Güncel Haberler

Takım Analizi: Tofaş

Basketbol Süper Ligi‘nde 2022-23 sezonunun başlamasına sayılı günler kala takım analizlerine devam ediyoruz.

Bu analizdeki konuğumuz ise ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi ön eleme turunda temsil edecek olan Tofaş.

Tofaş geçen sezon beklentilerin altında kalan ekiplerden biriydi. Bunun üzerine Bursa temsilcisi köklü bir değişiklik yaptı ve takımın başına koç Priftis’i getirerek kadrosunu da yeniledi, hem yerli hem de yabancı rotasyonu büyük ölçüde değişti. Yeni sezonda hedefleri öncelikle BCL’de gruplara kalmak ve sonrasında da tabiki hem BSL’de hem de BCL’de play-off bileti kapmak olacak.

Geçen sezondan takımda kalan isimlerden biri olan Tyler Ennis yine takımın organizasyon konusundaki en güvendiği isimlerden biri olacak. Onun tecrübesi ve liderliği Yunan koçun takımı üstüne kurduğu temel faktörlerden biri. Pek tabi skorer özelliklerine ihtiyaçları olacak. Özellikle onun delilciliği ve penetre sonrası savunmaları bozması iş yarı sahaya kalınca ekstra değerli olacak. Sağlıklı kalması ve istikrarlı bir performans göstermesi önemli. Takımda kalan bir diğer isim Berk de onun sürelerini dengeleyecek. Artık olgunlaşan ve ligimizin tecrübeli oyun kurucularından biri olan Berk, sürati ve deliciliğinin yanı sıra dış şutlarda da istikrarı yakalayabilirse seviye atlayacak. Hem Tofaş’ın hem de oyun kurucu sorunu çeken ülke basketbolunun onun bu basamak atlamasına çok ihtiyacı var. Tofaş’ın guard rotasyonunu yeni sezonda güçlendiren bir diğer isim de Rob Gray olacak. Monaco’da geçirdiği sezon da savunma defoları ve 2 numarada yaşadığı fiziksel sorunlar nedeniyle Euroleague’de kendisini gösterememiş olsa da Pro A’da kendisini kanıtlamış bir isim. Top tekniğinin yüksek olması ve dribbling üstünden her pozisyondan, şutlar ya da penetrelerle kendi skorunu yaratabilmesi çok önemli meziyetler. Ennis ile beraber sahadayken organizasyon yükü de omuzlarında olmayacağıu için direkt bitirici olarak verimliliği yükselecektir. Onunla beraber guard rotasyonunda aslında Thomas olacaktı ama annesi rahatsızlandığı için ABD’ye gitti ve ne zaman döneceği net değil, bu nedenle de yerine Reaves hamlesi geldi. Beşiktaş’da özellikle hücum anlamında beklentilerin çok altında kalmıştı ama güçlü fiziği, enerjisi ve atletik özellikleri sayesinde savunmada faydalı bir isim olduğunu kanıtladı. Burada da Ennis ya da Gray ile birlikte sahadayken zaten bu alanda onları tamamlaması beklenecek. Ayrıca genç isimler Bora, Mustafa ve Batın da guard rotasyonunu destekleyecek.

Forvet rotasyonuna baktığımızda ise 3 numarada Cecil Williams var. İstikrarlı ve oturaklı bir oyuncu. Ancak bu seviyeler için özellikle hücum performansına bakıldığımızda sınırlı bir isim olduğunu belirtmek. Bir tamamlayıcı olarak evet doğru bir hamle, ribaundlar ve savunma konusunda takıma destek olacaktır ama hücumdaki sınırlı performansı sıkıntı yaratabilir. Onu destekleyecek isimler ise yine Reaves olabilir ve genç Berke de aynı şekilde onların dakikalarını degeleyecek, tecrübe kazanacak gelecek sezon. 4 numarada ise güçlü olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Suleiman Braimoh Avrupa basketbolunun tecrübeli ve istikrarlı isimlerinden biri. Atletik özellikleri, güçlü fiziği, mobilitesi ve hem içerden hem de dışarıdan skor katkısı verebilmesile çok değerli bir silah ki savunmada da özellikle adam değişmelerde takımın jokeri olabilecek konumda, kısaların karşısında rahatlıkla kalabiliyor çabuk ayakları sayesinde. Ayrıca ribaundlar konusunda güvenilir bir isim, bu alanda Tofaş’a seviye atlatacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Geçen sezon toparlanma sinyalleri veren ve artık daha olgun bir basketbol oynayan İlkan da hem 4 hem de 5 numarada koç Priftis’in önemli alternatiflerinden biri olacak. Solak uzunun dış şut tehditinin bulunması ve yüzü dönük de potaya atak edebilmesi artı ribaundlardaki etkinliği onu halen faydalı bir isim yapıyor. Savunmada biraz daha konsantre ve enerjik oynayabilirse Tofaş’da ikinci baharını yaşayabilir. Genç Ege de bu iki isme destek olacak 4 numarada özellikle.

Takımın yeni pivotu ise Senegalli Toure oldu. Hazırlık maçlarında da ne kadar doğru bir hamle olduğunu gösterdi. Güçlü fiziği, çember altındaki etkinliği, ribaundlarda her iki potada da takımına verdiği katkı ve blok tehditi ile BSL seviyesi için aranan uzunlardan biri konumundaydı. Ayrıca Ennis ve Gray gibi tempolu guardlarla beraber tam sahada da takımla beraber koşabilecek bir uzun. Onu genç Emre, Ege ve zaman İlkan ile destekleyecekler. Hatta kısa beşlerde Braimoh da 5 numaraya kayabilir.

Özetleyecek olursak geçen sezon yaşanan hayal kırıklıklarının ardından Tofaş, yeni sezonda Ennis, Gray, Braimoh üçlüsünün liderliğinde bu kez beklentileri karşılayabilir. Yerli rotasyonları elbette zayıfladı ama genç isimlere güvenmeleri ile alkışları bir kez daha hakediyorlar ki Berk ile İlkan’ın da tecrübeleriyle takıma verecekleri katkı önemli olacak. Yeni sezonda hedefledikleri play-off biletine 5-7. sıra seviyelerinden ulaşabileceklerini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …