Güncel Haberler

RESMİ: Türk Telekom, Jones ile Uzun Rotasyonunu Güçlendirdi (Analiz)

Ülkemizi 7DAYS EuroCup’da temsil edecek 2 takımdan biri olan ING Basketbol Süper Ligi ekibi Türk Telekom, uzun rotasyonunu güçlendirdi.

Geçtiğimiz sezon Pesaro forması ile Serie A’nın ribaund kralı olan Tyrique Jones ile anlaştıklarını duyurdular.

2.06 metre boyunda olan 25 yaşındak Amerikalı uzun, geçen sezon Serie A’da 33 maçta ortalama 29.5 dakika süre alırken 13.1 sayı, 9.7 ribaund, 1.6 asist ile katkı vermişti.

OYUNCU ANALİZİ:

Xavier çıkışlı olan ve profesyonel kariyerine Güney Kore’de başlayan bu atletik uzunu gelin biraz daha yakından tanıyalım.

Önce artılarına bir göz atalım… Atletik özellikleri ile ön plana çıkan bir uzun Jones. Dikey sıçramas yüksekliği ve bir uzuna göre sürati ile dikkat çekiyor. Çember altında da çok etkili bir bitirici, baby hook dediğimiz atışlarla durdurulması zor bir silah boyalı alanda. İkili oyunlarda da aranan bir isim. Sağlam ve sert perdeleler yaptıktan sonra potaya çabuk ve keskin bir şekilde devrilebiliyor. Geçtiğimiz sezon Serie A’nın en iyi ribaundçularından biriydi ki özellikle rakip pota altında çok agresif bir ribaundçu, buradan hem kendisine hem de takımına ikinci şans sayıları çıkarabiliyor. Oyunun diğer tarafında ise blok tehditi ile öne çıkıyor, dikey sıçrama yeteneği ve zamanlaması ile etkili bir çember koruyucu. Bununla beraber ayak hareketleri yanal olarak da çabuk ve süratli, ikili oyun savunmalarında perimetrede kısalar karşısında kalabiliyor. Güç ve çeviklik konusunda iyi bir kombinasyona sahip. Her topa atlayan, savaşçı bir kimliği bulunan bir uzun ve yüksek enerjisi ile savunmada her zaman hazır ve aktif.

Gelelim geliştirmesi gereken konulara… Sırtı dönük silahları da orta mesafe tehditi de sınırlı. Buna ek olarak faul çizgisinde da sorunlu bir uzun, Serie A’da geçen sezon sadece %56.7 isabet oranı bulabilmişti. Potaya trafik içinde gittiği pozisyonlarda ise teması aldıktan sonra bitirişlerde zorlanabilen bir isim, basit atışları kaçırabiliyor. Yüzü dönük silahları yeterli değil, top tekniği ve pas özellikleri 4 numarada oynayabilmesini zorlaştırıyor. Zaman zaman savruk ve dikkatsiz oynuyor, top kayıplarına ve hataya meyilli. Özetle hücumda henüz ham bir uzun. Savunma tarafına bakacak olursak, kendi pota altında da iyi bir ribaundçu ama box-out’lara daha fazla önem vermeli. Boyuna ve fiziğine göre kanat genişliği ortalama seviyede ayrıca savunmada vücut koordinasyonunu geliştirmeli, erken faul problemine girebiliyor. Zaman zaman pozisyonunu korumak yerine yardım savunmasına fazla odaklanıyor ve insiyatif almaya çalışıyor, savunmada disiplinini korumalı.

Telekom’un takım kimyasına uygun bir transfer olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bouteille ve Sestina gibi forvet rotasyonundaki iki şutör ismin yanına Jones gibi potaya yakın oynamayı seven atletik ve bitirici bir 5 numarayı eklemek doğru bir hamle oldu. Saha yerleşimi açısından da savunmada da bu iki forvetin zaaflarını kapatmak, onların getirdiği yumuşaklığı azaltmak açısından da faydalı olacak bir isim Jones.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Sarıca, Bodrum Galibiyeti Sonrası Konuştu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum Spor karşısında çok zorlandı …