Güncel Haberler

RESMİ: Manisa’nın İlk Yabancı Transferi Bruinsma Oldu (Analiz)

ING Basketbol Süper Ligi‘nin yeni ekiplerinden Manisa BBSK‘nın ilk yabancı transferi belli oldu.

TBL’de normal sezonu şampiyon olarak bitirerek BSL biletini kapan ekibin ilk yabancı transferi geçen sezon Büyükçekmece forması giyen Evan Bruinsma oldu.

2.02 metre boyunda olan 29 yaşındaki tecrübeli forvet, geride bıraktığımız sezon 30 maçta ortalama 30 dakika süre alırken 11.3 sayı, %39.1 3sayı, 7.5 ribaund, 1.8 asist istatistikleriyle mücadele etmiş ve takımının ligde kalması yolunda önemli bir rol oynamıştı.

EDİTÖR YORUMU:

Bruinsma Avrupa’nın gezgin oyuncularından biri. Ancak kariyeri boyunca üst düzey takımlarda ve liglerde oynamadığını da görüyoruz. Bu anlamda BSL onun için büyük meydan okuma oldu ve açıkçası bu sınavı da başarıyla geçtiğini beraber izledik.

Gelin birlikte önce artılarına bakalım. Amerikalıların Stretch 4 dedikleri, dış şut tehditi ve yüzü dönük silahları bulunan, bu sayede de takımların hücumda 4 dışarıda yerleşip çember altı etkinliklerine alan açabildikleri, bunu sağlayabilen bir uzun forvet. Hücumdaki bir diğer artısı da özellikle dipten yaptığı topsuz katlar. 5 numara ile oynanan tepe ikili oyunlarında dip çizgide kalarak savunmanın yükselmesini değerlendirip burada yaptığı katlarla kolay sayılar bulabilen, oyunu iyi okuyan, zeki bir uzun. Tepe ikili oyunlarında perde sonrası dışarı açılarak 3 sayı tehditini kullanması da değerli bir özellik. Alçak postta da silahları var, ters eşleşmeyi yakaladı mı kullanan bir uzun. Diğer taraftan hızlı hücumlarda kanat koşularını iyi yapıyor, mobil bir uzun.

Gelelim eksilerine. Öncelikle kariyeri boyunca Avrupa’nın düşük kalibre liglerinde oynamasının temel nedenlerinden biri savunmada kısalara karşı ağır, uzunlara karşı da yumuşak kalması. Pozisyonuna göre fiziksel temasa olabildiğince girmesi gerekirken o genelde bundan kaçıyor. Bu da potadan uzaklaşmasına ve doğal olarak ribaundlarda da beklentilerin altında kalmasına neden oluyor. İşin hücum tarafında da durum aynı. Denk rakipleri karşısında potadan uzaklaşıp dış şutlarla ya da yüzü dönük topla oynayarak üretmeye çalışıyor. Ama çabuk bir ilk adımı yok, patlayıcı değil ve atletik özellikleri de ortalama seviyede. Bu nedenle atlet 4 numaralar karşı potaya gitmesi kolay olmuyor. Zaten fazla temas alıp çizgiye gidemiyor ama gittiği anlarda da istikrarlı bir serbest atışçı değil.

Manisa’nın 5 numarası henüz belli değil. Ama Bruinsma hamlesinin ardından, saha yerleşimini verimli yapabilmek adına boyalı alanda hücum silahları bulunan bir isme yönelmeleri doğru olacaktır ki Büyükçekmece bu kimyayı Herun ile doğru şekilde kurmuştu. Manisa bunu yapamazsa Bruinsma’nın savunma ve ribaundlar konusunda zaaflarını kapatmakta zorlanırlar. Bütçe-başarı beklentisi anlamında ve Avrupa’daki tecrübesine bakacak olursa Manisa için doğru bir hamle olduğunu söyleyebiliriz ama belirttiğim özelliklerde bir 5 numara alınması takım kimyası adına kritik olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Sarıca, Bodrum Galibiyeti Sonrası Konuştu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Pınar Karşıyaka, Muğla’da konuk olduğu Çağdaş Bodrum Spor karşısında çok zorlandı …