Güncel Haberler

ANALİZ: İspanya – Finlandiya

2022 FIBA EuroBasket‘de çeyrek final heycanı başlıyor ve kalan 8 takım arasında halen favoriler olduğu gibi, sürpriz yumurtalar da yer alıyor.

İlk çeyrek final eşleşmesinde “eski gücünde değil”, “tecrübesiz oyunculardan kurulu” diye eleştirdiğimiz ama Litvanya gibi güçlü bir takımı saf dışı bırakan İspanya ile çok önemli yıldızları bulunmasına rağmen takım olmayı başaramayan ama yine de dişli bir rakip olan Hırvatistan’ı elemeyi bilen Finlandiya karşı karşıya gelecek.

Koç Scariolo’nun takımın başında olmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Kesinlikle fark yaratan bir koç, takımını çok iyi tanıyor ve her oyuncusundan en yüksek verimi çıkarabiliyor. İspanya öncelikle çok iyi bir ribaund takımı, maç başına 15 hücum ribaundu alıyorlar ki ikinci şanslardan da ortalama 14.8 sayı buluyorlar ve buna paralel olarak boyalı alanı da aktif kullandıklarını belirtelim, maç başına 41.3 sayı üretiyorlar rakip çember altında. Bir diğer artıları ise derin rotasyonu kullanmaları. Şuana kadar turnuvada benchten en iyi verimi alan takımlardan biri konumundalar, kenardan gelen oyuncular ortalama 37.2 sayı üretiyorlar.

Koç Dettman’dan bayrağı alan koç Tuovi de Finlandiya’ya kaliteli, modern ve izleme zevki yüksek basketbol oynatmaya devam ediyor. Son yıllarda olduğu gibi tempoyu sürekli forse eden, geçiş hücumlarında da hızlı hücumlarda da pas trafiğini çok iyi kuran ve üçlüklerle yaşayan bir takım konumundalar. Nitekim en önemli silahlarından biri de üçlükler zaten, bu turnuvada yay gerisinden %39.1 ile atıyorlar. Ayrıca faul yapıp çizgiye göndermek istemeyeceğiniz ekiplerden biri konumundalar, serbest atış yüzdeleri takım olarak %89.2. Ve elbette onları anlatırken NBA yıldızları Markkanen’e ayrıca değinmek şart. Kariyerinin artık olgunluk dönemine girdi ve bu turnuvada da gerçekten çok verimli oynuyor. 27.8 sayı, 7.7 ribaund, 29.7 verimlilik puanı ile oynuyor ki son 16 maçında da Hırvatistan’a tam 43 sayı göndermişti.

Bir tarafta pota altını başta Willy olmak üzere takım olarak verimli kullanan, yarı sahada çok iyi organize olabilen bir İspanya, diğer tarafta tempoyu sürekli forse eden, üçlüklerle ve erken atışlarla rakibi bozan, kaus basketbolunu en iyi oynayan takımlardan biri olan Finlandiya var. Elbette Finlandiya’nın bir çember koruyucusunun bulunmaması Brown’un penetrelerinde ve Willy’nin alçak posttaki birebirlerinde canlarını sıkacaktır. Dolayısıyla Finlandiya’nın takım olarak boyalı alanı iyi savunması kritik faktörlerden biri olacak onlar adına. İspanya ise 3 sayı savunmasını üst seviyede yapmalı ve özellikle tempo yükseldiğinde herkesin adamlarını hızlıca bulmaları gerekiyor. Ayrıca Markkanen’in çok iyi bir birebirci olduğunu sahanın her yerinden skor üretebileceğini unutmamaları gerekiyor. Ona birebirde çözüm bulmak kolay değil çünkü pas özelliği de var, takım olarak komple bir savunma sergilemeleri gerekiyor. Ona top yüksek postta ya da alçak postta indiğinde Salin’in adamından gelecek bir yardım üçlüğü potalarında görmelerine neden olur, Finlandiya saha yerleşimini çok hızlı ve iyi yapabilen bir takım. İspanya savunmasının ciddi anlamda test edileceği bir maç olacak. Aynı şekilde Finlandiya’nın da Hırvatistan karşısında Zubac’a yaptıkları gibi boyalı alanı kapatmaları, onları dışarı püskürrtmeleri gerekecek.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

U19 Dünya Kupası: Milliler, İspanya Karşısında Varlık Gösteremedi…

Macaristan’da düzenlenen 2023 FIBA U19 Dünya Kupası yarı final maçında Türkiye, güçlü rakibi İspanya karşısında …