Güncel Haberler

ANALİZ: Ukrayna – Polonya

2022 FIBA EuroBasket‘de Berlin’in ev sahipliğinde oynanan son 16 turunun ikinci günü başlıyor.

Günün ilk maçında C grubunu 2. sırada bitiren Ukrayna ile D grubunu 3. sırada bitiren Polonya karşı karşıya gelecek ve bu maçın kazananı çeyrek finalde son şampiyon Slovenya’nın rakibi olacak.

Ukrayna ülkede yaşanan Rus işgalinin gölgesinde turnuvada yer alıyor. Koç Bagatskis yönetiminde Letonya’da hazırıklarını sürdürdüler ve bu duygusal ortamda akılları ülkelerindeyken EuroBasket’de beklentileri aşan bir performans sergilediler. Karakteristik özelliklerine baktığımızda özellikle savunma ribaundlarında etkili bir takım olduklarını görüyoruz. Gerun, Pustovyi ve Len gibi uzunlarla beraber onlara Blizynuk’un da destek olmasıyla bu sayede maçın temposunu da istedikleri gibi kontrol etme şansı yakalıyorlar, kolay ikinci şans sayıları da vermiyorlar rakiplere. Ayrıca bu sayede de hızlı hücum sayıları ile gereken dinamizmi getiriyorlar hücumlara. Bir diğer önemli nokta ise dış şutlar. Hücumda öne çıkan kozlarından birisi. Özellikle Mykhailiuk ve Sanon bu alanda olağan şüpheliler.

Polonya da koç Milicic yönetiminde turnuvanın sürpriz takımlarından biri oldu. Kötü bir hazırlık döneminin ardından Sırbistan dışında denk ekiplerin yer aldığı grupdan 3. sırada çıkmayı başardılar. İki tecrübeli yıldız Ponitka ve Slaughter hücumda hem atıyorlar hem de attırıyorlar, onların takımı organize etmeleri, pas trafiğini kurmaları oldukça kritik çünkü Polonya asistler üzerinden üreten bir takım ki ortalama 20 asist ürettiler grup maçlarında. Ribaundlar konusunda agresif bir takım olmadıklarını söyleyebiliriz. Ama boyalı alanda Dziewa ve Balcerowski gibi isimlerle zaman zaman etkili olduklarını, skor üretemine buradan önemli bir katkı aldıklarını biliyoruz. Diğer taraftan kenardan katkı konusunda turnuvada en çok sıkıntı çeken takımlardan biri konumundalar, maç başına sadece 25 sayılık bir üretim yapabiliyor bench oyuncuları. Bir diğer kritik konu ise çizgiden sıkıntı yaşayan bir ekip olmaları, takım ortalamaları %68.4…

Ukrayna çok daha derli toplu bir takım. İç dış dengesini de iyi kurmuş durumdalar. Mykhailiuk ile dışarıdan Gerun, Pustovyi, Len gibi uzunlarla pota altından etkili olabiliyorlar. Derin rotasyolarını kullanarak Polonya’dan daha uzun süre diri kalacaklarını düşünüyorum. Ayrıca ribaundları da kontrol etmeleri beklenen bir konu, bu alanda çok daha agresif bir takımlar ve bu da tempoyu kontrol etmeleri anlamına gelecek. Polonya gibi sınırlı bir takım karşısında daha fazla artıları var, tura yakın olduklarını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Maç Önizlemesi: Anadolu Efes – FC Bayern Munich

Turkish Airlines Euroleague 20. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, Sinan Erdem’de FC Bayern Munich‘i konuk …