Güncel Haberler

ANALİZ: Yunanistan – Çekya

2022 FIBA EuroBasket‘de son 16 turundaki 2. gün maçları Berlin’de oynanmaya devam ediyor ve bu son maçla beraber tüm çeyrek final eşleşmeleri de netleşmiş olacak.

Son 16 turunun son maçında C grubunun namağlup lideri Yunanistan ile D grubunu son anda 4. sırada bitiren Çekya karşılaşacak. Bu maçın galibi çeyrek finalde kendisini bekleyen ev sahibi Almanya’nın rakibi olacak.

Koç Itoudis yönetimindeki Yunanistan’ın daha turnuva başlamadan en güçlü madalya adaylarından biri gösterilmesinin sebebi elbette Giannis’di. NBA’de 2 kere MVP seçilmiş olan bu süper yıldızın atletizme dayalı oyunu Yunanistan’ı da ekolünden vazgeçirmiş durumda. Yarı saha basketbolu ve savunma odaklı bir takım olarak bilinen Yunanistan maç başına 91 sayı üreten ve her fırsatta koşan bir takım konumunda. Zaman zaman Giannis’i 5 numara çekerek getirdikleri çeşitlilik gerçekten müthiş. Tabi ellerinde Sloukas ve Calathes gibi iki maestro olması da işleri kolaylaştırıyor. Turnuvada boyalı alanı en iyi kullanan ekiplerden biri olduklarını söylememize gerek yok ki grup maçlarının çoğunda Papagiannis ve K.Antetokounmpo’dan yararlanamamışlardı, şimdi onların dönüşüyle pota altında daha da dominant bir takım olacaklar. Giannis’in olduğu bir takımda üçlük yüzdesinin düşük olmasını bekleyebiliriz ama Dorsey nefis bir turnuva geçiriyor, grup maçlarında sakatlıkların da etkisiyle onun en büyük yardımcısıydı ve NBA öncesi kendisini çok iyi gösterdi, özellikle dış şutlar konusunda ne kadar güvenilir bir silah olduğunu gördük. Agravannis de takımın hücumdaki x-faktör diyeceğimiz silahlarından biri oldu şuana kadar. Ayrıca tecrübeli forvetler Papanikolaou ve Papapetrou da hücuma çeşitlilik artı enerji getiren tamamlayıcılar. Bu isimler artı Antetokounmpo kardeşler sayesinde savunmada da farklı bir seviyeye çıkıyorlar ve rakiplere yaptırdıkları top kayıplarından maç başına 17.0 sayı üretiyorlar.

Çekya gruptaki ilk maçlarda takımın lideri Satoransky’nin tam olarak iyileşmemiş olmasıyla da beraber bocalamıştı. Ama onun %100’üne yaklaşmasıyla beraber ve Vesely’nin kendisine gelmesiyle farklı bir seviyeye çıktılar. Tempoyu seven ve hücumda asistler üzerinden oynayan Çekya, tam bir düzen takımı. Ayrıca topun değerini çok iyi bildiklerini, 24 asiste karşın sadece 11 top kaybı yaptıklarını görüyoruz. Bakalım Yunanistan’ın atletik oyuncuları ile yaptığı bunaltıcı savunma karşısında bu istatistiklerini nasıl koruyabilecekler ve hücumdaki verimliliklerini sürdürebilecekler mi. Her ne kadar ellerinde Balvin ve Vesely gibi önemli uzunlar olsa da hücumdaki en önemli silahları üçlükler ki yay gerisinden takım olarak %43.6 gibi nefis bir yüzdeyle oynuyorlar, dolayısıyla Yunanistan’ın sert ve potayı kapatan savunması karşısında bu yüzde belirleyici olabilir.

İki takım arasında koskoca bir GIANNIS farkı var herşeyden önce. Süper yıldız milli forma ile en iyi turnvasını geçiriyor ve koç Itoudis’in sistemi ona göre değiştirmesi ve tempoyu yükseltmesiyle beraber artık Yunanistan sınıf atlamış durumda, adlarını elit takımlar arasına yazdırdılar. Grup maçlarında onları İtalya ve Hırvatistan gibi takımlar epey zorladılar ama hep maç içerisinde çözüm ürettiler ki üstelik sakatlıkların da etkisiyle tam kadro değillerdir. Şimdi eksikleri kalmadı ve Giannis’in de omuzlarındaki yük azaldı. Hem savunmada hem de hücumda Çekya’nın canını çok sıkacaklardır. Potayı iyi koruyamayan Çekya’nın savunma zaaflarını Sloukas ve Calathes gibi maestro guardlarla işleyeceklerini, Çekya’nın üçlük yüzdesinin bu maçta ne kadar fark yiyeceği konusunda tek belirleyici etken olacağını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Maç Önizlemesi: Anadolu Efes – FC Bayern Munich

Turkish Airlines Euroleague 20. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, Sinan Erdem’de FC Bayern Munich‘i konuk …