Güncel Haberler

ANALİZ: Fransa’ya Basit Hatalarla Uzatmada Kaybettik

2022 FIBA EuroBasket‘te Berlin’de oynanan son 16 eleme maçında A Milli Takımımız, güçlü rakibi Fransa karşısında çok iyi dirense de uzatmanın sonundaki basit hatalar nedeniyle 86-87’lik skorla kaybetti ve elendi.

MAÇIN TÜM İSTATİSTİKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

Fransa’da Rudy Gobert 20 sayı, 17 ribaund, 2 asist ile yıldızlaşırken, Evan Fournier 13 sayı, 6 ribaund, 3 asist ve Thomas Heurtel 13 sayı, 4 riaund, 7 asist ile galibiyeti getiren diğer isimler oldular.

Larkin’den yoksun olan Ay-Yıldızlılar’da Buğrahan Tuncer 22 sayı, 6-10 3sayı, 3 ribaund, 4 asist ile maçın en skorer ismi olurken, Furkan Korkmaz 18 sayı, 2 asist, 2 top çalma, Sertaç Şanlı 12 sayı, 7 ribaund ve Cedi Osman 11 sayı, 6 ribaund, 5 ribaund ile direnen diğer isimler oldular.

EDİTÖR YORUMU:

Milli takıımız maça çok tedirgin ve tutuk başladı. İlk basketi bulamadığımız her dakika stres arttı üstümüzdeki. Ve tam 4 dakika sonra Alperen ile ilk basketimizi bulabildik. Sertaç’ın erken iki faul alması ve basit top kayıplarımızla beraber fark birden 9 sayıya kadar çıktı. Moladan sonra Heurtel’in üstüne oynayıp maça ortak olmaya çalışsak da hücumdaki kötü performansımızla beraber fark ilk defa çift hanelere çıktı. Alperen’in de erken ikilemesi canımızı sıkarken kenardan gelen Şehmus’un x-faktör katkısıyla farkı tek hanelere indirdik ve ilk çeyreği 18-11 geride kapattık. İkinci çeyrekle beraber Fransa farkı arttırmaya başladı. Sertaç’ın üçlemesi ile beraber moraller iyice bozulmuşken benchten gelen Onuralp ve Yiğitcan’ın enerjileri sayesinde savunmada yeniden vidaları sıktık, çaldığımız toplarla geri dönüş ateşini yakmış olduk. Farkı 11 sayıya kadar düşürmüştük ki hakemlerin maalesef oyuna müdahele etmesiyle yavaşladık. Bu bölümde sahneye ilk kez çıkan Buğrahan üst üste 2 üçlük gönderince işin rengi değişmeye başladı, Cedi de ona bir üçlükle eşlik edince maça ortak olduk ve soyuna odasına tek haneli farklarla, 43-50 geride girdik.

Üçüncü çeyreğin başında Buğrahan kaldığı yerden üçlüklere devam etti ve Fransa’nın top kayıplarını değerlendirmeye başladık, bu sayede de farkı uzun bir aradan sonra 5 sayıya düşürdük. Savunmadaki enerjimiz en üst seviyeye çıktı ve Fransa üretimde zorlandı, dağınık hücumlar sonucu top kayıpları devam edince maçta 49-49 eşitliği yakaladık. Buğrahan’ın üçlük şovadevam etmesi ve Şehmus’un açık alandaki etkinliğiyle öne fırladık ve farkı tam 8 sayıya kadar çıkardık, final çeyreğine 3. çeyrekte yakaladığımız 22-6’lık seri sayesinde 57-49 önde girdik. Son çeyreğe beklediğimiz gibi Fransa agresif bir başlangıç yaptı ve maalesef 7-0’lık bir seri buldular. Mola sonrası Ercan’ın üçlüğü imdadımıza yetişti ki aynı Ercan bitime 5 dakika kala Gobert’e de 4. faulünü aldırarak kenara gönderdi.Fransa’yı tam 19 top kaybına zorlayan milli takımımız son 3 dakikaya 1 sayı farkla önde girdi. Son bölümde Heurtel ve Şehmus’un karşılıklı üçlüklerinin ardından Fournier de devreye girince bu kez Fransa 1 sayı öne geçti. Bitime bir dakikadan az kala 3 atış için çizgiye giden Furkan hata yapmadı ama hemen ardından faul yapmayı unuttuk ve Heurtel kolay bir turnikeyle skoru 77-75’e getirdi Fransızlar. Bitime 11 saniye kala 2 sayılık bir avantajımız varken Cabarrott’un Cedi’ye yaptığı faul sportmenlik dışı değerlendirildi ve artık maçı aldık dedik. Ama maalesef çizgiye giden Cedi önce 0-2 yaptı sonra da kenardan kötü bir şekilde topu soktu ve Buğrahan da topu kaptırdı. Son hücumda Gobert takip smacı ile tamamladı pozisyonu ve maaalesef 77-77 ile uzatmaya gittik. 4 faulle devam eden Gobert’in hücum ribaundlarına ve ikinci şans sayılarına engel olamayınca 4 sayı öne geçti Fransızlar. Furkan’dan üst üste gelen sayılarla maça yeniden ortak olduk. Ancak bitime 1:34 kala Buğrahan’ın yaptığı sportmenlik dışı faul ile farkı 5 sayıya çıkardılar. Cevabı Buğrahan verdi, farkı 3 sayıya düştü. Heurtel’in armağanı sonrası çizgiye giden Furkan hata yapmadı ve farkı 1 sayıya çektik. Rudy yine hücum ribaundunu aldı ama faulle çizgiye gönderdik, 0-2 yaptı. Ama 12 saniye kala son hücumu Furkan’ın top kaybıyla kullanamadık.

Evet gerçekten kalp kırıcı, can sıkıcı bir mağlubiyetti. Bir kez daha gördük ki maç sonlarını oynayabilmek gerçekten farklı bir meziyet. Elimizde tecrübeli bir oyun kurucu olmaması ve takımın yıldızlar Furkan ile Cedi’nin buraları oynama tecrübelerinin henüz yeterli seviyede olmaması bir maçı daha kaybetmemize neden oldu. Fakat bu tüm oyuncularımızın ve teknik heyetimizin şu maçta ortaya koydukları eforu ve mücadele seviyesini gölgelememeli. Ben dahil bir çok basketbolsever bu maçta Fransa’yı ağır favori görüyorduk ama 12 Dev Adam herkese bir kez daha gösterdi ne kadar yürekli, mücadeleci ve savaşçı bir takım olduğunu. Evet kaybettiniz evet son bölümde çok basit hatalar yaptınız, evet normal süreninin bitimine 5 dakika kala dörtlemiş Gobert’i bir türlü devre dışı bırakamadınız ama ben kendi adıma ortaya koyduğunuz bugünkü oyundan dolayı sizlerden razıyım, elinize yüreğinize sağlık çocuklar!

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

FIBA Dünya Sıralaması: ABD Yeniden Zirvede ve Maalesef Türkiye İlk 20 Sıranın Dışında…

2023 Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından FIBA da Dünya Sıralaması’nı turnuvada alınan sonuçlara göre güncelledi. …