Güncel Haberler

İDDİA: Partizan, Vasilijevic ile İlgileniyor (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague‘in yeni ekiplerinden Adriyatik Ligi finalisti Partizan, guard rotasyonunu güçlendirmek istiyor.

Şuana kadar transferde sessiz kalan ekiplerden biri olan Sırbistan temsilcisi, İtalyan basınında yer alan haberlere göre Sydney Kings‘de forma giyen Kanada asıllı Avustralyalı guard Dejan Vasiljevic ile ilgileniyor. Avustralya ekibi ile kontratı devam ediyor olsa da Euroleague çıkış opsiyonu var. Şuanda NBA Yaz Ligi’nde Suns forması ile kendisini göstermeye çalıştığını da belirtelim.

1.90 metre boyunda olan 25 yaşındaki guard, bu sezon NBL’de 31 maçta ortalama 25.5 dakika süre alırken 12.4 sayı, %35.6 3sayı, 2.8 ribaund, 1.4 asist ile takımının şampiyonluğa giden yoluculuğunda önemli bir rol oynamıştı.

OYUNCU ANALİZİ:

Miami Üniversitesi çıkışlı olan Kanadalı şutör, pasaportunu taşıdığı Avustralya dışına henüz çıkmadı. Dolayısıyla bu transfer gerçekleşirse onun ilk Avrupa deneyimi olacak. Sydney ile bu sezon şampiyonluk yaşayan bu yetenekli guardı gelin biraz daha yakından tanıyalım.

Öncelikle artılarına bir bakalım… Vasilijevic’in hücumdaki en önemli silahı dış şutları ve özellikle ceza üçlükleri. Bununla beraber top tekniği yüksek bir guard olduğunu, birebirde de rakiplerini eksiltebildiğini belirtelim ki potaya gittiğinde pozisyonları genelde floaterlar ile bitirmeyi seviyor. Şutuna ve bitiriciliğine güvenen bir isim olsa da aynı zamanda da seçimlerini doğru yapıyor, gereksiz zorlamalar yapmıyor, hissettiği anlarda top kullanıyor ve bu da verimliliğini yukarı çekiyor. Teması alıp faulle durdurulduğunda da rakipleri çizgideki yüksek yüzdesi ile cezalandırmayı biliyor. Oyunu hisseden, bencillik yapmayan, iyi bir takım oyuncusu. Savunma tarafında ise güçlü fiziği ile dikkat çekiyor ve alçak posta inildiğinde de rakiplerine yenilmiyor. Ayrıca çabuk ayakları ile topa baskı konusunda da etkili bir guard. Genel anlamda savunmada aktif bir isim ve kendi pota altındaki ribaundlara da destek oluyor.

Gelelim geliştirmesi gereken noktalara… Her ne kadar top tekniği iyi seviyede olsa da oyun kurma, organizasyon ve pas becerileri ortalama seviyede. Dolayısıyla 2 numarada oynadığı dakikalarda daha verimli olan bir isim. Birebir adam eksiltme ve penetre edebilme silahları arasında ama potaya giderek değil, orta mesafelerle bitiriyor ki delici bir oyuncu olmadığını net olarak söyleyebiliriz zaten. Hücumdaki silahları sınırlı olduğu ve pas özelliği zayıf kaldığı için tahmin edilebilir bir silah konumunda, bu nedenle de ana skorerden çok alternatif skorer, rol oyuncusu görevinde daha verimli. Savunma tarafında ise top çalma departmanına fazla yardım etmediğini belirtmek lazım. Ayrıca topsuz adam savunmasında konsantrasyonu düşük. Sezgileri ile oynamayı tercih edip sistem dışında insiyatif alarak ikili sıkıştırma yapmaya çalışması nedeniyle takımını peritmetre savumasında eksik bırakabiliyor. Ayrıca perimetre savunmasında patlayıcı ve delici guardlara karşı sorun yaşadığını belirtmek lazım.

Vasilijevic, yetenekli bir şutör ve Euroleague sahnesinde dahi iyi bir rol oyuncusu olacak potansiyele sahip. Ancak Avrupa’daki ilk tecrübesini Euroleague’de değil de BCL ya da EuroCup’da yapması daha doğru olacaktır. Evet Partizan yüksek bütçeli bir takım değil ve bu tarz oyuncuları deneyerek risk almak durumunda ama belirttiğim gibi bu seviyelerde ancak bir rol oyuncusu olabilecek kumaşa sahip ki Euroleague’in savunma sertliğinde işinin ilk etapta epey zor olacağını net olarak söyleyebiliriz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Kızıl Yıldız, Studentski Engelini Zorla Geçti

Adriyatik Ligi çeyrek final serisi ilk maçında Kızıl Yıldız konuk ettiği Studentski Centar karşısında çok …