Güncel Haberler

RESMİ: Beşiktaş’ın Yeni Uzunu McCormack Oldu (Analiz)

Ülkemizi FIBA Europe Cup elemelerinde temsil edecek olan Beşiktaş Icrypex‘in yeni uzunu NCAA şampiyonundan geliyor.

ING Basketbol Süper Ligi ekibi, geçen sezon NCAA’de Kansas forması ile izlediğimiz genç uzun David McCormack ile anlaştı.

2.08 metre boyunda olan 23 yaşındaki Amerikali uzun, geçen sezon NCAA’de 40 maçta ortalama 20.6 dakika süre alırken 10.6 sayı, 7.0 ribaund istatistikleriyle katkı vermişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Efsane pivot Wilt Chamberlain’in yanı sıra son yılların en güçlü MVP adaylarından biri olan Joel Embiid’in de mezun olduğu, önemli uzunlar yetiştiren Kansas’da çıkan bu genç uzunu gelin biraz daha yakından tanıyalım.

Öncelikle artılarına bir göz atalım… Güçlü fiziği ve atletik özellikleri ile dikkat çeken McCormack çember altında çok iyi bir bitirici. Alçak postta sırtı dönük silahlarının bulunmasının yanı sıra ikili oyunlarda hareketli aldığı pozisyonları da gerek hava harekatları ile gerekse potaya uzanarak bitirebiliyor. İkili oyunlarda sert ve zamanlaması ile olan perdelemeler yapması, ardından da potaya keskin devrilmesi önemli artılarından biri. Bunun yanında mobil bir uzun ve takımla beraber tam sahada rahatlıkla hareket edebiliyor. Fiziğini boyalı alanda iyi kullanıyor, onu kıpırdatmak gerçekten zor ve yaptığı sağlam box-out’ların da yardımıyla iyi bir ribaundçu. Savunma tarafında da özellikle boyalı alanda yine fiziksel artılarını iyi kullanıyor, gerek birebirde gerek yardım savunmalarında çemberi korumayı bilen bir uzun.

Gelelim geliştirmesi gereken noktalara… Potadan uzaklaştıkça etkisi azalıyor ve yüzü dönük silahları ya da şut tehditi yok. Boyalı alanda etkili bir uzun olduğu için rakipler sıklıkla yardım getiriyorlar ve bu anlarda pas yeteneği yetersiz kalıyor, bu alanda kendisini geliştirmezse Avrupa’da işi zorlaşır. Tıpkı hücumda olduğu gibi savunmada da potadan uzaklaştıkça etkisi azalıyor. Çünkü bacakları ağır ve yanal hareketleri yavaş, perimetrede kısaların karşısında kalamadığı için ikili oyun savunmalarında çember altında kalmayı tercih ediyor, adam değişmekten kaçınması gerekiyor. Her ne kadar boyalı alanda kapladığı hacim ile etkili bir savunmacı olsa da blok tehditinin yüksek olmadığı belirtelim, dikey sıçrama yüksekliği ve zamanlaması iyi değil.

Birçok uzunun 27-31 yaş bandında gelişimlerini tamamladıklarını düşünürsek elbette McCormack henüz çok ham bir uzun. Güçlü fiziği, mobilitesi, boyalı alandaki etkinliği ve ikili oyunlarda iyi bir bitirici olmasıyla Avrupa basketbolunda kendisine yer bulabilir. Ama savunmasını geliştirmediği ve ikili oyunlarda zaaf olmaya devam ettiği sürece işi zorlaşacaktır. Koç Kandemir her zaman olduğu gibi gelişime açık ve potansiyeli yüksek olan ham bir çaylakla risk alıyor ama McCormack mevcut yetenekleri ile bu riske değer bir isim. Yeterki savunmada gelişimini hızlandırsın ve ilk kez ülkesinin dışına çıkacak olmasının da etkisiyle adaptasyon süreci uzun sürmesin.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …