Güncel Haberler

Takım Analizi: Türk Telekom

Basketbol Süper Ligi‘nde 2022-23 sezonunun başlamasına sayılı günler kala takım analizlerine devam ediyoruz.

İkinci konuğumuz ülkemizi 7DAYS EuroCup’da temsil edecek olan ekiplerden biri olan Türk Telekom.

Geçen sezon yaşanan başarısızlıkların ardından köklü bir değişikliğe giden Ankara ekibi takımın başına koç Erdem Can’ı getirdi. Onun yönetiminde de tüm kadroyu yenilediler ve yeni sezonda hedefleri hem BSL hem de EuroCup’da play-off yapmak olacak.

Takımın direksiyonunu geçen sezon Karşıyaka’da tam olarak beklentileri karşılayamamış olsa da tecrübesi ve yetenekleriyle kendisini kanıtlamış bir isim olan Tony Taylor’a emanet ettiler. Açıkçası hazırlık maçlarında da pek iyi sinyaller vermedi ama onun skorer özelliğinden çok organizasyon becerisini kullanmak isteyecek koç Can. Onun tempoyu kontrolü ve yarı sahadaki penetre&pas silahlarını en aktif şekilde kullanmaya çalışacaklar. Tecrübeli oyun kurucu Mehmet Yağmur ve genç isimler Burak Gözeneli ile Batuhan Acar da ona destek vermeye çalışacaklar. Bu sezon takımın en çok katkı beklediği, özellikle hücumda yükü çekmesi gereken isim ise Jerian Grant olacak. NBA patentli guard skorer kimliği kadar organizasyon becerisi, saha görüşü ve açık alandaki etkinliği ile 1 numaraya da katkı verecek bir isim. Hazırlık maçlarında da ana skor opsiyonu olarak sorumluluk alıp taşın altına elini soktuğunu gördük. İki yerli isim Rıdvan Öncel ve genç Boran Güler de onun sürelerini dengeleyip, sahada diri kalmasına yardımcı olacaklar.

Telekom’un bu sezon en güçlü olduğu alanlardan biri forvet rotasyonu olacak. Fransız şutör Bouteille koç Can’ın sisteminde önemli bir isim. Taylor ve Grant gibi iki delici guardın yer aldığı ortamda onun dış şutları ve bitiriciliği çok değerli olacak. Evet hazırlık maçlarında tam olarak beklentileri karşılayamadı ama kalitesi ve potansiyeli yüksek bir isim olduğu tartışma götürmeyecek bir konu. Adaptasyon sürecini tamamladığında çok faydalı olacağını düşünüyorum özellikle hücum tarafında tabiki. Bahçeşehir’de çok iyi bir sezon geçiren, enerjisi, atletizmi ve çok yönlü oyunuyla alkışları toplayan Erkan Yılmaz da önemli süreler alacaktır. Özellikle kenardan gelerek savunmaya getireceği sertlik Bouteille’nin bu alandaki zaafını kapatmak adına çok önemli olacak. 4 numarada ise Merkezefendi’deki başarılı performansı ile dikkat çeken şutör uzun Sestina olacak. Onun için de Bouteille konusunda dediklerimi söyleyebilirim. İki delici guardın yer aldığı bir ortamda doğru saha yerleşimi ile onun üçlükleri çok değerli olacak ki bu şekilde çokça kez ters eşleşme yarattığını gördük geçen sezon. Ancak tecrübe anlamında henüz yetersiz bir isim. Dolayısıyla soru işaretleri var onunla ilgili. Sertlik, fiziksel oyun, ribaund katkısı ve ağır kalma gibi sorunları var. İki yerli oyuncu Berk Demir ve Alihan Demir ile koç Can da onun bu barındırdığı riskleri sürelerini ayarlayarak minimize etmeye çalışacak.

5 numarada ise bu sezon ellerinin sağlam olacağını söyleyebiliriz. Tyrique Jones geçen sezon Pesaro forması ile Serie A’da kendisini kanıtlamıştı. Atletik özellikleri ve güçlü fiziği ile beraber hem çok iyi bir ribaundçı hem de çember altında etkili bir bitirici. Hzırlık döneminde de gösterdi ki gerek ikili oyunlardaki bitiriciliği gerek potaya yakın atışları gerekse açık alandaki mobilitesi ile bu takımın iki ana skor opsiyonundan biri olacak. Ayrıca savunmada da onun çember korumasının ne kadar değerli olduğunu gördük bir çok kez. Henüz 25 yaşında ama takıma hızlıca uyum sağladı ve olgun basketbolu ile dikkat çekiyor, enerjisi çok yüksek ve savaşçı kimliği bulunan bir isim. Bu değerli uzunu Emircan ve Semih ile desteklemeye çalışacaklar. Özellikle son yıllarda sakatlıkların da etkisiyle bir türlü kendisini gösteremeyen Emircan’ın artık kendisine gelmesi için önemli bir fırsat diyebiliriz. Semih ise kariyerinin son demlerini yaşıyor, süreleri sınırlı olacaktır sağlıklı kalabildiği dönemlerde.

Özetleyecek olursak Telekom yeni bir takım ama ellerinde hem değerli yabancılar hem de önemli yerli oyuncular var. Koç Can’ın da ne kadar iştahlı olduğunu antrenmanlarda ve maçlarda gördük. Onun bu arzusunun oyunculara da yansıdığını görüyoruz. Önemli bir sakatlık problemi yaşamazlarsa ve Bouteille, Sestina, Taylor üçlüsünden hazırlık döneminden daha iyi bir katkı alabilirse BSL’de bekledikleri, özledikleri play-off biletini 6-8. sıra seviyesinden kapabilirler.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …