Güncel Haberler

Takım Analizi: Onvo Büyükçekmece

Basketbol Süper Ligi‘nde 2022-23 sezonunun başlamasına kısa bir süre kala takım analizlerimize devam ediyoruz.

Yazı dizimizin bu bölümünde mercek altına alacağımız takım Onvo Büyükçekmece olacak. Keyifli okumalar.

Geçen sezonun son bölümünde yakaladıkları müthiş performansla tüm basketbolseverlerin beğenisini toplayan, bu sayede de ligde kalmayı başaran İstanbul temsilcisi tercihini istikrardan yana kullandı ve koç Çıvgın ile yola devam etti. Yeni sezonda da ana hedefleri yine ligde kalmak olacak.

Geçen sezon olduğu gibi takımın lideri ve hücumdaki en büyük kozu küçük dev adam Jordon Crawford olacak. Amerikalı oyun kurucu geçen sezonun sonunda yakalanan mütiş performansın da başmimarıydı. Onun yürekli ve agresif oyunu sayesinde etrafındaki isimler de adeta sınıf atlamıştı. Yeni sezonda da koç Çıvgın’ın en güvendiği isim, bir başka deyişle sahadaki gözü kulağı olacak. Onun sağlıklı kalabilmesi ve özellikle hücumdaki skorer performansı Büyükçekmece’nin ligde kalma yolundaki en önemli etken olacak yine. Konyaspor’da iyi bir sezon geçirerek istikrarlı performansı ile kendisini yeniden kanıtlayan Tayfun ve genç görev adamı Eray da onu destekleyecekler 1 numarada. 2 numarada ise yeni transferlerden biri olan Harris yer alıyor. Hazırlık maçlarında takımın en istikrarlı isimlerinden biriydi. Onun skorer oyunu ve özellikle dış şutlardaki katkısı Crawford’un skor yükünü çekmesine yardımcı olacak. Ayrıca Crawford’un savunmada fiziksel eksilerinden dolayı oluşturduğu zaafı da kapatması gerekiyor, enerjisi ve dinamik oyunu ile bunu da yapabildiğini gösterdi hazırlık maçlarında. Onun yanında ise ligimizin en tecrübeli şutörlerinden biri Can Maxim olacak. Dar bir yerli rotasyonuna sahip olan Büyükçekmece’nin benchteki en güvendiği isimlerden biri konumunda.

Forvet rotasyonuna baktığımızda ise onları ligde tutabilecek kalitede isimler var mı biraz soru işaretleri var bu konuda. Rivers hazırlık maçlarında iyi bir görev adamı olacağını gösterdi. Her ne kadar istikrarlı bir performans sergilemiş olsa da özellikle hücumda sınırlı olduğunu gördük. Onun ribaundlarda uzunlara vereceği katkı ve hücumda kendisine görev geldiğinde ne kadar katkı verebileceği kritik olacak. Çünkü kendisini yedeklemesi beklenen Yesukan da BSL seviyesi için sınırlı ve kendisini kanıtlayamamış bir isim. 4 numaradaki tercihlerini ise dış şut tehditi yüksek olan bir isim olan Kulvietis ile yaptılar. Litvanyalı şutör neredeyse bir kısa gibi şut atabilen bir isim ama şunu da belirtmek lazım ki şuana kadar oynadığı takımlarda hep görev adamıydı ve hazırlık döneminde de hiç iyi sinyaller vermedi. Dış şutlarıyla yaşayan bir isim ki yumuşaklığı, savunmadaki zaafları ve ribaundlara yeteri kadar katkı verebilmesi önemli eksikleri var. Rivers’ın özellikle ribaundlar konusunda ona destek olması şart. Onun görev adamlığından çıkıp tamamlayıcı bir skor opsiyonuna dönüşüp dönüşmeyeceği Büyükçekmece adına belirleyici olacak. BSL seviyesi için sınırlı olan, çalışkanlığı, enerjisi ve savaşçı kimliği ile öne çıkan Mesut da onu dinlendirmek için kadroda yer alacak. Uzun rotasyonunda da ise daha iyi durumda olduklarını söylemek yanlış olmaz. Kendisini BBL’de geçen sezon kanıtlamış olan bir diğer Litvanyalı isim Sajius takımın as pivotu konumunda. İkili oyunlardaki etkili bitiriciliği ve pota altındaki verimli performansı ile BSL’de omuzlarına binen yükü kaldırabilecek bir uzun. Ancak ribaundlar konusunda o da pek beklentileri karşılayamadı hazırlık maçlarında, dolayısıyla genel olarak bu alanda sorun yaşayabilirler. Kenardan gelerek savunma, ribaundlar ve enerji konusunda takıma önemli katkılar vermesi beklenen isimlerden biri Metehan olacak. Rotasyonun dar olduğu bir ortamda onun uzunları ne kadar yedekleyebileceği, dakikalarını nasıl dengeleyeceği ve sahada kaldığı anlarda bu bahsettiğim alanlarda dışında skora da ne kadar katkı verebileceği kritik olacak.

Büyükçekmece’nin elinde Crawford ve Harris gibi iki kaliteli guard var. Onların liderliğinde Sajius ve Kulvietis’i bitirici olarak verimli şekilde kullanabilirlerse ve Can Maksim, Metehan, Tayfun üçlüsünden üst seviyede katkı alabilirse ligde kalmayı zorlansalar da başarabilirler. Her ne kadar birçok eğeri barındırsa da Büyükçekmece’nin ligde kalmanın yolunu bir şekidle bulacağını, ligi 14 ya da 15. sırada bitirebileceğini düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …