atletik özelliklerine fazla güvenmesi onu zaman zaman gereksiz zamanlama hatalarına itebiliyor ki bu da savunmada pozisyon kaybetmesine neden olabiliyor. Hücumda olduğu gibi savunmada da fiziksel teması, alçak postta vakit geçirmeyi sevmiyor. Bu da kalın ve güçlü forvetlerin ona sırtı dönük üstünlük kurup yıpratmasına neden oluyor.

SHABAZZ NAPIER

1.85 metre boyunda olan 31 yaşındaki tecrübeli guard, geçen sezon transfer olduğu Zenit’de önce sakatlıklar sonra da Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle çıkan krizle beraber Euroleague sahnesinde forma giyememişti. Adı Kızıl Yıldız ile anılmış ama bir gelişme olmamıştı.

Napier, organizasyon becerisi, pasör özellikleri ve lider karakteri ile bilinen saf bir oyun kurucu. Kariyeri boyunca özel anları seven, zorlu rakiplere karşı aynı seviyeye çıkarak onlara cevap verebilen bir oyuncuydu. Korkusuz, özgüveni yüksek bir lider. Hücumda 3 sayı tehditinin bulunması, bununla beraber yüksek seviyedkei top tekniği ve sürati ile beraber potaya atak edebilmesi onu çok yönlü bir silah yapıyor. Ayrıca birebirlerde ayağını geriye çekerek bulduğu orta mesafe şutlarla da çok etkili, perde çıkışlarından gelerek bulduğu yakala at şutlarında da yüksek yüzdeye sahip. Pasör özellilklerini de düşündüğümüzde ikili oyunlarda ve birebirlerde üçlü tehdite sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Açık sahada etkinliği bir kademe artıyor ve hızlı hücumlarda çok iyi bir bitirici. Diğer taraftan savunmada da topa baskı yapmayı iyi bilen, çabuk elleri ile top çalma konusunda da başarılı bir guard.

Gelelim eksilerine. Zaman zaman topu elinde fazla tutuyor, bu da takımın hücum ritmini aşağı çekiyor. NBA’de onu en çok zorlayan konulardan biri ortalama altı bir atletizme sahip olması ve fiziksel dezavanjlarıydı, bu nedenle savunmada özellikle epey sıkıntı yaşadı. Evet iyi bir şutör ama istikrarlı değil, bu da hücum performansının soru işaretleri barındırmasına neden oluyor. Yanlış şut seçimleri, pozisyonları gereksiz zorlamaları gibi mental olarak çözemediği sorunlar var halen. Potaya gitmeyi çok seven bir oyuncu olmasına rağmen teması yeteri kadar alıp çizgiye de aynı oranda gidemiyor, bu avantajını kullanamıyor tam olarak.

STEFAN JOVIC

1.98 metre boyunda olan 30 yaşındaki tecrübeli oyun kurucu geçen sezon Aralık ayında transfer olduğu Yoncalar’da sakatlığından dolayı fazla süre bulamamıştı. Yunanistan Ligi’nde 5 maçta ortalama 13.8 dakika süre alırken 3.4 sayı, 1.4 ribaund, 2.0 asist ve Euroleague’de ise 4 maçta ortalama 22..0 dakika sahada kalırken 3.5 sayı, 2.5 ribaund, 2.5 asist ile katkı vermişti.

Güçlü fiziği ve topa yaptığı etkili baskı ile savunmada takımın lideri olan bir guard. Diğer taraftan işin hücum tarafında da iyi bir organizatör ve penetre-pas oyunlarının aranan ismi. Dış şutlar konusunda biraz daha istikrarını koruyup ana silahlarından biri haline getirebilse çok daha farklı yerlerde olurdu bugün. Ayrıca kariyeri boyunca geçirdiği sakatlıklar da verimliliğini ve devamlılığını düşürdü ama yer aldığı sınırlı sayıdaki maçta da ondan beklendiği gibi işin organizasyon ve savunma taraflarında diğer guardlara iyi destek oldu diyebiliriz.

Khimki’deki kötü dönem artı geçen sezon yaşadığı sakatlılarla beraber ciddi bir maç eksiği oluştu tecrübeli guardın. Dolayısıyla bazı takımların onu alternatif oyun kurucu olarak düşünmesi doğal. Güçlü fiziği ile savunmaya getireceği sertliğe, top üstünde kuracağı baskıya ve hücumdaki organizasyonel becerilerine ihtiyaçları var. Nedovic ve Adams gibi skorer guardların yanında Markovic ile beraber onun varlığı takımı derleyip toplama adına koç Jovanovic’in sisteminde önemli olacak kuşkusuz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Milano’dan Monaco Baskını Geldi!

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Olimpia Milano konuk olduğu formda rakibi AS Monaco‘yu 80-98’lik …