Güncel Haberler

Takım Analizi: Manisa BBSK

Yeni adıyla Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi‘nde 2022-23 sezonunun başlamasına artık sayılı günler kaldı.

Takımları mercek altına aldığımız yazı dizisinin bu bölümünde konuğumuz ligimize yeni çıkan takımlardan biri olan Manisa BBSK olacak. Keyifli okumalar.

Takımı TBL’den normal sezon şampiyonu olarak BSL’ye çıkaran koç Cabadak ile yola devam etme kararı aldılar. Yeni yabancılarını da tecrübeli ve genellikle ligimizi tanıyan isimlerden seçtiler. Her ne kadar yerli rotasyonları kısıtlı olsa da kaliteli yabancılarla beraber hazırlık maçlarında iyi sonuçlar aldılar, ligdeki ilk sezonlarında kalıcı olabileceklerine dair olumlu sinyaller verdiler.

Ligimizin yeni takımlarından biri olan Manisa’nın en güçlü olduğu yer guard rotasyonu diyebiliriz. Koç Cabadak’ın sahadaki yardımcısı olacak, gözü kulağı olacak isim Francisco Cruz olacak. 2 yıldır ülkemizde forma giyen 32 yaşındaki tecrübeli Meksikalı guard gerek yarı sahada ikili oyunları organize edebilmesi gerek dribbling üstünden kendi skorunu yaratabilmesi ile çok önemli bir silah. Ligimizi ve rakipleri yakından tanıyor olması da değerli özelliklerinden biri kuşkusuz. Yabancıların tamamının yeni olduğu bir ortamda takımda onun gibi bir liderin bulunması Manisa adına büyük şans. Ekürisi ise aslında yine ligimizi tanıyan bir isim olacak. Eurobasket’de Bosna Hersek milli takımında devşirme olarak forma giyen tecrübeli skorer John Roberson Manisa’nın en önemli skor opsiyonu olacak. Yüksek tempoda oynayacak olan Manisa’nın onun geçiş hücumunda bulduğu üçlüklere ve erken sayılara çok ihtiyacı olacak. Ritmini bulduğunda makina gibi üçlük atabilen Amerikalı guardın savunmadaki fiziksel zaaflarını takım olarak kapatmaları gerekecek. Geçen sezon Beşiktaş’da fazla şans bulamayan ama iyi bir görev adamı olan Ata ve hazırlık döneminde iyi işlere imza atan, BSL sahnesi için hazır olduklarını gösteren Kaspar ve Berkay da bu ikiliye destek olacaklar.

Hazırlık dönemi boyunca takımın önemli isimlerinden biri olması beklenen Michal Michalak’dan faydalanamadılar. Polonya ile Eurobasket’de bulunan şutör kanat oyuncusu açıkçası benim adıma beklentileri karşılayamadı ki süreleri de kısıtlıydı ve Polonya’nın tarih yazdığı turnuva kadrosunda anılacak isimlerden biri değildi. Ancak tabiki Manisa’daki rolü çok daha büyük olacak, süreleri çok daha fazla olacak. Ondan sadece skor üretmesi beklenmiyor, savunmada da özellikle Roberson sahadayken enerjisinin yüksek olması onun açıklarını kapatması da beklenecek. 4 numarada ise ligimizi artık tanıyan, geçen sezon kendisini Büyükçekmece’de kanıtlamış, tam bir istikrar abidesi olan Evan Burinsma var. Evet o bir yıldız değil ama her maç sayı ve ribaund konusunda double-double potansiyeline sahip, 10-10 istatistiklerine kolaylıkla ulaşabilecek bir isim. Tam bir takım oyuncusu ve oyunun iki alanında da profesyonelliği, disipliği ve çalışkanlığı ile takıma seviye atlatacak bir isim. Nitekim hazırlık dönemiminin ilk kısmında tek yabancıydı ve bu özelliklerinin tamamını hazırlık maçlarında dahi gösterdi. Bu iki yabancı forveti ise kaliteli ve derin bir yerli rotasyon destekleyecek. Ligimizin en değerli görev adamlarından biri olan Erdi hem 3 hem de 4 numaraya destek verecek. Ayrıca takımın lige çıkmasında da rol sahibi olan Ogün ve Mustafa Baki de hazırlık döneminde Erdi sakatken çok iyi işler yaptılar, BSL seviyesinde sırıtmayacaklarını gösterdi. Onlar da zaman zaman 4 numaraya destek olacaklar. Uzun rotasyonunun ise dar olduğunu söylemek lazım. Evet OD Anosike, atletik özellikleri, mobilitesi ve güçlü fiziği sayesinde hem efektif bir ikili oyun bitiricisi hem de çok iyi bir ribaundçu, savunmada da çabuk ayakları sayesinde eşleşmelerde sorun yaşamayan bir isim. Ama onu iki genç uzun Yiğit Baran ve Tolga Kaan ile yedeklemeye çalışacaklar ki iki isim de hem tecrübesiz hem de BSL seviyesi için yeterli değiller. Evet hazırlık döneminde iyi niyetli çabaları ile takıma destek oldular ama Anosike kenardayken çember savunma konusunda ve ribaundlarda sıkıntı çekecekleri bir gerçek.

Özetlemek gerekirse Manisa 5 tane kaliteli yabancıyı bir araya getirmiş ve forvet rotasyonunda da tecrübeli yerli isimleri bulunan ancak yine de dar rotasyona sahip bir takım. Özellikle Cruz, Roberson, Anosike üçlüsünün en kadar sağlıklı kalabilecekleri onların sezon içerisindeki yerini direkt olarak belirleyebilecek. Hazırlık döneminde göze hoş gelen bir basketbol oynadılar ve ellerindeki kadro gereği zaman zaman pivotsuz beşlerle sahada yer alıp yüksek tempoda etkili olmaya çalıştılar. Dediğim gibi sakatlık sorunu yaşamazlarsa ligde kalabileceklerini, normal sezonu 12-14. sıralar gibi bir noktada tamamlayacaklarını tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …