Güncel Haberler

İDDİA: Karşıyaka, Delgado’yu Gündemine Aldı (Analiz)

Gelecek sezon ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi’nde temsil etmeye devam edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Pınar Karşıyaka, uzun transferi için arayışlarını sürdürüyor.

Trendbasket’de yer alan habere göre geçen sezon Bilbao forması ile izlediğimiz Angel Delgado‘yu gündemlerine aldılar.

2.08 metre boyunda olan 27 yaşındaki Dominikli uzun geride bıraktığımız sezon Endesa sahnesinde 34 maçta ortalama 23.4 dakika süre alırken 11.3 sayı, %64.9 2sayı, 8.5 ribaund, 1.1 asist istatistikleriyle katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Delgado, güçlü fiziği, atletik özellikleri ve bitiriciliği ile ön plana çıkan bir uzun. Son dönemde sergilediği etkili performanlar ve istikrarı ile dikkat çeken Dominikli uzunu gelin biraz daha yakından inceleyelim.

Öncelikle artılarına bir göz atalım… Delgado, herşeyden önce pota altında çok etkili ve dominant bir bitirici. Gerek ikili oyunlarda potaya çabuk devrilmeleri sonrası yaptığı hava harekatları ile gerekse fakeleri de kullanarak kendisine pozisyon açıp bulduğu pozisyonlarla yüksek yüzdeyle oynayan, yumuşak bilekleri ile verimli bir bitirici. Güçlü fiziği ile teması aldığı pozisyonlarda da dengesini korumayı biliyor. Orta mesafeden floater tarzı atışlarla da kendisine skor bulabiliyor. Hatta yüksek postta aldığı toplarda bir kaç dribbling üstünden potaya gidebilme silahına da sahip. Ayrıca alçak postta sırtı dönük silahları da mevcut, yarı saha hücumlarında iç-dış dengesini takımına sağlayan bir uzun. Sağ eliyle kullandığı yarım çengel atışlar ile etkili oluyor. Ribaundlar konusunda ise tam bir canavar. Fiziksel artılarını kullanarak pozisyon almayı çok iyi biliyor, sezgileri kuvvetli ve rakiplerini iyi box-out ediyor. Her iki pota altında da etkili ve özellikle hücum ribaundlarında rakibin canını çok sıkan bir uzun, takımına ikinci şans sayıları getirmeyi biliyor. Bunların yanında müthiş bir motoru var, yüksek tempoya rahatlıkla ayak uyduran, tam sahayı koşmayı seven bir uzun. Gerek trailer gelerek gerekse en önde koşarak savunma yerleşmeden, çoğu zaman ters eşleşme yaratarak pozisyonları bitirebiliyor.

Gelelim eksilerine… Geleneksel bir uzunun özelliklerine sahip, en başta yüzü dönük silahlarını geliştirmesi gerekiyor çünkü potadan uzaklaştıkça etkisi hayli azalıyor. Orta mesafe tehditi sınırlı, dış şut tehditi yok. Diğer taraftan evet alçak postta etkili ama silahları sınırlı, sağ eliyle bulduğu çengel atışlar dışında net silahları yok, portföyünü genişletmeli bu alanda. Pasör özellikleri bulunan bir uzun olsa da top tekniği yeterli düzeyde olmadığı için ikili sıkıştırmalarda ya da dribbling yapması gerektiği durumlarda karar verme anlamında sorunlar yaşayabiliyor, bu da basit top kayıplarını beraberinde getiriyor. Fiziksel oyunu, teması seven bir uzun ve bolca çizgiye gidiyor ama buradaki yüzdesi tam anlamıyla yerlerde, geçtiğimiz sezon serbest atış yüzdesi %36.8 idi… Savunma tarafında çalışkan ve sert bir isim, pek sorun yaşamıyor ama fiziksel artıları ve atletizmi düşünüldüğünde çemberi daha iyi koruması gerektiğini, daha fazla blok yapması gerektiğini söyleyebiliriz.

Dominikli uzun kendisini Avrupa’nın en iyi yerel ligi olan Liga Endesa’da kanıtlamış bir isim. Bu sezon Bilbao’nun yakaladığı çıkışta önemli katkısı oldu ve Tenerife, Malaga gibi değerli rakiplere karşı özel perfomanslar sergilediğini gördük. Bir uzun için olgunluk dönemi olan 27 yaşında Delgado ve koç Sarıca ondan ne bekleyeceğini gayet iyi biliyor. Atletizm, fiziksel oyun, pota altı etkinliği ve ikili oyunlarda adam değişme savunmasına yatkınlık. Bunlarla beraber tempo basketboluna da yatkın, yüksek motorlu bir uzun olması koçun işine gelen diğer artıları. Delgado’nun Şampiyonlar Ligi seviyesinde çok faydalı ve verimli bir uzun olacağını düşünüyorum. Burada Karşıyaka’nın önündeki en büyük engel ise Liga Endesa’da yerli oyuncu statüsünde forma giyebiliyor olması.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …