Güncel Haberler

Maç Analizi: Anadolu Efes, Fenerbahçe’yi Yenip 36. Cumhurbaşlanlığı Kupasının Sahibi Oldu (MVP: Zizic)

Ankara’da oynanan 36. Cumhurbaşkanlığı Kupası maçında Anadolu Efes, baştan sona üstün oynadığı mücadelede ezeli rakibi Fenerbahçe Beko‘yu 62-71’lik skorla geçerek kupanın 13. kez sahibi oldu.

MAÇIN TÜM İSTATİSTİKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

Anadolu Efes‘de yeni transferlerden Ante Zizic 22 sayı, 8-10 2sayı, 6-7 s.atış, 5 ribaund, 25 verimlilik puanı ile karşılaşmanın MVP’si seçilirken, Vasilije Micic 16 sayı, 3 ribaund, 9 asist, Will Clyburn 14 sayı, 10 ribaund ve Rodrigue Beaubois 11 sayı, 3 ribaund, 7 asist ile galibiyetin diğer mimarları oldular.

Fenerbahçe cephesinde ise Nigel Hayes-Davis 13 sayı, 2 blok, Marko Guduric 10 sayı, 4 ribaund, 3 asist ve Nick Calathes 7 sayı, 5 ribaun, 6 asist ile direnen başlıca isimler oldular.

EDİTÖR YORUMU:

Efes karşılaşmaya daha diri ve agresif başlayan taraftı. Hücumda pas trafiğini çok iyi kuran lacivert beyazlılar, içeriden Zizic’le etkili oldukları gibi dışarıdan da tüm oyuncuları ile yüksek yüzdeli üçlükler bularak farkı hızlı ve erken bir şekilde açtılar. Wilbekin’in hücumda pasif kalması ve Şehmus dışında potaya atak eden kısanın bulunmaması Fenerbahçe hücumlarının Efes savunması karşısında erimesine, basit top kayıplarının gelmesine neden oldu. Çeyrek sonunda hem oyun anlamında hem de skor anlamında 15-23 ile üstünlüğü elinde bulunduruyordu. İkinci çeyrekle beraber Efes savunmada vidaları sonuna kadar sıktı. Calathes’in şutunu riske ederek gömülmeleri, Wilbekin’e de penetre alanı vermemeleri Fenerbahçe hücumlarını tamamen durdurdular ve hücumda da ilk çeyrekteki standardı koruyunca soyunma odasına 42-23 gibi ciddi bir farkla önde girdiler.

İkinci yarıyla beraber iki takım da savunmada sertleşti, Ankara semalarında kemik sesleri artmaya başladı. Birbirlerine kolay sayı şansı vermediler.Bu bölümde Efes de dar rotasyonla oynadığı için enerjiler düşmeye başladı. Ancak Fenerbahçe başta Wilbekin olmak üzere hücumda bir türlü silahlarını devreye sokamadı ve skor bulamadıkları her an karanlığın içine doğru biraz daha düştüler, Efes on çeyreğe 54-36 gibi net bir üstülükle girdi. Final çeyreğinde maç böyle devam edecek diye düşünülürken Fenerbahçe adına geri dönüşü Wilbekin başlattı ve koç Itoudis’in Motley’nin faul problemine girmesiyle zorunlu olarak Metecan-Hayes ikilisini pota altında kullanması Hayes’e yaradı. Ondan gelen skor katkısıyla farkı eritmeye başladı sarı lacivertliler. Efes’in şaşkınlığından ve konsantrasyon düşüklüğünden Guduric’i de devreye sokarak faydalandılar ve farkı 7 sayıya düşürdüler ama burada kritik bir üçlük kaçırdı Calathes, direncin kırıldığı an da bu oldu Fenerbahçe adına. Kenardan gelen Melih üçlükleriyle ateşi canlı tutmaya çalışsa da yeterli olmadı ve Efes farkı güvenilir noktada tutarak karşılaşmayı 62-71 ile kazanıp kupayı 13. kez müzesine götürdü.

Maçın içerisinde ve sorasında herkes Fenerbahçe’nin eksiklerinden bahsetti. Elbette Jekiri ve Bjelica sağlıklı olsa biri Hayes’in yerine diğeri de Guduric ya da Calathes’den birinin yerine 5 yabancı seçiminin içinde olurlardı, bu da çok şeyi değiştirirdi ama şunu unutmayalım Fenerbahçe bu maçta 6 yabancı ile oynadı aslında Wilbekin’in devşirme statüsünden dolayı. Diğer taraftan Efes ise Larkin’in yokluğunda 1 yabancu eksik oynadı, çünkü o da devşirme statüsünde bildiğiniz gibi ki o da sağlıklı olsa Efes de Beaubois yerine ikinci bir uzunu Pleiss ya da Dunston’ı dahil ederdi 5 yabancı içerisine. Dolayısıyla bu maçı eksiklerle yorumlamak bana göre doğru değil. Sonuçta iki takım da 5 yabancı ile sahaya çıktı, Fenerbahçe artı bir devşirmeye sahipti ve iki takımın da elinde 1 tane saf 5 numara vardı yabancı olarak! Bunları konuşmak yerine Fenerbahçe’nin yeni oyuncuları ve koçuyla beraber henüz hazır olmadığının, adaptasyon sürecinin başında olduğunun altını çizmek lazım. Ve kesinlikle Efes’in makine düzenindeki basketbolunun hakkını vermek gerekli! M’Baye, Clyburn, Zizic de yeni transferler ama Fenerbahçe’deki durumun aksine onlar 40 yıllık Efesli gibi oynadılar çünkü bir tarafta direksiyonda kesinlikle bir oyun kurucu olarak görmediğim Wilbekin, diğer tarafta ise Micic gibi bir maestro vardı. Fenerbahçe’de sakatların dönmesi, adaptasyon sürecinin hızlanması gerekiyor ve koç Itoudis’in Wilbekin’i 2 numaraya çekip onu Calathes ile birlikte sahada tutmanın yollarını bulması gerekiyor… Efes ise bir kez daha hem BSL hem de Euroleague’deki güçlü şampiyonluk adaylarından biri olduğunu gösterdi.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Fenerbahçe, Manisa’yı Güle Oynaya Geçti

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik …