Güncel Haberler

ANALİZ: Slovenya – Polonya

2022 FIBA EuroBasket‘de çeyrek final heyecanı ikinci gün maçları ile tamamlanıyor.

Yarı finale çıkacak 4. ve son takımı belirleyecek maçta son şampiyon Slovenya, turnuvanın sürpriz yumurtalarından biri konumundaki formda Polonya ile karşılaşacak.

Slovenya Doncic ve G.Dragic’in kadroda yer alacaklarını açıklamalarından bugüne kadar sürekli en güçlü favorilerden biri olarak gösterildi ki zaten şuana kadar da bunun boş olmadığını net olarak gösterdiler. Doncic’in turnuvayı tamamen domine ettiğini gördük. Ölüm Grubu dediğimiz B grubunda da tüm dişli rakipleri Litvanya, Fransa ve Almanya’yı yenip sadece hafife aldıkları Bosna’ya kaybetmişlerdi. O grubu lider bitirmelerinin ödülü olarak da son 16 turunda kolay bir rakip olan Belçika ile karşılaştılar ve farklı kazanarak bir nevi aktif dinlenme yapmış oldular. Doncic faktörünü anlatmaya gerek yok. Onu NBA’de bile tam olarak durdurabilecek önlemleri henüz bulabilmiş değiller. Zaman zaman hakemlere fazla takılması ve maç içerisinde aldığı darbelere dayalı olarak fiziksel düşüşler yaşaması dışında istediği zaman istediği her pozisyonunda skorunu bulabilen, takım arkadaşlarını da oyuna çok iyi sokan bir lider. G.Dragic gerektiğinde ona çok iyi destek olsa da Cancar, Prepelic, Tobey, Blazic gibi tamamlayıcı oyuncuların da hakkını vermek lazım kesinlikle. Z.Dragic’in turnuvayı kapatması nedeniyle Blazic ve Prepelic’in omuzlarındaki yük artacaktır, özellikle savunma tarafında Bahçeşehir’in yeni transferi Blazic’in daha çok sorumluluk almasını bekleyebiliriz.

Polonya gerçekten turnuvanın sürpriz yumurtalarından biri hatta asında tek kırılmayanı şuana kadar. Grup maçlarında aldıkları önemli galibiyetlerle özgüvenlerini yükselttiler ve Ukrayna karşısında da bu sayede kazanmayı bildiler. İki tecrübeli isim Slaughter ve Ponitka liderliğinde hücuma çeşitlilik getirmeyi başarmış durumda koç Milicic. Ayrıca ellerinde Sokolowski gibi tecrübeli bir tamamlayıcı ve Balcerowski gibi skora katkı verebilen bir uzun var. Her ne kadar savunmada yumuşak kalıyor olsalar da üretim konusunda çok formda ve verimli oldukları için Ukrayna’yı da bu şekilde geçtiler. Ancak boyalı alanı yeteri kadar kullanamıyor olmaları, bench katkısının zaman zaman pasif kalması ve savunma odaklı sayıların azlığı onların başını ağrıtabilecek önemli zaaflar. Kazandıkları Ukrayna maçında aldıkları ekstra hücum ribaundları belirleyici olmuş, yay gerisinden de ortalamalarının üstüne çıkmayı başarmışlardı.

Slovenya zaafı çok az olan bir takım. Evet baktığınız zaman Tobey de dahil olmak üzere net bir pivotları yok aslında. Ama çoğu zaman 5 dışarıda oynayıp Doncic’in gerektiğinde post-up ya da potaya gidişleri ile pozisyon yarattıklarını görüyoruz. Ayrıca kenardan gelen Dimec ve Muric gibi isimler de boyalı alanda gereken sertliği ortaya koyuyor. Bunların yanında kısa beşlerle sahada kalmalarına rağmen çok iyi bir ribaund takımı olduklarının da altını çizelim, Doncic’in bu alanda da etkisi büyük kuşkusuz. Polonya gibi kırılgan bir savunmaya sahip, kazandığı maçlarda bile 85-90 sayı yeme potansiyeli olan bir takım karşısında hata yapmayacaklarını düşünüyorum. Özellikle Yunanistan ve Sırbistan’ın aldıkları soğuk duşların ardından Slovenler’in işi daha sıkı tutacağından, bu sonuçlar ders çıkarmış olduklarından eminim. Aslında Polonya’nın elinde Ponitka gibi önemli bir savunmacı var ama hücumda da önemli sorumluluk aldığı için maç boyunca Doncic’in karşısında kalması pek mümkün olmayacak, enerjisi yetmeyecektir iki alanda birden. Dolayısıyal savunma tarafında Doncic ya da G. Dragic’in aklına girip onları bozabilecek silahı bulunmayan, çember koruma konusunda da zayıf olan Polonya sürpriz yumurtasının bu maçta kırılacağından eminim.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Itoudis ve Melih, Partizan Maçı Öncesi Açıklamalarda Bulundular

Turkish Airlines Euroleague 25. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Sırbistan ekibi Partizan’a konuk oluyor. Karşılaşma …