Güncel Haberler

Takım Analizi: Yukatel Merkezefendi Belediyesi

Basketbol Süper Ligi‘nde 2022-23 sezonu 30 Eylül’de başlıyor ve sayılı günler kala sizler için takım analizlerine başlıyorum.

İlk konuğumuz geçen sezon ligde çıkan ve son nefeste kalıcı olmayı başaran Ege temsilcisi Yukatel Merkezefendi Belediyesi olacak.

Merkezefendi yeni sezon öncesi tercihini istikrardan yana kullandılar ve geçen sezonki ana hedef olan ligde kalmayı başaran kadronun patronu koç Aktaş ile yola devam ediyorlar. Onun yönetiminde yerli ve yabancı rotasyonunu tamamen yenilediler. Yeni sezonda da ana hedefleri düşme potasından uzak kalabilmek olacak.

Hem kariyerlerine ve yeteneklerine hem de hazırlık maçlarında sergiledikleri performanslarına bakınca takımın iki yeni yıldızının Andrew Harrison ve Max Heidegger olacağını söyleyebiliriz rahatlıkla. Her ne kadar her iki oyuncunun da skorer kimliği ön planda gibi görünse de topa yön verme ve organizasyon konusunda da becerikli isimler. Özellikle Harrison çok yönlü bir oyuncu, güçlü fiziği ile ribaunlara artı savunmaya da katkı verebilen bir guard. Heidegger ise yüksek yüzdeli dış şut tehditiyle beraber kısa sürelerde çift haneli skorlara ulaşabilen potansiyelli bir skorer. BSL seviyesinde bu ikilinin çok can yakabileceğini hazırlık maçlarında da gördük zaten. Bu iki yıldızın sürelerini dengelemek için ise Burak Eşlik ve TBL’nin asist kralı Arca Tülüoğlu devrede olacaklar. Özellikle 25 yaşındaki Arca’dan beklenti büyük olacak, TBL’den sonra BSL’de de kendisini gösterme, bu seviyede kalıcı olma fırsatı olacak.

Takımın 2 yeni forveti ise ilginç isimler. 3 numarada Yunan oyuncu Rogkavopoulos olacak. Henüz 21 yaşında olan genç forvet altyapılarda önemli işlere imza atmış olsa da geçen sezon Promitheas forması ile vasatın üstüne çıkamamıştı. Henüz A takım seviyesinde kendi ülkesinde bile henüz kendisini kanıtlayamamış bir ismin farklı bir ülkeye, farklı bir kültüre transferi ve adaptasyon süreci düşünüldüğünde bana göre ciddi risk alınmış bir hamle ki hazırlık maçlarında da beklentileri pek karşılayamadığını gördük. Tecrübeli forvet Altan onun sürelerini dengelemeye çalışacak ve geçen sezondan takımda kalan tek isim olarak yine takıma saha içinde ve dışında ağabeylik yapacak. 4 numarada ise Polonyalı oyuncu Gielo olacak. 5 yabancı hakkından birini onunla kullanmak yine oldukça riskli diyebileceğimiz bir seçim. Her ne kadar dış şut tehditi ve yüzü dönük silahlarıyla hücumda değer katabilecek bir isim olsa da şuana kadar farklı takımlarda verilen şansları değerlendirememişti. Özellikle savunma tarafında yumuşak kalacağını ve ribaundlara da yeteri kadar katkı veremeyeceğini düşünüyorum. Son 2 sezondur beklentileri karşılayamayan bir isim Ayberk ise onun sürelerini dengelemeye çalışacak ama onun da savunma zaaflarını olduğunu biliyoruz.

Merkezefendi geçen sezon Upson ile yaptığı hatalı 5 numara seçiminde ısrarcı davranıyor. Evet Brown, ribaundlar, çember savunma gibi konularda faydalı bir isim ama onun aksine henüz 25 yaşında, tecrübesiz bir isim. Nitekim geçen sezon Peristeri’de maç başına sadece 19 dakika süre almış bir isim. Burada ise ondan çok şey bekleniyor, 25-30 dakika süreler alabilir ki bu yükü kaldırabilir mi pek sanmıyorum… Onu tecrübeli bir isim Doğan ile yedeklemeye çalışacaklar, zaman zaman da Ayberk kullanılacaktır 5 numarada. Ama bu isimlerin BSL seviyesinde yetersiz kaldığını son yıllarda farklı takımlarda görmüştük zaten.

Özetlemek gerekirse Merkezefendi’yi ligde kalma konusunda çok zorlu bir yol bekliyor. Geçen sezon içerisinde yaptıkları German gibi bir hamleyi bu kez forvet ya da uzun rotasyonuna yapmazlarsa Heidegger ve Harrison dışındaki yabancılarla ayakta kalmaları zor ki yerli rotasyonunun da oldukça kısıtılı ve yetersiz olduğunun altını çizmek lazım… Açıkçası benim düşme adaylarımdan biri konumundalar.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Sarıca, Bodrum Galibiyeti Sonrası Konuştu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum Spor karşısında çok zorlandı …