Güncel Haberler

Takım Analizi: Frutti Extra Bursaspor

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi‘nde 2022-23 sezonu 30 Eylül’de başlayacak.

Ben de sizler için ligimizin başlamasına sayılı günler kala takımlarımızı mercek altına almaya devam ediyorum. Bu bölümdeki konuğumuz ise Frutti Extra Bursaspor olacak. Keyifli okumalar.

Geçen sezon normal sezonu 8. sırada bitirin ama play-off serisinde güçlü Fenerbahçe karşısında beklenenden iyi direnen Bursaspor, EuroCup’da ise final oynamayı başarmıştı. EuroCup’da sezonun en iyi koçu seçilen Alimpijevic ile yola devam ediyorlar ve yeni sezonda hedefleri BSL’de ilk 4 yarışının içinde yer alabilmek.

Takımın direksiyonunda geçen sezon olduğu gibi yine Derek Needham oturacak. Onun tecrübesi ve liderliği gerçekten çok önemli ki yine koç Alimpijevic’in sahadaki gözü kulağı olacak. Organizasyon becerisinin yanı sıra özellikle dış şutlardaki etkinliği ile hücumda çok değerli bir silah. Ritmini bulduğu günlerde özel performanslara imza atabiliyor ve ilerleyen yaşına rağmen halen yüksek enerjisi ve savaşçı kimliği ile genç oyunculara örnek teşkil eden, değerli bir profesyonel. Geçtiğimiz sezonla beraber artık güvenilir bir yedek guard olduğunu gösterdi Ömer Utku ve yine Needham’ın dakikalarını dengeleyip onu dinlendirecek isim olacak. İki numarada ise Andrews’u kaybettikten sonra yerini onun kadar kaliteli bir isim olmasa da yine ligimizi tanıyan ve tecrübeli bir isimle doldurdular. Clemmons da kendi skorunu üretebilen ve organizasyon konusunda Needham’a destek olabilecek bir isim. Ayrıca savunmada da güçlü fiziği ile dirençli ve çalışan bir isim. Dış şutlar konusunda da kesinlikle önemli bir silah. Needham ile iyi bir ikili olduklarını da gördük hazırlık maçında. İki numarada ona destek olacak isim ise geçen sezon Büyükçekmece’de sergilediği başarılı performansın ardından artık bir üst seviye için hazır olduğunu gösteren Enes Berkay olacak. O da dribbling üstünde kendi skorunu bulabilen, açık sahada etkili ve atletik özellikleri yüksek bir isim. Ayrıca rakibin en iyi skorerinin başına verebileceğiniz kadar da iyi bir savunmacı.

Forvet rotasyonunda ise bir değişiklik yaşanmadı. Geçen sezon olduğu gibi 3 numarada Onuralp Bitim takımın en güvendiği skor opsiyonlarından biri konumunda öyle ki 5. yabancı haklarını sezonun başında kullanmamaya karar verdiler, tek yabancı olmayan pozisyon da 3 numara zaten. Milli takımda yeteri kadar süre alamadı ama ne kadar önemli bir gelişim gösterdiğini geçen sezondan sonra geçirdiği hazırlık döneminde de gördük. Atletizmi, yüksek enerjisi ve hücumdaki agresifliği ve her pozisyonda dribbling üstünden kendi skorunu çıkarabilmesi ile çok değerli bir silah. Açık alandaki temposu ve patlayıcılığı ile göze hoş gelen, keyif veren bir basketbol ortaya koyuyor. Zaman zaman kısa beşlerde onu Enes Berkay destekleyecekken yeni transferlerden Yiğitcan da ona zaman zaman destek olacak 3 numarada. Uzun forvette ise geçen sezon olduğu gibi Dudzinski yer alacak. Takımın geçen sezon olduğu gibi tartışmasız en istikrarlı en değerli parçalarından biri konumunda. Dış şut tehditi, boyalı alandaki sert ve fiziksel oyunu, ribaundlara verdiği katkı, hatta gerektiğinde 5 numaraya bile kayabilmesiyle tam bir joker konumunda. Milli takım seviyesine kadar çıkan Yiğitcan da ona destek olacak. Özellikle potaya yüzü dönük atak edebilmesi ve onun da dış şut tehditinin bulunması koç Alimpijevic’in elini hem 3 hem de 4 numarada rahatlatacak. Bunu hazırlık maçlarında da gördük.

Gelelim 5 numaraya. Geçen sezon Hayes takımın önemli parçalarından biriydi özellikle savunmadaki enerjisi ve ribaundlardaki katkısı ile. Bu sezon ise yine ribaundlarda etkili olsa da savunmada sıradan bir isim olan ama hücumda çok daha etkili bir isim olan Auguste pivot pozisyonunu dolduracak. Onun tempo basketboluna olan yatkınlığı ve açık alanda mobil bir uzun olması çok değerli. Ayrıca fırsatını bulduğunda birkaç dribling üstünden potaya da gidebiliyor olması ağır ve kalıplı beş numaralara karşı ona üstünlük sağlıyor. Hücumda Bursaspor’a sınıf atlatacağı bir gerçek. Savunmada çember koruma konusunda elit bir isim değil ama ikili oyunlarda da kolay yenilmeyen bu alandaki savunmasını geliştiren bir isim. Onunla beraber dakikaları paylaşacak isim ise Euroleague sahnesinde bile dönem dönem de olsa kendisini yedek uzun olarak kanıtlamış olan Ahmet olacak. Yerli statüsünde oynayan Ahmet, alçak posttaki etkinliği ve boyalı alanda hem kendi pota altında hem de rakip pota altında kapladığı alan sayesinde ribaundlardaki etkinliği ile değerli bir isim. Genç uzun Tarık da 5 numarada zaman zaman fırsat bulacaktır.

Özetleyecek olursak Bursaspor yine kaliteli bir kadro kurdu. Çok iyi bir yerli rotasyonuna sahipler ve sezona 4 yabancı başlıyorlar, gerekirse büyük olasılıkla 2-3 numaraya bir yabancı takviyesi daha yapabilme lüksüne sahip olacaklar. Koç Alimpijevic ve Needham gibi geçen sezondan gelen iki önemli liderleri var ve verimli bir hazırlık dönemi geçirdiler. Yeni sezon ilk 4 sırayı zorlayacaklarını düşünüyorum ama normal sezonun sonunda 5-7. sıra seviyelerinde yer alacaklarını öngörüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …