Güncel Haberler

ANALİZ: Finlandiya – Hırvatistan

2022 FIBA EuroBasket‘de Berlin’in ev sahipliğinde düzenlenen son 16 turunun 2. gününde çeyrek final eşleşmelerini belirlemeye devam ediyoruz.

Günün ikinci maçında D grubunu 2. sırada bitiren Finlandiya ile C grubunu 3. sırada bitiren Hırvatistan kozlarını paylaşacak ve kazanan takım çeyrek finalde İspanya’nın rakibi olacak.

Koç Tuovi yönetimindeki Finlandiya koç Pesic’in de belirttiği gibi turnuvanın en modern, en keyif veren basketbollarından birini sergiliyor. NBA yıldızı Markkanen liderliğinde her takımı yenebilecek güçte olduklarını grup maçlarında gösterdiler. Son yıllarda artık bir ekole dönüştürdükleri, yüksek tempo ve dış şutlara dayalı sistemleri devam ediyor. Grup maçlarında yay gerisinden takım olarak %39.4 ile attılar ve yine en büyük silahları olacak, 1’den 5 numaraya kadar herkes üçlük gönderebiliyor takımda. Pas trafiği iyi olan ve bencil olmayan guardların liderliğindeki bir takım olarak asist üzerinden üretmeyi biliyorlar. Elbette üçlükler dışında bir diğer önemli silahları da hızlı hücum sayıları hatta bu ikisini Salin ve Koponen gibi isimlerle birleştirdiklerinde, yani geçiş hücumlarında savunma yerleşmeden buldukları üçlüklerle çok can yakıyorlar! Boyalı alandaki etkinliklerinin sınırlı olması, çember koruyacak bir oyuncularının bulunmaması ve bunlara paralel olarak savunma ribaundlarında yeteri kadar aktif olmamaları ise eksiler diyebiliriz.

Hırvatlar klasik performanslarını sürdürüyorlar. Şuana kadar koç Mulaomerovic de takımın yıldızlarla dolu olmasına rağmen verimsiz olmasına çözüm bulabilmiş değil. Bu turnuvada da şuana kadar takım olgusunu sahaya yansıtamadılar. Örneğin gruptaki son maçlarında, tamam mı devam mı maçında evet Ukrayna’yı yendiler ve tur biletini kaptılar ama Bogdanovic’in 27 sayısına karşılık Saric, Smith, Hezonja gibi diğer önemli skor opsiyonlarının hiç biri çift haneli skor katkısı verememişlerdi… Sayılarının çoğunluğu yıldızların birebir yetenekleri sayesinde geliyor ki maç başına sadece 17 asist yapabiliyorlar ve buna karşın tam 15 top kaybı yapıyorlar, hücum verimlilikleri düşük. Hızlı hücum sayıları ve ikinci şans sayıları gibi konularda da iyi durumda değiller, dolayısıyla skor üretimini çeşitlendiremiyorlar. Hanelerine yazabileceğimiz önemli bir artı ise savunma ribaundlarındaki dominant ve agresif performansları. Ellerinde Hezonja ve Saric gibi fizikli forvetlerin olması Zubac ile Smith’in de pozisyonlarına göre iyi ribaundçular olmaları rakiplere bu alanda genelde üstünlük kurmalarına neden oluyor.

Son 16’daki denk eşleşmelerden biri olacak. Finlandiya’nın dış şutlardaki performansına karşın Hırvatlar’ın boyalı alanı nasıl işleyeceği belirli olacak. Tabi bununla beraber Finlandiya’nın ribaundlarda dengeyi koruyabilmesi, Hırvatlar’ın da geçiş hücumlarında ve hızlı hücumlarda kolay sayılar yememeleri takımlar adına kritik faktörler olacak. Benchini daha verimli kullanan ve Hırvatlar’a nazaran nispeten daha geniş bir rotasyonu olan, topu iyi paylaşan Markkanen liderliğindeki Finlandiya karşısında Hırvatlar’ın takım savunmasını ne seviyede yapacağını merakla bekliyor olacağım.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Hazırlık Maçı: Markkanen Liderliğindeki Finlandiya, Litvanya’yı Son Saniyede Devirdi!

Hazırlık Maçları kapsamında 13.000 taraftarın doldurduğu Nokia Arena’da oynanan karşılaşmada Finlandiya, konuk ettiği Litvanya‘yı Jantunen’in …