Güncel Haberler

Takım Analizi: Galatasaray NEF

Yeni adıyla Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi‘nde 2022-23 sezonunun başlamasına sayılı günler kala takım analizlerine devam ediyoruz.

Yazı dizimizin bu bölümündeki konuğumuz ise Galatasaray NEF olacak. Keyifli olacak.

Geçen sezonun ikinci kısmında takımın başına geçen koç Pistioulis’in takıma ne kadar olumlu bir hava getirdiğini gördük ki bu sayede normal sezonu 3. sırada bitirmişlerdi. Yeni sezon öncesi de onun liderliğinde kaliteli bir kadro kurdular ve tekrar ligi ilk 4 sırada bitirmeyi kendilerine hedef olarak belirlediler.

Tıpkı geride bıraktığımız sezon olduğu gibi takımın en güçlü rotasyonu guardlar olacak. Geçen sezon da takımın direksiyonunda olan Dee Bost yine Yunan koçun sahada en güvendiği isim olacak. Eurobasket sahnesinde de Bulgaristan milli takımında devşirme oalrak başarılı bir performans sergileyen tecrübeli oyun kurucu, pas yeteneği, deliciliği, ritmini yakaladığında bulduğu öldürücü üçlükler ve savunmada da takıma liderlik edebilmesi ile çok yönlü bir silah. Onun yanında ise bu kez Melo yerine Dylan Ennis olacak. Avrupa’da sarı kırmızılılar ile benzer seviyelerde olan bir çok takımda kendisini kanutlamış olan tecrübeli skorer sahanın her yerinden her şekilde skor üretebilen, topla yaratabilen bir guard. En önemli özelliği ise kuşkusuz açık alandaki etkinliği ve delici penetreleri. Güçlü fiziği ile savunmaları yarabilen, yarı saha hücumlarına da çeşitlilik getirebilen bir isim. Ligimizin tecrübeli ve istikrarlı guardlarından biri olan Yunus Emre de bu isimleri destekleyecek ana bench oyuncusu olacak ki zaman zaman onlarla birlikte ilk 5 başladığını göreceğiz elbette, özellikle 1 numarada süreleri paylaşacak. İki numaraya ise Muhaymin, Sinan ve Göksenind destek verecekler.

Forvet rotasyonuna baktığımızda ise Kolombiyalı Angola takımın yeni skor opsiyonlarından biri olacak. Ondan elbette bir DAP katkısı beklemek haksızlık olur ama ondan çok daha iyi bir çutör olduğunu ve topla daha üretken olduğunu söyleyebiliriz. Onun da yüksek tempoda etkili bir silah olduğunu biliyoruz. Diğer taraftan dış şutlar onun verimliliği açısından çok önemli ve hazırlık maçlarında ritmini bulamadığında fazla zorladığı anlara sahne olduk, koç Pistioulis’in dizginlemesi gerektiği anlar olacaktır. 3 numarada ona kaptan Göksenin, Sinan ve Muhaymin destek olacaklar. 4 numarada ise ligimizi yakından tanıyan ve Maccabi’de kendisini kanıtlamış, tecrübeli bir isim Caloiaro olacak. Dış şut tehditi, ribaundlardaki katkısı, yüksek tempoya yatkınlığı ve yüksek basketbol IQ’su ile takımın hazırlık döneminde de en istikrarlı isimlerinden biriydi. Koç Pistoulis’in sahadaki dengeleyicisi olacak yeni sezonda. Onunla beraber milli takımda Eurobasket’de de yer alan Sadık Emir 4 numaradaki süreleri paylaşacak. Geçen sezon BSL seviyesinde ne kadar faydalı bir oyuncu olduğunu kanıtladı. Dış şut tehditi, savaşçı kimliği ve artık iyice güçlenen, zaman zaman 5 numaraya bile kaymasını sağlayan fiziği sayesinde önemli bir parçası olacak yeni kadronun.

5 numarada ise ligimizi de yakından tanıyan tecrübeli uzun Morgan olacak. Geçen sezon sakatlık nedeniyle Asvel’de Euroleague sahnesinde boy gösteremedi ve açıkçası hazırlık maçlarında da halen sakatlığı tam olarak üstünden atamadığını, henüz dirilmediğini gördük, zamana ihtiyacı var. Ama kendisini bulduğunda orta mesafe şutları ve yüzü dönük potaya atak etmesi gibi artıları güçlü fiziği ve pozisyon bilgisi ile birleşince çok önemli bir silah olacak yine. Karşıyaka ile BCL sahnesinde bir önceki sezon ortaya koyduğu dominant performansa hep beraber şahit olmuştu. Onunla beraber pivot pozisyonundaki diğer isim Floyd olacak. Panathinaikos ve Fenerbahçe formaları ile Euroleague’de boy gösteren ama beklentilerin altında kalan bir isimdi. Daha doğrusu en üst basamağa hazırlanmadan erken çıkmıştı, bu nedenle de bir basamak alta indi. Hazırlık maçlarında güçlü fiziği, atletizmi, mobilitesi, tempo basketboluna uyumu, çabuk ayakları ve ikili oyunlardaki yüzdeli bitirişleri ile faydalı bir görüntü verdi. Elbette ondan bir yıldız bir performansı beklememek lazım, kaliteli bir tamamlayıcı. Bu isimlerin yanı sıra her geçen yıl gelişimini sürdüren artık istikrarlı ve güvenilir bir yedek uzun haline gelen Mahir de kenardan getireceği enerji ve savaşçı özellikleri ile takıma değer katacak.

Özetleyecek olursak Galatasaray geçen sezondan daha derin bir kadroya sahip ve daha dengeli, rollerin daha net olduğu bir takım olacaklarını hazırlık maçlarında da gördük. Savunmada ortaya kodyukları sertlik ve disiplin de onların başarısı adına çok önemli olacak. Geçen sezon olduğu gibi ilk 4 sırada kendilerine yer bulacaklarını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Fenerbahçe, Manisa’yı Güle Oynaya Geçti

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik …