Güncel Haberler

Takım Analizi: Zalgiris Kaunas

2022-23 sezonu Turkish Airlines Euroleague‘de 6 Ekim Perşembe günü başlıyor.

Ben de sizler için takımların teker teker analizlerini yapmayı sürdürüyorum. Bu bölümdeki konuğumuz Zalgiris Kaunas olacak. 8 galibiyet, 20 mağlubiyetle büyük hayal kırıklığı yaratıp son sorada tamamladıkları geçen sezonun ikinci kısmında takımın başına gelen koç Maksyvtis ile yola devam ediyorlar. Hedefleri play-off potasına olabildiğince yaklaşmak olacak.

Guard rotasyonuna baktığımızda takımın direksiyonunda yeni transferlerden Keenan Evans olacak. Amerikalı guard, geçen yıl Maccabi ile iyi bir çaylak sezonu geçirmişti. Ama tabiki buradaki rolü çok daha farklı olacak, orada genelde alternatif oyun kurucu olarak benchten geliyordu ama burada as oyun kurucu olacak. Geçen sezon 1 numarada topla kendi skorunu üretebilen bir isme sahip olmamaları çok canlarını yakmışlardı, Evans bu zorlu görevi yerine getirmeye çalışırken geçen sezon ciddi süreler almak zorunda kalan ve şimdi asıl rolüne dönen Lekavicius onun en büyük destekçisi olacak. Tecrübeli oyun kurucu Kalnietis de bu iki isme işin organizasyon ve derleyip toplama kısımlarında yardımcı olacak, ağabeylik yapacak. Kanat rotasyonuna baktığımızda ise en güvendikleri ise NBA’den gelen ve yazın Litvanya milli takımında da çok iyi işlere imza atan Ignas Brazdeikis olacak. Solak oyuncu hem dribbling ile potaya gidebilmesi hem de ceza şutlarındaki katkısıyla hücumda çok faydalı bir isim ki yüksek enerjisi ile ribaundlara da ne kadar önemli bir katkı verdiğini göstermişti milli takımda. Onun hücuma getireceği çeşitlilik ve bitiricilik Zalgiris’in bu sezon ne kadar başarılı olacağını direkt olarak etkileyecek faktörler olacaklar. Birkaç yıllık aranın ardından takıma geri dönen şutör Dimsa da onun en büyük destekçicisi olacak kuşkusuz. 3 numarada ise milli takım seviyesinde rahatlıkla süre bulabilecek 2 önemli isim olacak. Eski Fenerbahçeli Ulanovas sırtı dönük skor üretebilmesi, artan üçlük yüzdesi ve savunmada sert-fiziksel oyunuyla çok değerli bir tamamlayıcı. Ona benzer özellikleri bulunan, sadece biraz daha dış şut tehditi alçak post tehditinden yüksek olan Butkevicius ile beraber süreleri paylaşacaklar. Hatta kısa beşlerde bu iki oyuncunun da gerektiğinde 4 numaraya da kayabileceğini söyleyebiliriz.

Uzun rotasyonunu önce 4 numaralı pozisyonla inceleylim. Burada geçen sezon da takımın kötü performansına rağmen istikrarını koruyan bir isim, Cavanaugh yine ön planda olacak. Onun dış şutları ve yüzü dönük tehditi sayesine hücumda daha verimli bir saha yerleşimine sahip oluyorlar. Bir diğer isim ise yeni transferlerden Smits olacak. Cavanaugh’un aksine çok daha sert bir oyuncu ve fiziksel oyunu, savaşmayı, boyalı alanda vakit geçirmeyi seviyor. Onun sırtı dönük silahlarından da faydalanacaklardır. 5 numarada ise Bursaspor ile EuroCup’da final oynama başarısı gösteren takımın yeni transferlerinden Hayes ön plana çıkıyor. Onun atletizmi, çember savunma becerileri ve ribaundlardaki katkısı ile Nebo’nun boşluğunu doldurmaya çalışacaklar ki hücumda ondan daha verimli bir katkı alacaklarını da söyleyebiliriz, çok istikrarlı olmasa bile orta mesafe tehditi de var Hayes’in. Yanında ise yuvaya dönen isimlerden biri olan dev uzun Birutis olacak. Obraoiro’da çok başarılı bir sezon geçirdi bireysel performans adına ve hem blok tehditi hem de hücumda iyi kullandığı yumuşak bilekleri sayesinde çok faydalı bir uzun. Euroleague sahnesi için iyi seviyedeki alternatif uzunlardan biri olacaktır.

Zalgiris’in geçen sezonki durumundan yukarılarda bir seviyede normal sezonu bitirmesi pek de kolay olmayacak. Evans, Brazdeikis, Hayes gibi ana silahlar play-off kovalayan çoğu Euroleague takımında ancak görev adamı ya da tamamlayıcı rolde olabilirler ama burada onlardan ana rolde olup takımı taşımaları bekleniyor ki takımın çoğunun da yeni olması adaptasyon ve organizasyon konusunda da zorlanacaklarını gösteriyor. Bu nedenle de normal sezonu ancak 16-18. sıra seviyelerinde bitirebileceklerini tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …