Güncel Haberler

Takım Analizi: Maccabi Tel Aviv

Turkish Airlines Euroleague‘de yeni sezonun başlamasına kısa bir süre kala takımların analizlerine devam ediyoruz.

Bu bölümde konuğumuz İsrail ekibi Maccabi Tel Aviv olacak. Koç Kattash’ı göreve getirerek yeniden yapılandılar ve tam anlamıyla tüm kadroyu yenilediler. Geçen sezonu 5. sırada bitirip uzun süredir özledikleri play-off biletini kapmışlardı, şimdi bunu kalıcı hale getirmek istiyorlar.

Guard rotasyonuna baktığımızda takımın yeni lideri İspanya ile Eurobasket’de şampiyonluk yaşamış olan Lorenzo Brown olacak. Organizasyon becerisi, pasör özellikleri, saha görüşü ve gerektiğinde dribbling üstünden kendi skorunu yaratabilmesi ile artık komple bir lider olduğunu gösterdi. Kötü geçen Fenerbahçe günlerinin ardından Kazan’da da çıkışa geçmişti. Yeni sezonda Euroleague’in elit oyun kurucuları arasına gireceğini neredeyse kesin gözüyle bakıyorum. Onunla beraber 1 numarada dakikaları paylaşacak diğer isim ise Baskonia’da çok verimli bir sezon geçiren Baldwin olacak. Güçlü fiziği, delici özellikleri ve her geçen gün geliştirdiği organizasyonel becerileri ile artık ligin en iyi oyun kurucuları arasında kendisine yer buldu. Mental olarak istikrarı sağlayabildiği takdirde onun da Brown gibi elit guardlar arasında yer alabileceğini söyleyebiliriz. Tecrübeli kaptan DiBartolomeo da onlara destek olacak bir diğer isim olacak. Kanat rotasyouna baktığımızda ise iki yeni transferin öne çıkmaları bekleniyor. Bayern’den gelen Darrun Hilliard skorer kimliği ile Euroleague’de kendisini kanıtlamış, son yıllarda sadece bir şutör olmadığını göstermişti. Hazırlık döneminde de takıma hemen adapte olduğunu gördük. Onun bitirici rolünde Brown ve Baldwin’in verimli şekilde nasıl ve ne kadar tamamlayacağı Maccabi hücumların seviyesini de aynı oranda belirleyecek. Zenit ve Kızıl Yıldız’da vasatın üzerine çıkamamış bir hücum silahı olsa da istikrarı, savunmaya da katkı vermesi ve haddini bilen, topa dokunmadan da sahada faydalı olmanın yollarını bulan bir oyuncu olması önemli artıları diyebiliriz. Yerli oyuncular Ziv, Menco ve Pnini de guard ile kanat rotasyonunda dakikaları dengelemeye çalışacak isimler konumundalar.

Uzun rotasyonuna baktığımızda da ciddi bir gelişim görüyoruz. 4 numarada tanıdık bir isim var. Karşıyaka’da çok iyi bir sezon geçiren ve artık Euroleague için hazırım mesajını veren Colson aradığı şansı İsrail ekibinde buldu, çaylak sezonunu geçirecek Maccabi’de. Hücumda komple bir silah olması, neredeyse bir kanat oyuncusu kadar dış şut tehditinin bulunması ve savunmadaki çok yönlü katkısı onu Euroleague sahnesinde potansiyel bir yıldız olarak adlandırmamıza neden oluyor. Avustralya NBL’yi geçen sezon domine eden isimlerden birim olan Martin de bir diğer çaylak olarak 4 numarada süreleri paylaşacak Colson ile beraber. Onun da hücumda neredeyse her işi yapabilen, yüksek potansiyelli bir isim olduğunun altını çizelim. Takımın yeni yıldızlarından biri Alex Poythress pota altında koç Kattash’ın en güvendiği isim konumunda. Zenit’de kendisini kanıtlamış bir uzun ve yazın Fildişi Sahilleri milli takımı ile de ne kadar iyi durumda olduğunu bir kez daha gösterdi. Güçlü fiziği ile alçak posttaki etkinliği ve ribaundlardaki katkısının yanı sıra orta mesafe şut tehditinin olması da onu değerli parçalardan biri yapıyor. Onunla beraber 5 numarada süreleri paylaşacak bir diğer isim ise Zalgiris ile iyi bir çaylak sezonu geçiren Nebo olacak. Boyalı alanda dominant bir silah olan, ikili oyunlardaki hava hareketlarının aranan ismi konumundaki genç uzun, savunmada da her geçen gün pozisyon bilgisini geliştirmeye, atletik özelliklerini ve fiziksel artılarını daha verimli kullanmaya devam ediyor. İsrail milli takımının da izlediğimiz Sorkin ve Cohen de bu iki isme destek olmaya çalışacaklar. Tabi hem Cohen hem de Poythress’ın farklı beşlerde 4 numaraya da kayabileceğinin altını çizelim.

Maccabi’de koç yeni ve kadro neredeyse tamamen yeni. Dolayısıyla elbette bir adaptasyon süreci geçirmeleri gerekecek. Hatta bunun altını ekstra çizmek gerekli çünkü özellikle uzun rotasyonunda Colson ve Martin gibi çaylak isimlerden de önemli katkılar bekleyecekler. Brown, Hilliard, Poythress gibi kendilerini Euroleague’de kanıtlamış yıldızlar liderliğinde eğer uyum sorunu yaşamazlar ve koç Kattash süre dağılımı artı rollerin belirlenmesi konusunda verimliliği yakalayabilirse bu sezon da onları 6-8. sıra seviyelerinde görebileceğimizi tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …