Güncel Haberler

RESMİ: Manisa, Polonyalı Şutör Michalak ile Anlaştı (Analiz)

ING Basketbol Süper Ligi‘nin yeni ekiplerinden Manisa BŞB, kadrosunu Polonya milli takım formasını giyen bir şutör ile güçlendirdi.

Geçtiğimiz sezon Metropolitan Levallois forması ile izlediğimiz kanat oyuncusu Michal Michalak ile anlaştıklarını duyurdular.

1.96 metre boyunda olan 28 yaşındaki Polonyalı şutör geçen sezona Oldenburg’da başlamış ve BBL’de 23 maçta ortalama 22.0 dakika süre alırken 13.1 sayı, %32.4 3sayı, 3.7 ribaund, 1.7 asist, sonrasında sezonu tamamladığı Levallois formasıyla ise Pro A’da çıktığı 2 maçta ortalama 13.5 dakika süre alırken 2.0 sayı, 2.0 ribaund, 1.0 asist, 1.0 top çalma ile katkı vermişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Ülkesinde Polonia 2011 Warszawa altyapısından yetişen ve milli takıma kadar yükselen bu şutör kanat oyuncusunu gelin biraz daha yakından tanıyalım.

Öncelikle artılarına bir göz atalım… Michalak şutör özellikleri ile öne çıkan bir kanat oyuncusu. Gerek ceza atışlarıdan gerekse dribbling üstü üçlüklerde etkili bir isim. İkili oyunlarda savunmayı iyi okuyarak perde altından geçen rakibini cezalandırıp dribbling üstü üçlüğü gönderebildiği gibi ters eşleşmelerde uzuna karşı dribbling ile kendisine alan açarak orta mesafeden de yüksek yüzdeli şutlarla pozisyonları bitirebiliyor. Diğer taraftan koridoru bulduğunda ve savunmacısını dengesiz yakaladığında potaya kıvrılabilen, teması alsa da dengesiz kolay bozulmayan bir isim. Dış şutlarının önemli bir tehdit oluşturması sayesine üzerine çıkan savunmacıları fakeler ile aldatıp penetre ya da orta mesafe şut alanları yaratabiliyor kendisine. Açık alanda da koşmayı seven, kanat koşularında bitirici olarak görev aldığı gibi dribbling ile ortaya girerek hücumları da sürükleyebilen bir guard aynı zamanda. İstatistiklere fazla yansımamış olsa da pasör özellilleri de kuvvetli, saha görüşü ve parmak hassasiyeti iyi, ekstra pası yapabilen, devrilen uzunları da görebilen bir guard.

Gelelim eksilerine… Top tekniği üst seviyede değil, atletik bir oyuncu değil ve çabukluk konusunda da orta seviyede. Bu nedenle de adam eksilterek potaya gidebilme özelliği yok. Pozisyonları büyük çoğunlukla şutlarla bitiriyor ki orta mesafeden de şut tehditi dışında floater silahı da bulunmuyor. Zaten çembere gitmeyi fazla tercih etmediği için faul çizgisinden de sınırlı bir katkı sağlıyor takımına. Ribaund katkısı 2 numara için yeterli olabilir ama 3 numarada görev aldığı anlar için sınırlı bir katkısı var. Potadan uzak oynaması ve fiziksel teması fazla sevmemesi de ribaundlardaki verimliliğini düşürüyor. Savunmada gayretli ve iyi niyetli bir isim olsa da hücumda olduğu gibi atletizm ve çabukluk konusunda vasat kalması oyunun bu tarafında da onu zorluyor.

Michalak’ın kariyerindeki en önemli sınavı Zaragoza’da geçirdiği sezondu ve Avrupa’nın en iyi yerel liginde sınıfta kaldı. Sonrasında da hep vasat takımlarda oynadı. Almanya’da düşmemeye oynayan Mitteldeutscher’de sayı kralı olarak yeniden çıkışlı yakalayıp, Oldenburg’da da biraz daha toparlanmıştı. Ama Polonya milli takımında da gördüğümüz üzere ancak 2 hatta 3. skor opsiyonu olabilecek, savunmada defoları olan ve şutlarıyla yaşayan bir isim. Manisa’nın elinde Roberson, Cruz, Bruinsma gibi savunmada yine yumuşak isimler olduğunu düşündüğümüzde açıkçası Michalak transferi için doğru bir hamle demek zor. Hücumda da bu üç ismin yanına daha atlet, ribaundlara daha fazla katkı verebilecek bir 3 numara tercih ederdim… 5 numaraya alacakları isim çember koruma ve ribaundlar konusunda elit bir isim olsa bile savunmayı toparlamaya yetmeyecektir. Koç Aktaş’ın ekibinin ligin en çok ve en kolay sayı yiyecek ekiplerinden biri olacağı kanaatindeyim…

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …