Güncel Haberler

İDDİA: Monaco, Ponitka ile İlgileniyor (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague‘deki ilk sezonunda play-off bileti kaparak yeni sezonda da burada mücadele etmeyi garantileyen AS Monaco, kadro yapılanması için çalışmalarını sürdürüyor.

Fransa Betclic ELITE Pro A ekibi, İtalyan medyasında çeşitli kaynakların teyit ettiği haberlere göre Zenit‘den ayrılan ve şuanda serbest olan Mateusz Ponitka ile ilgileniyor.

1.98 metre boyunda olan 28 yaşındaki Polonyalı kanat oyuncusu geçtiğimiz sezon Euroleague’de 20 maçta ortalama 26.3 dakika süre alırken 4.7 sayı, 5.2 ribaund, 2.7 asist ve VTB’de ise 12 maçta ortalama 22.0 dakika süre alırken 5.3 sayı, 3.4 ribaund, 4.5 asist ile katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

2016-17 sezonunda ülkemizde Karşıyaka forması da giymiş olan Pontika, sonrasında Kuban iel gelişimini sürdürdü ve Zenit ile Euroleague sahnesine adım attı. Polonyalı kısa forvet güçlü fiziği ve aletik özellikleri ile öne çıkan bir isim. Ayrıca bir forvet pozisyonunda olmasına rağmen basketbol IQ’su yüksek bir isim, neredeyse bir guard kadar oyunu okuyabiliyor. Bu sayede de sahanın her iki tarafında da zekası ile oyuna yön verebilen bir kanat oyuncusu. Özellikle bu sezon hem ribaundlara yaptığı katkı hem de asistler konusunda kendisini geliştirmesiyle artık komple bir konut oyuncusuna dönüştü. Koç Pascual ona zaman zaman organizatör görevleri bile verdi pas yeteneğine ve saha görüşüne güvenerek. Gelelim skor anlamında nasıl katkı yapabildiğine. Öncelikle iyi bir penetreci ve orta mesafe şutları ile de önemli bir tehdite sahip. Bu sezon penetre pas özelliklerini de geliştirdi, bu da onu artık topla yaratan bir isme dönüştürmüş durumda. Bunun yanında topsuz katları savunmayı çok iyi okuyarak doğru zamanlama ile doğru yere yapan ve aldığı pasları bu sayede asiste dönüştürebilen bir forvet. Birebir savunmada oldukça iyi durumda, fiziksel artıları ve atletizmi sayesinde 2, 3 hatta 4 numaraları tutabiliyor.

Ponitka’nın hücumdaki önemli eksilerinden biri 3 sayı çizgisi gerisinden istikrarsız bir isim olması. Diğer taraftan evet bu sezon penetre pas özelliklerini geliştirdi, bu konuda sınıf atladı ama tercih hataları yapmasıyla basit top kayıplarına da neden olabiliyor. Karar anlarında halen tutarlı bir isim değil. Ayrıca fiziksel artılarına rağmen alçak post oyunu silahlarından biri değil, buradan skor üretimi ya da pas dağıtımı yapamıyor. Son olarak birebir savunmada ne kadar iyi olsa da adam değişme savunmalarında ve rotasyonlarda sorun yaşayabiliyor, buradaki çabukluk ve pozisyon bilgisi henüz beklenen seviyelerde değil.

Monaco’da koç Obradovic’in savunma tarafındaki performansa da önem verdiğini çok iyi biliyoruz. James’in kalıp kalmayacağı belli değil ama Okobo gibi bir skoreri takıma kattılar ve kısa rotasyonunda savunmada öne çıkacak, ribaundlar, top çalma gibi departmanlarda katkı verebilecek ve ayrıca organizasyona da destek olabilecek, pas odaklı bir isme ihtiyaçlar var. İşte Ponitka bu anlamda bir çok isteklerini, beklentilerini karşılalayacak bir oyuncu ve yapıya tam olarak oturacağını düşünüyorum.

https://youtu.be/s7r2yrocRKA

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Asvel, Deplasmanda Blois’yu Ezdi Geçti

Fransa Betclic ELITE Pro A 29. hafta mücadelesinde LDCL Asvel Villeurbanne konuk olduğu Ada Blois‘yı …