Güncel Haberler

Takım Analizi: Real Madrid

Turkish Airlines Euroleague‘de 2022-23 sezonunun başlamasına artık sayılı günler kaldı.

Ben de sizler için takım analizlerine devam ediyorum. Bu bölümdeki konuğumuz geçen sezonun finalisti Real Madrid olacak.

Geçen sezon sonunda koç Laso’nun rahatsızlanmasıyla takımın başına geçici olarak geçen, sonrasında kalıcı olarak kontrat imzalayan koç Mateo ile yeni sezona hazırlandılar ve kadrolarını ciddi ölçüde güçlendirdiklerini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Takımın direksiyonunda kariyerinin sonunda tekrar yuvasına dönen veteran oyun kurucu Sergio Rodriguez olacak. Elbette onu her zaman ilk beşte göremeyeceğiz ama sahada olduğu anlarda tempoyu forse edeceğini ve paslarıyla takım arkadaşlarına seviye atlatacağını, takıma liderlik edeceğini net olarak söyleyebiliriz. Dolayısıyla onun performansı Real adına belirleyici olacak. Onunla beraber bir numarada ve zaman iki numarada görev alabilecek bir diğer tecrübeli isim ise takımın emektar kaptanlarından Llull olacak. Onun açık alandaki etkinliği ve kritik yerlerde gönderdiği mesafe tanımayan üçlükleri yine Real’in sisteminde önemli bir konumda olmasını sağlayacak. Geçen sezon tam olarak beklentileri karşılayamamış olsa da Williams-Goss özellikle hücumda takıma çeşitlilik getirecektir. Onun dribbling üstünden üretimi ve açık alandaki etkinliği, yüksek tempoda oynamayı seven Real’in aradığı özelliklerden. Kanat rotasyonuna baktığımızda ise elit seviyede bir çeşitlilik var ellerinde. Yeni transferlerden Bosnalı Dzanan Musa, geçen sezon Breogan’da elde ettiği MVP ödülünün hakkını Real forması ile de vermeye devam ediyor, koç Mateo’nun en güvendiği hücum silahlarından biri olacak. Endesa açılışında oynadıkları iki maçta da takımın öne çıkan ismiydi zaten. Bir diğer yeni transfer Hezonja da genel de numarada izleyeceğimizi takımın yeni yıldızlarından olacak. Güçlü fiziği, delici bir oyuncu olması, ribaundlara katkısı ve açık alandaki etkinliği tam da Real’in istediği türden bir kanat oyuncusu. Veterean şutör, takımın kaptanlarından Rudy, geçen sezon en kritik yerlerde skorer özelliği ile devreye giren tecrübeli Fransız Causeur, oyunun iki alanında da katkı verebilen, çok yönlü forvetler Abalde ile Hanga da geniş rotasyonun diğer üyeleri olacaklar.

Gelelim uzun rotasyonuna. 4 numarada geçen sezon olduğu gibi Guerschon Yabusele yine takımın yıldızlarından biri olacak. Fransız yıldız Eurobasket’de de bireysel anlamda iyi bir turnuva geçirmişti. Güçlü fiziği, hem içerden hem de dışarıdan üretebilmesi ve ribaundlardaki katkısı ile modern basketbolda aranan elit 4 numaralardan biri. Ayrıca ona destek olacak isim ise zaman zaman 3 numarada da izleyeceğimiz Arjantinli yıldız Deck olacak. Geçen sezonun ikinci kısmında takıma yeniden katılan Deck, sırtı dönük birebir yaratabilmesi ile Real’in yarı saha hücumlarından özel bir isim. Onun sayesinde iç dış dengesini farklı noktalara çekebiliyorlar. Ayrıca bir diğer Fransız, yeni transferleden Cornelie de takıma katkı verebileceğini gösterdi. Onun da dış şut tehditine sahip olması ve atletik özellikleriyle uzun rotasyonuna derinlik katacaktır. Geçen sezon sakatlıklardan dolayı katkı veremeyen Randolph da eğer iyileşebilirse yeni sezonda önemli katkılar verecektir. Sağlıklı kalabildiğinde dış şut tehditi, atletizmi ve topu yere vurabilmesi sayesinde ne kadar önemli bir silah olduğunu önceki yıllardan çok iyi biliyoruz. 5 numarada ise geçen sezon olduğu gibi dev pivot Walter Tavares takımın en güvendiği isim olacak. Yeşilburun Adalı Tavares her iki pota altında da özel bir güç, bunu tartışmaya bile gerek yok. Evet zaman zaman maçlar içerisinde iniş çıkışlar yaşıyor ama müthiş fiziği ve artık elit seviyede olan bitiricilik yüzdesi ile özellikle hücumda büyük bir silah. Savunmada da ne kadar iyi bir çember koruyucu olduğunu daha önce Yılın En İyi Savunmacısı seçilerek göstermişti. Onunla beraber süreleri paylaşacak isim ise Fransız uzun Poirier olacak. Onun da hücumda iyi bir bitirici olduğunu biliyoruz. Elbette Tavares kadar iyi bir çember koruyucu değil ama güçlü fiziği ve savaşçı kimliği sayesinde sahada kaldığı her anda faydalı olan bir oyuncu.

Özetleyecek olursak geçen sezonun finalisti olan Real Madrid, aynı seviyede sezonu tamamlayabilir ki en güçlü şampiyonluk adaylarından biri olduklarını da rahatlıkla söyleyebiliriz. Her pozisyonda en az iki yıldızı bulunan İspanyol devi, özellikle Rodriguez, Musa, Hezonja hamleleriyle ses getirdi, gücüne güç kattı. Açıkçası normla sezonu ilk 4 sırada bitirmemeleri ve Final Four bileti kapamamaları benim için sürpriz olur.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Olympiakos, Son Çeyrekte Gaza Basıp Belgrad’da Kazanarak Play-Off’u Garantiledi

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Olympiakos konuk olduğu Kızıl Yıldız karşısında zorlansa da son …