Güncel Haberler

2022-23 Euroleague Sezonu: Patlamaya Hazır 10 Çaylak

Turkish Airlines Euroleague‘de 2022-23 sezonunun başlamasına artık sayılı saatler kaldı.

Gelin birlikte bu yeni sezonda izleyeceğimiz, patlamaya hazır, dikkat çekici 10 çaylağı mercek altına alalım. Keyifli okumalar.

*** Oyuncular alfabetik olarak sıralanmıştır.

BONZIE COLSON – MACCABI TEL AVIV

1.98 metre boyunda olan 26 yaşındaki Colson, geçen sezon BSL’de 32 maçta ortalama 32.8 dakika sahada kalırken 16.2 sayı, %36.4 3sayı, 7.0 ribaund, 1.5 asist, 1.5 top çalma, 16.6 verimlilik puanı ve BCL’de ise 9 maçta ortalama 35.3 dakika süre alırken 15.0 sayı, %34.2 3sayı, 7.2 ribaund, 2.1 asist, 1.7 top çalma, 15.7 verimlilik puanı istatistikleriyle mücadele etmişti.

Colson, yüksek basketbol IQ’su ve liderlik özellikleriye beraber komple bir oyuncu ancak kendisini henüz Euroleague seviyesinde test edemedi ve bence artık buna hazır. Euroleague’deki ilk sezonunda belki yıldız performansı beklemek haksızlık olur ama çok yönlü oyunuyla her alanda takımına enerji ve derinlik getireceği bir gerçek. Bu nedenle gerek benchten gelerek gerekse ilk beşte başlayıp tamamlayıcı oyuncu rolünde Maccabi’ye çok şey katabilir. Özellikle savunma tarafında çok şey vaadeden bir oyuncu ve değişmeli adam savunmalarında böyle bir isme sahip olmak Euroleague seviyesinde bile kritik önem taşıyacaktır. Yüksek enerjisi, atletizmi, profesyonelliği, çalışma etiği ve spektaküler oyuna yatkınlığı ile Maccabi taraftarının sevgilisi olacak bir potansiyele sahip olduğunun da altını çizelim.

CARSEN EDWARDS – FENERBAHCE BEKO

1.85 metre boyunda olan 24 yaşındaki Amerikalı guard, geçen sezon NBA’de sadece 4 maçta bo göstermiş ortalama 20.0 dakika süre alırken 5.8 sayı, 1.5 ribaund, 3.5 asist ile katkı vermişti. G-League’de ise 44 maçta ortalama 34.3 dakika sahada kalırken 23.3 sayı, %37.1 3sayı, 2.8 ribaund, 4.1 asist, 1.5 top çalma ile katkı vermişti.

Edwards, Fenerbahçe’nin aradığı gibi şutör özellikleri ön planda olan bir skorer. NBA üçlük mesafesinden bile çok etkili bir şutör. Ritmini bulduğu günlerde tam anlamıyla alev alıp kısa sürelerde çift haneli skor katkısı verebiliyor. Top tekniğinin iyi olması, sürati, hareketli pozisyonlarda dengesini kolaylıkla sağlaması ve atletizmi sayesinde iyi bir birebirci. Ama fiziksel dezavantajları da bulunan bir isim. NBA’de tutunamamasının nedeni oyun kurucu özelliklerinin sınırlı olması ve belirttiğim gibi fiziksel anlamda da yetersiz kalmasıydı. Euroleague’de fiziksel anlamda o kadar sıkıntı çekmez ama pasör özelliklerini geliştirmesi lazım ki kalıcı olabilsin. Özetle Edwards skor potansiyeli çok yüksek bir guard kuşkusuz ama genç ve tecrübesiz bir oyuncu, Euroleague’e nasıl ve ne kadar sürede adapte olacağı kritik olacak.

CASSIUS WINSTON – FC BAYERN MUNICH

1.85 metre boyunda olan 25 yaşındaki Amerikalı oyun kurucu, NBA’de 7 maçta ortalama 5.6 dakika süre alırken 2.0 sayı ve G-League’de ise 35 maçta ortalama 20.9 dakika süre alırken 14.5 sayı, %38.7 3sayı, 2.6 ribaund, 4.7 asist ile katkı vermişti.

Liderlik özellikleri olan, çalışkan ve öncelikli olarak takımını düşünen bir oyun kurucu. Euroleague sahnesinde fiziksel anlamda ve atletizm anlamında NBA’deki kadar sorun yaşamayacaktır. İkili oyunlarda efektif bir organizatör, savunmayı iyi okuyor, takım arkadaşlarının nerede olduğunu biliyor, farkındalığı yüksek ve net paslarla onları besliyor. Sadece yarı sahada değil, açık alanda da etkili bir organizatör. Elbette sadece bir pasör değil Winston, aynı zamanda da önemli bir dış şut tehditine sahip. Özellikle dribbling üstünden verimli bir şutu var, top tekniği yüksek, etkin yön değiştirmeleri var ve ayrıca çabuk ayakları sayesinde geriye ya da yana hamlelerle savunmacası ile arasına mesafe koyabiliyor. Dış şutları ve organizasyon becerileri ile öncelikle alternatif oyun kurucu olarak çok faydalı olacak bir isim gibi görünüyor.

IGNAS BRAZDEIKIS – ZALGIRIS KAUNAS

2.01 metre boyunda olan 23 yaşındaki kısa forvet, geçen sezon Magic ile 42 maçta ortalama 12.7 dakika süre alırken 5.0 sayı, %31.0 3sayı, 1.7 ribaund ile katkı verebilmişti. G-League’de ise 9 maçta ortalama 31.7 dakika süre alırken 22.0 sayı, %32.8 3sayı, 5.0 ribaund, 3.3 asist ile katkı verdi. 2019 NBA Draftı’nda 2. tur 47. sıradan Kings tarafından seçilmişti.

Bir kanat oyuncusu olarak dribbling üstünden kendi skorunu bulabilmesi çok değerli. Evet çok çabuk ya da patlayıcı bir oyuncu değil ama adımlamalarını çok iyi kulanan ve güçlü fiziği ile temas aldığı anlarda bile pozisyonları dengeli şekilde bitirebilen bir skorer. Çokça temas aldığı gibi çizgiye giderek de rakiplerini buradan cezalandırmayı bilen bir isim. Bununla beraber sahanın her yerinden ceza şutu bulunan bir forvet. Brazdeikis, yüksek basketbol IQ’su, kendi şutunu yaratabilmesi ve farklı şekilde skor üretebilmesi ile Euroleague sahnesinde kendisine iyi bir yer edilebilir. Evet savunmada çabukluk ve atletizm anlamında zaafları var ama bunu NBA’de olduğu kadar hissetmeyecektir ki Litvanya milli takımında çıktığı maçlarda da Avrupa sahnesi için hazır olduğunu, özellikle hücumda etkili olabileceğinin sinyallerini verdi zaten.

https://youtu.be/isC7bjhLxJU
JARON BLOSSOMGAME – AS MONACO

1.98 metre boyunda olan 28 yaşındaki NBA patentli forvet EuroCup sahnesindeki çaylak sezonunda 16.2 sayı, 7.6 ribaund, 1.3 asist, 19.8 verimlilik puanı istatistikleriyle mücadele etmişti.

Blossomgame atletik özellikleri ön planda olan, geçiş oyunları ve tempo basketboluna yatkın bir forvet. Bununla beraber yarı sahada deliciliği yüksek olan, potaya agresif ataklar yapabilen bir kanat oyuncusu. Sadece toplu değilsiz topsuz katlarıyla da savunmaları zorlayan, uygun koridorları değerlendirerek pasları asistlere dönüştüren bir isim. Neredeyse sahanın her yerinden şut tehditi var, ceza atışlarında yüksek yüzdeler yakalıyor. Her ne kadar Avrupa’da tecrübesiz bir oyuncu olsa da NBA patentli bir isim olduğunu unutmayalım. Zaten Ulm forması ile çaylak sezonunda da hiç zorluk çekmemiş, hızlıca adapte olmuştu. Euroleague sahnesinde de adaptasyon sorunu çekeceğini düşünmüyorum. Koç Obradovic’in ondan Bacon ve Diallo birleşimi bir katkı alabileceğini düşünüyorum. Bacon kadar iyi bir şutör değil elbette ama ribaundlar ve enerji konusunda ondan iyi, ayrıca Diallo’dan da hücumda daha verimli bir isim.

JOHNATHAN MOTLEY – FENERBAHCE BEKO

2.06 metre boyunda olan 27 yaşındaki Amerikalı uzun, EuroCup sahnesinde sakatlığının da etkisiyle sadece 9 maçta görev alabilmiş, ortalama 27 dakika sahada kalırken 21.2 sayı, 7.0 ribaund, 1.3 asist, 1.1 blok, 23.9 verimlilik puanı istatistikleriyle katkı vermişti. VTB’de ise 25 maçta ortalama 29 dakika sahada kalırken 19.1 sayıi 7.2 ribaund, 2.6 asist, 1.1 blok, 1.4 top çalma, 22.3 verimlilik puanı istatistikleriyle katkı vermişti.

Motley eğer sakatlığı olmasaydı ve Rusya’nın işgali nedeniyle Kuban, EuroCup dışında kalmasaydı kuşkusuz sezonun en güçlü MVP adaylarından biriydi. Özellikle hücumdaki çok yönlü oyunu, savunmadaki çalışkanlığı, atletik özellikleri ve yakaladığı istikrar ile kesinlikle Euroleague seviyesinde bir uzun. Benim gözümde halen pozisyonu net değil, 4,5 numara diyebiliriz ama Kuban’da EuroCup seviyesinde 5 numarada sırıtmadı ve Euroleague’de de play-off hedefleyen Fenrebahçe’de direkt as uzun olarak çok faydalı olacağını, alçak post etkinliğini iki pota altında da arttırması ve konsantrasyon seviyesini yukarı çekmesi durumunda da tıpkı EuroCup’da olduğu gibi Euroleague’de de elit uzunlar arasına girebileceğini düşünüyorum.

MARKUS HOWARD – CAZOO BASKONIA

1.79 metre boyunda olan 23 yaşındaki genç oyun kurucu, geçtiğimiz sezon 29 maçta ortalama 6.1 dakika süre alırken 4.3 sayı ile katkı vermişti. Marquette çıkışlı olan Howard, NCAA’deki son sezonunda ise 27.8 sayı, %41.2 3sayı, 3.5 ribaund, 3.3 asist ile etkili bir performans sergilemişti.

Howard, skorer özellikleri ile ön plana çıkan, NCAA’de adından sıkça söz ettiren yüksek skorlara rahatça ulaşabilen bir guard. Sahanın neredeyse her yerinden şut tehditi olan, özel bir şutör. Zıplayarak topu en yüksekte çabuk bir şekilde bıraktığı dengeli ve yumuşak bir stili var. Dribbling üstü kendi şutunu hem orta mesafe hem de yay gerisinden bulabildiği gibi atletik özellikleri ve dengesini koruması sayesinde potaya direkt olarak atak edip skor üretebiliyor aynı zamanda. Belki biraz abarttığımı düşünebilirsiniz ama Baskonia 2016 yazında bir oyuncu getirmişti NBA’den. O da 23 yaşındaydı, o da yaklaşık 1.80 boyundaydı. O isim sonrasında Euroleague’i domine etti, 2 kere şampiyonluk yaşadı, 2021-22 sezonunda da En İyi Beşe seçilmişti… İşte özellikle skor potansiyeli ve oyun tarzı ile bana o ismi hatırlatıyor Howard. Biraz abarttığımı düşünebilirsiniz ama kim bilir 😉

NAZ MITROU-LONG – OLIMPIA MILANO

1.94 metre boyunda olan 28 yaşındaki Yunan ve Kanada pasaportları bulunan oyun kurucu bu sezon Serie A’da 33 maçta ortalama 29.0 dakika süre alırken 17.6 sayı, %36.7 3sayı, 4.3 ribaund, 5.0 asist, 16.3 verimilik puanı istatistikleriyle mücadele etmişti.

Avrupa’daki ilk sezonunu Brescia forması ile Serie A’da geçiren Long, çok yönlü bir oyun kurucu. Hem organizasyon becerisi ve liderliği, hem de skorer özellikleri dikkatleri üstüne çekti. Euroleague tecrübesi olmamasına rağmen Serie A’da Milano’nun gözü önünde önemli performanslara imza atmış, tecrübe eksikliği riske atılabilecek bir isimdi. Delaney gibi koç Messina’nın da ondan en yüksek verimi alacağını düşünüyorum ki dinamik oyunu, çift yönlü performansı, organizasyon becerisi, agresif tarzı ve gerektiğinde skora da önemli katkılar yapabilmesiyle Euroleague’de kendisine kalıcı bir kariyer sağlayacağını düşünüyorum.

PARKER JACKSON-CARTWRIGHT – LDLC ASVEL VILLEURBANNE

1.80 metre boyunda olan 27 yaşındaki Amerikalı oyun kurucu geçen sezon BBL’de 37 maçta ortalama 30.3 dakika süre alırken 20.4 sayı, %33.5 3sayı, 3.5 ribaund, 7.0 asist, 2.1 top çalma ile hayli dikkat çekici istatistiklerle mücadele etmişti.

Jackson-Cartwright, Son dönemde Avrupa basketbolunda giderek sayıları artan, standartların altında bir fiziğe sahip olan ama çabuklukları ve skorer oyunları ile öne çıkan guardların önemli temsilcilerinden biri. Özellikle hücumda vaadettikleri ile Euroleague sahnesinde çok değerli bir parçaya dönüşebilir. Asvel gibi hedefi daha düşük olan bir takımda gelişim fırsatını değerlendirmesi gerekli. Savunmada çabukluğu ve mücadele gücü ile fiziksel dezavantajlarını kapatabilir, hücumda dış şutlarını biraz daha istikrarlı hale getirebilirse gerçekten izlemesi keyif verecek, çok değerli bir oyun kurucu olacağını düşünüyorum.

SEMI OJELEYE – VIRTUS BOLOGNA

2.01 metre boyunda olan 27 yaşındaki Nijerya asıllı Amerikalı forvet, geçtiğimiz sezon NBA’de Clippers forması ile 9 maçta ortalama 10.9 dakika süre alırken 4.6 sayı, 1.8 ribaund ve Bucks fomrasıyla ise 20 maçta ortalama 15.5 dakika sahada kalırken 2.9 sayı, 2.9 ribaund ile katkı vermişti.

Ojeleye iç-dış tehditi bulunan, hücum odaklı bir forvet. Atletik özellikleri de üst seviyede ve potaya gittiği zaman etkili olabiliyor. Dış şut tehditi de var ve ritmini bulduğu zaman NBA seviyesinde bile 5-6 üçlük isabeti bulabildiği maçlar izledik. Yine fiziksel artılarını da kullanarak ribaundlarda takımına iki pota altında da katkı sağlayabilen bir forvet. Yarı sahadaki bu artılarının yanı sıra tam sahada da tam bir cavanar, çok yüksek bir motoru var ve hem dribbling ile tam sahayı geçebilmesi hem de koşucu olarak bitirici rolünde oynayabilmesi onu değerli kılan özellikleri arasında yer alıyor. Euroleague seviyesinde rahatlıkla 4 numarada kendisine kalıcı bir yer edinebilir.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Panathinaikos, Zorlu Belgrad Deplasmanında Farklı Kazandı

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Panathinaikos, Belgrad’da konuk olduğu Kızıl Yıldız‘ı 76-89 gibi farklı …