Güncel Haberler

Takım Analizi: Ayos Konyaspor

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi‘nde 2022-23 sezonunda yer alacak takımların analizlerini yaptığım yazı dizisinin son bölümüne geldik.

Sezon açılışını 3 Ekim Pazartesi günü yapacak olan Ayos Konyaspor bu son bölümdeki konuğumuz olacak. Keyifli okumalar.

Geçtiğimiz sezon TBL’yi play-off şampiyonu olarak tamamlayan ve bu sayede adını BSL’ye yazdıran Konya ekibi takımı lige çıkaran koç Gençoğlu ile yola devam ederek cesur bir karar aldı. Kadrolarını BSL seviyesine çıkarabilmek için tecrübeli yabancılarla anlaşmaya çalıştılar ama yerli rotasyonu konusunda zayıf kalacaklarını söyleyebiliriz. İlk sezonlarında hedefleri ligde kalmak olacak.

Takımın direksiyonunda tecrübeli bir oyun kurucu, Meksikalı Alex Perez olacak. Ligimizi çok iyi tanıyan bir oyuncu ve pasör özellikleri artı gerektiğinde kendi skorunu yaratabilmesi ile hücumda değerli bir silah kuşkusuz. Ama son yıllarda yaşadığı sakatlıklar, mental problemler ve savunmadaki yumuşak performansı ile beraber ligde kalma hedefi olan bir takım için hayli fazla soru işareti barındırıyor… Onu TBL kadrosunda da takımda bulunan, ligimizin tecrübeli isimlerinden biri olan Can Altıntığ ve yerli statüsünde oynayan Kristjan Nikolov ile desteklemeye çalışacaklar ki onun BSL seviyesi için yetersiz olduğunu geçtiğimiz yıllarda birçok farklı denemesinde görmüştük. 2 numarada ise atletik özellikleri, deliciliği ve savunmadaki disiplinli performansı ile Rasheed Sulaimon olacak. Perez’in savunma zaaflarını dengelemesi ve onun gibi topla oynamayı seven bir guardın yanında topsuz da verimli olmayı bilmesiyle doğru bir tamamlayıcı skorer olacaktır. Konya’nın en doğru transfer hamlelerinden biri diyebiliriz rahatlıkla. Onun sağlıklı kalabilmesi ligde kalmaları adına kritik olacak, bana göre takımda tutkal görevini üstlenecek en değerli ara parçalardan biri. Yine BSL seviyesinde olmayan Erkin ile onu desteklemeye çalışacaklar.

Forvet rotasyonuna baktığımızda ise 3 numarada karşımıza Roko Badzim çıkıyor. Daha önce herhangi bir üst seviye ligde forma giymemiş olan Hırvat şutör elbette yetenekli bir oyuncu, özellikle ritmini bulduğunda çok etkili bir üçlükçü, açık alanda da faydalı bir bitirici. Ayrıca işin savunma tarafında da sert ve çalışkan bir isim. Ancak ligde kalmak için savaşacak bir takımın 5 yabancısından birini böyle tecrübesiz bir isimle geçmesi bence bir hata. Onu BSL’de ortalama altı seviyede diyebileceğimiz iki görev adamı Mert Gizir ve Murat Göktaş ile desteklemeye çalışacaklar. Yabancı kuralı 5 ile sınırlı olmasa bu iki ismin de bir BSL takımında yer alması pek kolay olmazdı… 4 numarada ise Fenerbahçe’den hatırlayacağımız Jarell Eddie olacak. Evet çok özel bir şutör ve son yıllarda olgunlaştı, artık sadece ceza atışlarında değil, dribbling üstü pozisyonlardadan da skor çıkarabiliyor. Ama maalesef artıları bu kadar sadece… Öncelikle orijinal yeri 3 numara ama orada da savunmada ağır kalıyor, 4 numarada ise fizikli forvetlere karşı alçak postta eziliyor özetle savunmada Perez’den sonra bir zaafı yüksek isim daha var takımda! Geçen sezon Daçka’da aldığı süreleri iyi değerlendiren ve BSL seviyesinde iyi bir bench oyuncusu olacağını gösteren çalışkan ve haddini bilen Troy Selim olacak.

5 numarada ise diğer pozisyonlara göre daha iyi durumdalar. Ligimizi yakından tanıyan ve farklı üst seviye liglerde de forma giymiş olan Jordan Morgan takımın as pivotu olacak. Onun da sıkıntısı son 2 sezonda kariyerinin sert bir şekilde düşüşe geçmiş olması ve ciddi anlamda maç eksiğinin olması. Ritmini bulduğunve %100 sağlıklı olduğunda alçak posttaki etkinliği, ribaundlardaki savaşçı kimliği ve orta mesafeden de şut tehditi bulunması ile verimli bir uzun ki kaliteli karakteri ile takıma ruhani anlamda da liderlik edebilecek seviyede bir isim. Onun dakikaları ise ligimizin en tecrübeli uzunlarından biri olan Cevher ile dengeleyecekler. Özellikle dış şutlardaki yüksek yüzdesi ile hücumda farklı saha yerleşimlerine olanak tanıyan bir uzun ki 4 numaraya kayarak orada da ters eşleşmeler yaratabilir. Ama ilerleyen yaşıyla alacağı dakikalar artık sınırlı olacaktır özellikel tempo arttığında. Ramazan da takıma fizik katmak, gerektiğinde sertlik ve çember altında alan kaplamak adına faydalanılabilecek bir yedek olacak.

Özetleyecek olursak… Sadece 5 yabancının kadroda yer alabildiği yani yerli oyuncuların da ciddi ölçüde takımlara katkı sağlaması gereken ligimizde Konyaspor’un bu yerli rotasyonu ile ligde kalabilmesi pek kolay görünmüyor. Ayrıca Perez ve Eddie gibi isimlerin savunma zaafları, mental olarak istikrarlı isimler olmamaları, Badzim’in tecrübe sorunu da eklenince işlerini biraz daha zorlaştıracak gibi görünüyor. Normal sezonu 14-16. sıra seviyelerinde bitirmelerini bekliyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …