Güncel Haberler

ANALİZ: İspanya – Litvanya

2022 FIBA EuroBasket‘de grup aşaması tamamlandı ve 16 takım Berlin’de son 16 eleme maçlarında çeyrek final için kozlarını paylaşacaklar.

10 Eylül programının son maçında bizim de bulunduğumuz A grubunu lider olarak tamamlayan İspanya, ölüm grubu diye adlandırılan B grubunu 4. sırada bitiren Litvanya ile karşılaşacak.

İspanya eski gücündü değil. Hem jenerasyon geçişi hem de sakatlıklar üst üste gelince koç Scariolo son yıllarda olmadığı kadar tecrübesiz bir kadroyla turnuvaya gelmek zorunda kaldı. Llull, Mirotic, Rubio gibi isimler normal de bu kadroda olması beklenen isimlerdi. Ama yine de Hernangomez kardeşler artı yeni devşirme Brown ile beraber A grubunda minimum hata ile liderlik koltuğunu bırakmadan tur biletini kapmayı başardılar. Artılarına baktığımızda boyalı alanı çok iyi kullandıklarını, maç başına tam 40 sayı ürettiklerini görüyoruz. Tabiki bunda Willy’nin etkisi büyük, onun sahada olduğu anlarda topu mutlaka alçak posta indirip ilk opsiyon olarak kullanmak istiyorlar. Diğer taraftan bench katkısını da iyi alıyorlar, ortalama 35 sayılık bir etkisi oluyor kenardan gelen oyuncuların. Burada olağan şüpheliler iki dinamik forvet Juancho ve Pradilla, onların sahaya getirdiği enerji, sertlik ve tabiki skor katkısı çok önemli İspanya için. ayrıca onlarla beraber Willy’nin de hücum ribaundlarındaki etkinliği takımın kritik silahlarından biri konumunda, bu sayede tempouyı da kontrol ediyorlar. Bir diğer önemli nokta ise savunma kaynaklı hızlı hücum sayıları. Özellikle Brown ve Diaz gibi topa iyi baskı yapan guardlar varken rakipleri hataya sürükleyip tempoyu forse ederek kolay sayılar bulabilyorlar.

Litvanya eğer ölüm grubunda yer almasaydı, diğer gruplarda ilk 2 sıraya oynayacak bir takımdı ki bu zorlu grupta bile Almanya ve Fransa gibi önemli rakiplere karşı kılpayı kaybettiklerini unutmayalım. Litvanya ekolü denilince akla elbette ikili oyunlar geliyor. Ancak bu sefer ellerinde bu ikili oyunları verimli şekilde organize edebilecek özel bir oyun kurucu yok. Bu nedenle de zaten topun daha çok Grigonis ya da Brazdeikis gibi potaya atak etmeyi seven kanat oyuncularının elinde olduğunu görüyoruz. Ama karakteristik olarak tüm oyuncular ikili oyunları çok iyi bildikleri için ve ellerinde Sabonis ile Valanciunas gibi iki yıldız uzun olduğu için çok zorlanmıyorlar. Bu iki uzunun etkisini boyalı alandaki skor üretimiyle beraber ribaundlarda da net olarak görüyoruz, maç başına tam 43 ribaund alıyorlar ve rakip potadaki etkinlikleri sayesinde 18.6 ikinci şans sayısı çıkarıyorlar maç başına. Genelde kontrollü oynayıp yarı sahada uzunları kullanmayı tercih ediyorlar ve Sabonis’in çok yönlü oyunu, Valanciunas’ın sırtı dönük birebirleri de hücumdaki önemli silahları. Grigonis’in dış şutları ve Brazdeikisi’in agresif penetreleri ile bulduğu sayılar ise onların x-faktörleri konumunda. Kısalara baskı ve rakibi top kaybına zorlama gibi konularda pek başarılı değiller.

Her ne kadar İspanya eski gücünde olmasa da normal şartlarda bu eşleşmenin adı yarı final hadi en kötü ihtimal çeyrek finale yakışır cinsten. Dolayısıyla çok kaliteli ve çekişmeli bir maç izleyeceğimize kesin gözüyle bakıyorum. Her iki takım da pota altını kullanmayı birincil öncelik olarak belirlemiş durumda ama tabi bu alanda Litvanya’nın ikiz kulleleri Sabonis ve Valanciunas ile üstünlük kurması yüksek bir ihtimal. Özellikle Valanciunas çok iyi bir turnuva geçiriyor. Litvanya Grigonis, Brazdeikis, Giedraitis gibi skor opsiyonlarını devreye sokup uzunlarına yardımcı olabilirse bu maçta tahmin edilenden daha az zorlanacaktır. İspanya genel anlamda iyi savunma yapan bir takım olsa da Litvanya gibi yarı sahada da üretimi çok iyi bilen, bu konuda genlerine işlemiş organizasyon becerisine sahip bir takım karşısında işleri hiç kolay olmayacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

U19 Dünya Kupası: Milliler, İspanya Karşısında Varlık Gösteremedi…

Macaristan’da düzenlenen 2023 FIBA U19 Dünya Kupası yarı final maçında Türkiye, güçlü rakibi İspanya karşısında …