Güncel Haberler

RESMİ: Merkezefendi, Genç Yunan Rogkavopoulos ile İmzaladı (Analiz)

ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Yukatel Merkezefendi Belediyesi, kadrosunu genç Yunan kanat oyuncusu ile güçlendirdi.

Geçtiğimiz sezon Promitheas forması ile izlediğimiz genç Yunan forvet Nikos Rogkavopoulos ile anlaştıklarını duyurdular.

2.03 metre boyunda olan 21 yaşındaki genç forvet geçen sezon Yunanistan Ligi’nde 16 maçta ortalama 20.5 dakika süre alırken 6.5 sayı, %24.0 3sayı, 4.3 ribaund, 1.1 asist ve Yükselen Yıldız Ödülü’nün adaylarından biri olduğu EuroCup’da ise 16 maçta ortalama 22.9 dakika süre alırken 8.8 sayı, %39.7 3sayı, 5.6 ribaund, 1.4 asist, 1.4 top çalma ile katkı vermişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Altyapılarda önemli bir yetenek olarak gösterilen ve halen gelişimini sürdüren, AEK ve Promitheas’da da dikkat çeken performanslara imza atan genç oyuncuyu biraz daha yakından tanıyalım.

Öncelikle artılarına bir göz atalım… 2.03 metre boyunda olmasına rağmen dribbling üstünden yaratabilen ve üretebilen bir kanat oyuncusu. Özellikle ikili oyunları organize edebiliyor olması gerçekten çok değerli bir özellik. Buradan yakaladığı ters eşleşmelere karşı birebirlerle çıkardığı sayılarla da skora katkı veren bir isim. Dribbling üstünden hem üçlük hem de orta mesafe tehditi bulunması da önemli bir artı kuşkusuz. Ceza üçlüklerini de yüksek yüzdeyle kullanıyor. Potaya gittiği pozisyonlarda da floaterlar ya da doğru adımlarla kendisine pozisyon yaratabiliyor. Yarı sahadaki bir diğer önemli silahı da topsuz katlar, savunmanın boşluklarına zamanında koşuyu yapıyor. Tam sahada da hem topla hem de topsuz olarak takıma faydalı bir isim. Ribaundu çekip tüm sahayı dribbling ile katedebildiği gibi kanat koşularıyla da etkili bir bitirici. Pozisyonuna göre iyi bir ribaundçu, özellikle rakip pota altında hücum ribaundları ile ikinci şans sayıları bulabiliyor. İşin savunma tarafında da yüksek enerjiyle oynayan, uzun kolları ile hem topa iyi baskı yapan hem de pas aralarını kapatabilen bir forvet. Bunun yanında alçak postta da rakiplerini karşılamayı biliyor, fiziksel anlamda sorun yaşamıyor. İkili oyunlarda hücumda olduğu gibi savunmada da verimli bir isim. Adam değişmelerde rakibini iyi takip ediyor ve gölge savunmasını yapabiliyor. Aktif elleri ile organizatör konumundaki oyuncunun da işini zorlaştırıyor.

Gelelim geliştirmesi gereken noktalara… Hücumdaki eksilerinden birisi faul çizgisinde istikrarsız olması, Yunanistan Ligi’nde %70’leri bile göremezken EuroCup’da ise %80 üstüne çıkmıştı. Buna ek olarak dış şutları da istikrarsız, bu da dribbling üstü pozisyonlarda özgüvenini kaybetmesine neden olabiliyor. Elit bir atlet değil ve çabuk bir ilk adımı yok, bu nedenle de potaya gitmekte zaman zaman zorlanabiliyor. Pas-şut tercihleri konusunda kendisini geliştirmesi lazım, bencil olmamak adına gereksiz yere pası düşünüp ygun pozisyonları kaybedebiliyor. Savunmada ise en önemli eksisi konsantrasyon diyebiliriz. Odaklanma sorunu çektiği zamanlarda adamını özellikle topsuz pozisyonlarda kaybedebiliyor.

Ligimizde 5 yabancı kadroda bulundurabiliyor ve bu nedenle de takımların, özellikle düşmeme hedefi olan takımların, seçimlerini çok dikkatli yapmaları gerekiyor ki yerli oyuncu havuzunun da halen ne kadar dar olduğunu biliyoruz. Bu nedenle de Merkezefendi’nin yaptığı bu seçimi riskli olarak görmek yanlış olmayacaktır. Henüz 21 yaşında olan ve ülkesinin dışına ilk kez çıkacak bir oyuncu için ağır bir yük olacağı gibi Merkezefendi gibi ligde kalma savaşı verecek bir takımın böyle genç bir Avrupalı’ya yatırım yapma lüksü yok bana göre. AEK ve Promitheas gibi takımlar da üst seviyelerde değillerdi ki Rogkavopoulos oralarda da henüz hazır olmadığını göstermişti…

https://youtu.be/eSlpMAIAkCY

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Karşıyaka, Muğla Deplasmanından Son Nefeste Çıkabildi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum …