Güncel Haberler

RESMİ: Tofaş’ın Yeni Forveti Romanya’dan Gelen Williams Oldu (Analiz)

Ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi elemelerinde temsil edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekibi Tofaş‘ın yeni forveti Romanya’dan geliyor.

Tofaş, yaptığı açıklamayla geçen sezon Dinamo Bükreş takımında forma giyen ve hem 3 hem de 4 numarada görev alabilen Cecil Williams ile gelecek sezon için anlaştığını duyurdu.

27 yaşında olan 1.98 metre boyundaki Amerikalı forvet geçen sezon Romanya Ligi’nde 32 maçta ortalama 28.1 dakika süre alırken 11.4 sayı, %39.0 3sayı, 4.4 ribaund, 1.5 asist, 1.2 top çalma ile katkı verebilmişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Central Michigan çıkışlı olan ve Fransa alt ligi NM1 ile Portekiz Ligi’ndeki başarılı performansının ardından üst seviye liglerde beklentileri karşılayamayan yetenekli forveti biraz daha yakından tanıyalım.

Önce artılarına bir göz atalım… Williams hücumda herşeyi yapabilen bir forvet. Dribbling üstünde etkin bir isim. Kendi şutunu hem orta mesafeden hem de yay gerisinden yaratabildiği gibi potaya da gidibiliyor. Ayrıca pas opsiyonu da olduğu için ikili oyunlarda üçlü tehdite sahip, tepeden ya da kanattan ikili oyunlarda organizatör rolünü de üstlenebiliyor, hem devrilen uzunlara hem de penetre pas ile ceza şutörlerine servis yapabiliyor. Ayrıca topsuz katlarla da savunmaların açıklarını bulabiliyor. Birçok Amerikalı oyuncu gibi o da açık alanda, yüksek tempoda etkili bir isim. Hem kanat koşularıyla bitirici olarak devreye giriyor hem de etkili olduğu savunma ribaundları sonrası dribbling ile ortaya girerek takımın organizasyonuna katkı sağlıyor. Savunma tarafında da sezgileri kuvvetli olan, oyunu hisseden bir isim ve özellikle pas aralarına girerek takımına kolay sayı şansları getirebiliyor.

Geliştirmesi gereken yönlere bir bakalım… Hücumda her şeyi yapan bir isim ama hiç bir konuda elit değil. Bu da onun hücumda zaman zaman pasif kalmasına neden oluyor. Çabuk ve patlayıcı bir ilk adımı yok, üst düzey bir atlet de değil. Bu nedenle de potaya gittiği pozisyonlarda rakibini ekarte edemeden, teması alarak ve dengede kalmaya çalışarak skor üretiyor. Bu temasları alıp çizgiye gittiği anlarda ise ortalama altında bir isabet oranına sahip, geliştirmesi gereken noktalardan biri kuşkusuz. Ayrıca 4 numara için fiziksel özellikleri yeterli değil. Hem güçlü ve kalın değil hem de üst seviye bir atlet değil. Sadece çabukluk avantajı ile ters eşleşme yaratabiliyor.

Her ne kadar iki forvet pozisyonunda da görev alabiliyor diye düşünülse de koç Priftis’in onu çoğunlukla 3 numarada değerlendirebileceğini söylemek yanlış olmaz. Zaten 4 numarada Braimoh var ve Williams da fiziksel olarak 4 numara için yeterli değil. Dış şutları, pasör özellikleri ve enerjisi sayesinde Ennis ile Gray’in yanında tamamlayıcı olarak faydalı olabileceğini düşünsem de Şampiyonlar Ligi ve BSL’de son 8 hedefleyen bir takım için vasat bir transfer olduğunu da belirtmem lazım. 6. yabancı olarak transfer edilmiş olması ise bu eleştirimi biraz hafifletmiş durumda.

CECIL WILLIAMS KİMDİR?

28 Mayıs 1995 doğumlu ve 1.98 cm boyundaki Cecil Williams, small forward (3) ve power forward (4) pozisyonlarında görev yapmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Missouri eyaletine bağlı Columbia şehrinde doğan ve basketbol kariyerine Columbia’daki Hickman High School’da başlayan Cecil Williams, Amerikan Kolej Basketbol Ligi (NCAA) kariyerini 2016-2018 yılları arasında Central Michigan University’de geçirdi. 2017 NBA Draftlarına katılma kararı alan ancak daha sonra draftlardan ismini sildiren Williams, kolej kariyerindeki son senesinde Central Michigan’da 35 maçta 14.5 sayı-6.3 ribaund-2.6 asist-1 top çalma ortalamalarını sergiledi.

Avrupa’daki ilk deneyimini 2018-2019 sezonunda Fransa’da Sorgues BC’de (33 maçta 13.3 sayı-5.2 ribaund-2 asist-1.1 top çalma) yaşayan Cecil Williams, 2019-2020 sezonunda kariyerine Portekiz’de devam etti. Galitos-Barreiro takımı forması altında 22 maçta 16.8 sayı (%36,2 üç sayı isabeti)-6.8 ribaund-3.1 asist-1.4 top çalma ortalama istatistiklerine imza tan Williams, bu performansıyla Portekiz Ligi’nde yılın forveti seçilirken, 2020-2021 sezonu öncesinde Polonya şampiyonu Enea Zastal Zielona Góra’ya transfer oldu.

Enea Zastal Zielona Góra ile Polonya Süper Kupa şampiyonluğu ve normal sezon lideri oldukları Polonya Ligi’nde play-off finali oynama deneyimleri yaşayan Cecil Williams, sezonu Polonya Ligi’nde 36 maçta 6.4 sayı (%40.2 üç sayı isabeti)-2.9 ribaund-1.2 asist; play-off çeyrek finali oynadıkları VTB Ligi’nde 16 maçta 5.9 sayı (%45.5 üç sayı isabeti)-4.1 ribaund-1.3 asist ortalamalarıyla tamamladı.

2021-2022 Sezonu öncesi Fransa’nın Entente Orleans 45 takımıyla sözleşme imzalayan daha sonra Romanya’nın CS Dinamo Bucuresti takımına transfer olan Cecil Williams, Dinamo Bucuresti’de Romanya Ligi’nde 32 maçta 11.4 sayı (%39 üç sayı isabeti)-4.4 ribaund-1.5 asist-1.2 top çalma; Romanya Kupası’nda ise 4 maçta 15 sayı (%39.1 üç sayı isabeti)-5.5 ribaund-2.8 asist-2.3 top çalma ortalama istatistiklerini sergiledi.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …