Güncel Haberler

Takım Analizi: Gaziantep Basketbol

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi‘nin başlamasına artık sayılı günler kaldı.

Ben de sizler için takımlarımızı mercek altına almaya devam ediyorum. Yazı dizimizin bu bölümündeki konuğumuz Gaziantep Basketbol olacak. Keyifli okumalar.

Geçtiğimiz sezon kulüp tarihinin en çok galibiyetini elde eden ve Euroleague takımlarına bile kök söktüren güneydoğu ekibi her ne kadar yabancılarının tamamını değiştirmek zorunda kalsa da koç Açık’ı görevde tutarak istikrardan yana olduğunu gösterdi. Yeni kurdukları kadroyla da geçen sezonki başarılarını tekrarlamaya çalışacaklar, hedefleri yine ilk 4 sıra içerisinde yer almak ve play-off’a ev sahibi olarak girmek olacak.

Gaziantep yine etkili bir kısa rotasyonuna sahip. Takımın direksiyonunda Codi Miller-McIntyre olacak ki Avrupa’da farklı liglerde kendisini kanıtlamış, tecrübeli ve çok yönlü bir guard. Açıkçası istikrar problemi yaşamamış olsa şimdiye çoktan Euroleague sahnesindeki yerini almış olurdu. Saha görüşü ve pas özelliklerinin yanı sıra delici ve süratli bir oyuncu olması, hücumda yaratıcılık anlamında onun değerini arttırıyor. Ayrıca savunmada da çalışkan ve takıma orada da liderlik edebilecek kaliteye sahip bir isim. Tek eksisi dış şutlar diyebiliriz ki bu alanda da Gaziantep kadrosuna bir diğer önemli guardı ekledi, Conner Frankamp. Tabiki onun için sadece bir şutör demek haksızlık olur. Yüksek basketbol IQ’su ve top tekniği ile McIntyre’a organizasyon konusunda da destek olabilecek, gerektiğinde rahatlıkla 1 numarada da görev alabilecek bir isim. Birlikte sahada olduklarında da topa yön verme ve skor üretimi konusunda birbirlerini ne kadar iyi tamamladıklarını ve savunmalara nasıl zor anlar yaşadıklarını hazırlık maçlarında görmüştük bir çok kez. Guard rotasyonunda onları destekleyecek isimler ise vasat geçen Telekom macerası sonrası sembolü haline geldiği kulübe geri dönen tecrübeli guard Can Uğur ve yüksek potansiyelli şutör Leon Apaydın olacak. Özellikle Can’ın kenardan gelerek ortaya koyacağı enerji çok kritik olacak hem savunmada da hem de hücumda.

Forvet rotasyonuna baktığımızda ise kariyerinde ilk kez Avrupa’ya gelen NBA patentli şutör Dotson öne çıkıyor. Net bir şutunun olması, topsuz pozisyonlarda yani ceza şutlarında da faydalı olabilmesi topa hakim iki guardı olan Gaziantep adına çok önemli ki farklı beşlerde onu 2 numarada da göreceğiz. Hazırlık döneminde tam olarak istikrarı yakalayamadı, elbette adaptasyonu diğer oyunculara göre daha uzun olacaktır ama çok olumlu sinyaller verdi ve Avrupa’da kalırsa iyi bir kariyeri olacaktır ki Gaziantep bu yolda en doğru başlangıçlardan biri Euroleague’e ihrac ettiği oyuncuları düşününce. Ama tabiki o bir Gulley değil, benzer katkıyı beklemek haksızlık olur. Tecrübeli Birkan onun sürelerini dengelemek ve kenardan gelerek özellikle savunmaya enerji getirmek ve üçüklerle hücumu açmak adına görevlendirilmiş durumda. 4 numarada ise Hammonds takımın yeni silahlarından biri. Aletizmi, basit ve sade oynayan bir isim olması ve ribaundlardaki katkısı ile hazırlık maçlarında istikrarlı bir görüntü verdi. Ligimizin önemli 4 numaralarından biri olan Metin de onunla beraber süreleri paylaşacak ki onun da dış şutlar ve ribaundlar konusunda ne kadar yetenekli bir isim olduğunu biliyoruz. BGL’de başarılı işlere imza atan Koray da kendisine süre bulabilir dönem dönem.

Uzun rotasyonunda son yıllarda yakalanan Jekiri, Jaiteh, Kaba gibi başarılı seçimlerin ardından yine benzer profilde bir uzun kadroya eklendi. Egbunu geçen sezon kendisini BCL’de de kanıtlamış bir pivot. Atletik özellikleri, ribaundlardaki savaşçı kimliği, güçlü fiziği, ikili oyunlardaki etkili bitirişleri ve çember koruma becerileri ile öne çıkıyor. Hazırlık maçlarında da iyi bir görüntü verdi, hemen takıma ve sisteme uyum sağlamış görünüyor. Yine ligimizin en önemli bench oyuncularından biri olan, zaman zaman milli formayı da giyen Muhsin de onunla süreleri paylaşacak ki iki uzunun da sahada uzun süreler kaldığında faul problemine girebilme potansiyelleri var, bu nedenle de koç Açık’ın onların sürelerini dikkatli dengelemesi gerekecek.

Özetlemek gerekirse Gaziantep geçen sezon yakaladığı tarihi başarının ardından kadrosunu tamamen yeniledi ama koç Açık halen takımın başında ve onun seçimleriyle geçen sezonki etkiyi yaratabilecek kalitede, yüksek potansiyelli bir kadro kuruldu. 9 kişilik etkili bir rotasyonları var ve McIntyre ile Frankamp’ın hazırlık maçlarında ortaya koydukları uyumu devam ettimeleri durumunda yine ilk 4 sırayı zorlayacaklarını düşünüyorum ve sezonu 4-6. sıra noktalarında bitirmelerini bekliyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Sarıca, Bodrum Galibiyeti Sonrası Konuştu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum Spor karşısında çok zorlandı …