Güncel Haberler

ANALİZ: Almanya – Yunanistan

2022 FIBA EuroBasket‘de çeyrek final heyecanı başlıyor ve günün ikinci maçında bizleri çok kaliteli ve çekişmeli bir eşleşmenin beklediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bir tarafta ev sahibi konumunda olan ve turnuvanın en zorlu gruplarından biri olan B grubundan sadece 1 mağlubiyetle çıkmayı başaran Almanya, diğer tarafta turnuvanın güçlü madalya adaylarından biri olan, süper yıldız Giannis’e sahip olan ve hali hazırda turnuvanın tek namağlup takımı konumundaki Yunanistan olacak.

Almanya koç Herbert yönetiminde disiplinli, sisteme bağlı, topu çok iyi paylaşan ve rollerin belli olduğu bir takım. Her ne kadar çok önemli uzunlarından yoksun, dar bir uzun rotasyonuyla buraya gelmiş olsalar da ribaundlarda kesinlikle geri adım atmayan, savaşan bir oyuncu topluluğuna sahipler. Özellikle savunma ribaundlarında iyi durumdalar, bu sayede de maçın temposunu istedikleri gibi kontrol altında tutabiliyorlar. Topun değerini bilen bir takım olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz, 18 asiste karşın 11 top kaybı yapıyorlar maç başına. Genelde yarı sahada oynamayı tercih ediyorlar ve topu paylaşıp, düzen içerisinde farklı silahları devreye sokarak ayakta kalıyorlar ki maç başına benchten 40.7 sayılık bir katkı aldıklarını da unutmayalım. Tabi savunmada da sert bir takım olduklarını, birlikte kalmayı iyi bildiklerinin de altını çizelim.

Koç Itoudis yönetiminde ve tabiki Giannis’in varlığıyla beraber Yunanistan ekolünden çok farklı bir basketbol oynuyorlar bu turnuvada. Alıştığımız savunma odaklı ve düşük tempoda, yarı sahada oynayan Yunanistan lehine, tempoyu sürekli forse eden, takım olarak açık alanda yüksek verimle oynayan bir Yunanistan var karşımızda. Antetokounmpo kardeşler, Larentzakis, Papapetrou, Papanikolaou ve Calathes gibi etkili savunmacılar sayesinde agresif bir savunma yapıyorlar ve maç başına 18.5 hızlı hücum sayısı buldukları gibi ortalama 17.3 sayıyı da rakiplere yaptırdıkları top kayıpları sayesinde üretiyorlar. Koç Itoudis zaman zaman Giannis 5 numaraya çekerek rakip savunmaların tam anlamıyla beynini yakıyor. Onun dışarıdan potaya yaptığı ataklar, gününde olduğunda gönderebildiği üçlükler yarı sahada da çok önemli bir silah konumunda. Ellerinde Sloukas ve Calathes gibi çok zeki, topa çok iyi yön veren iki oyun kurucu olunca zaten rakip savunmaların açıklarını bulmakta, Giannis’i daha verimli kullanmakta zorlanmıyorlar.

Bir tarafta daha düzene dayalı, mümkün olduğu kadar tempoyu kontrol altında tutmak isteyen sert bir Almanya varken, diğer tarafta Giannis’i verimli kullanmak adına agresif savunma ile sürekli tempoyu forse etmek isteyen bir Yunanistan var. Almanya’nın hücumda Schröder, Wagner, Lo’dan oluşan verimli bir üçgeni var ama Wagner’in tam sağlıklı olmadığı gelen haberler arasında. Oynayabilirse de tam verim sergileyememesi yüksek ihtimal. Yunanistan ise Giannis’in yanına Sloukas, Calathes, Papapetrou, Papanikolau hatta son maçta Larentzakis gibi farklı opsiyonları devreye alabiliyor. Bu x-faktörlerin sadece skor üretimi anlamında değil özellikle savunmada getirdikleri sertlik ile son 16 maçında Çekya’ya karşı ibreyi Yunanistan’a çevirdiklerini net olarak görmüştük. Bu maçta da Almanya karşısında Giannis’i yanlız bırakmamaları gerekecek. Tabi Almanya adına da verilmesi gereken sınav Giannis’i nasıl yavaşlatacakları ve alternatif isimlerin devreye girmesini nasıl engelleyecekleri olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Ataman ve Singleton, Asvel Maçı Öncesi Açıklamalarda Bulundular

Turkish Airlines Euroleague 25. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, Fransız ekibi LDLC Asvel Villeurbanne’a konuk …