Güncel Haberler

ANALİZ: Sırbistan – İtalya

2022 FIBA EuroBasket‘de son 16 turu maçlarında 2. gün maçları Berlin’in ev sahipliğinde oynanacak.

Günün 3. maçında D grubunu namağlup lider olarak tamamlayan Sırbistan, C grubunu 4. sırada tamamlayan İtalya ile karşılaşacak. Maçın galibi çeyrek finalde Fransa ile eşleşecek.

Sırbistan turnuva başlamadan hemen önce FIBA tarafından açıklanan güç sıralamasında zirvede yer alıyordu. Grup maçlarında da bu ünvanın altını doldurdular ve NBA MVP’si Jokic ve Euroleague F4 MVP’si Micic liderliğinde tüm rakiplere ezici bir üstünlük kurarak beşte beş yaparak grup etabını tamamladılar. Rakip potalara ortalama 93 sayı göndererek hücumda ne kadar verimli olduklarının mesajını da verdiler. Jokic ve iyileşen Milutinov sayesinde boyalı alanda zaten ne kadar büyük bir güç olduklarını söylemeye gerek yok ama bu yetmiyormuş gibi Marinkovic, Nedovic, Kalinic, Lucic gibi kanat oyuncularının liderliğinde yay gerisinden de takım olarak %42 gibi müthiş bir isabet oranı yakalamış durumdalar. Koç Pesic yönetiminde geniş rotasyonu iyi kullanan Sırplar’ın ne kadar dominant bi takım olduklarını görmek için maç başına tam 37:41 dakika boyunca önde oldukalrını belirtmek önemli olacaktır! Hücumdaki verimlilik sayesinde çoğu maçta ribaundlarda rakiplerin geride kalmaları dahi sorun yaratmıyor.

İtalya turnuvanın limiti belli takımlarından biri. Ellerinde Fontecchio gibi taze bir NBA oyuncusu var ve onun enerjisi artı etkili üçlükleri sayesinde hücumda farklı bir seviyeye çıkmış durumdalar. Ama bir çok maçta takımın geri kalanı ona pek eşlik edemediler. Olağan şüpheliler Mannion, Datome, Melli, Polonara tam olarak beklentileri karşılayamadılar diyebiliriz, gruptaki maçların bazılarında da onu yanlız bıraktılar ki bu nedenle de 4. sıradan ve Sırbistan eşleşmesinden kaçamamışlardı zaten. Hanelerine yazabileceğimiz önemli artılardan biri ise Sırplar gibi onların da hücumda verimli oynamaları, topun değerini bilmeleri. Maç başına ortalama 22 asist yaparken sadece 10 top kaybı yapıyorlar. Ayrıca savunma ribaundlarında da Melli, Polonara ve Ricci gibi isimlerle iyi bir seviyedeler.

Jokic ve Micic birlikteyken Sıprlar’ı bırakın durdurmayı yavaşlatmak bile epey zor. Çünkü bu 2 süper yıldızın yanında da onları çok iyi tamamlayan Kalinic, Guduric ve Lucic gibi değerli parçalar var. İtalya’nın turnuva boyunca iyi bir savunma takımı olmadığını gördük. Dolayısıyla bu kadar komple bir hücum takımına karşı fazla önlem alabileceklerini düşünmüyorum. Ayrıca Jokic ile eşleşebilecek uzunları da yok, Melli, Polonara, Ricci gibi isimler zaten direkt 5 numara bile değiller. Dolayısıyal Sırplar’ın bir kez daha zorlanmayacağını ve net bir galibiyet alacaklarını düşünmek yanlış olmayacaktır. Biraz ribaundlarda zorlanabilirler ama bu alanda da üstünlük kurmadan maç kazandıklarını çokça kez gördük.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Pesic, Almanya’ya Kaybettikileri Final Maçı Sonrası Konuştu

2023 FIBA Dünya Kupası final maçında Sırbistan, rakibi Almanya’ya 83-77’lik skorla kaybederek turnuvayı gümüş madalya …