Güncel Haberler

İDDİA: Galatasaray’ın Yeni Uzunu Fenerbahçe’den! (Analiz)

Gelecek sezon da ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil edecek olan ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Galatasaray NEF‘in yeni uzunu ezeli rakibi Fenerbahçe Beko‘dan geliyor.

Sırbistan kaynaklı Telesport’un haberine göre sarı kırmızılar Jehyve Floyd ile anlaşmak üzereler, taraflar arasında ufak pürüzler kaldı.

2.03 metre boyunda olan 25 yaşındaki Amerikalı uzun sezon ortasında katıldığı sarı lacivertilerde BSL sahnesinde 12 maçta ortalama 16.3 dakika süre alırken 4.8 sayı, 3.3 ribaund, 1.3 asist ve Euroleague’de ise 14 maçta ortalama 13.4 dakika sahada kalırken 3.4 sayı, 2.0 ribaund ile katkı verebilmişti.

EDİTÖR YORUMU:

Floyd, atletik özellikleri, güçlü fiziği ve boyalı alan etkinliği ile öne çıkan bir oyuncu. Artılarını anlatmaya savunmadaki performansı ile başlamak doğru olacaktır. Patlayıcılığı ve zamanlaması sayesinde zayıf taraftan gelerek yaptığı bloklarla çemberi iyi koruyan bir uzun. Ayrıca hareketli kısaları takip edip potaya gidişlerini de bloklayan, en kötü ihtimalle bozabilen bir isim. İkili oyun savunmasında da perdeler sonrası kısaların karşısında çabuk ayakları ve yanal hareketliliği ile durabilen, kolay geçilmeyen bir uzun. Aktif elleri ve blok tehditi ile üstüne yapılan penetleri de cezalandırıyor. Çember etrafında güvenilir bir bitirici. Genelde pozisyonları smaçla bitiriyor ve gerek ikili oyunlardan sonra gerekse set hücumlarında topsuz taraftan yaptığı katlarla aldığı pasları yüksek yüzdeyle bitiriyor. Alçak postta da sırtı dönük pozisyonlarda bitiriciliği iyi durumda, solak olmasıyla birlikte genelde pozisyonları o yönden bitiriyor. Hücumda takıma katkı sağladığı bir diğer konu da ribaundlar. Agresif şekilde rakip potaya giderek patlayıcılığı ve atletizmi sayesinde takımına ikinci şans sayıları kazandırabiliyor. Bununla beraber yüksek motora sahip olan, açık alanda da koşan bir uzun olduğunu hatırlatalım.

Gelelim geliştirmesi gereken noktalara. Öncelikle 5 numara için sadece 2.03 metre boyunda olduğunu, kısa kaldığını belirtelim. Evet güçlü fiziği, atletizmi ve patlayıcılığı ile bu açığını kapatmaya çalışıyor ama özellikle alçak post savunmasında bu dezavantajı daha fazla ön plana çıkıyor. Hücum tarafında ise dış şut tehditinin olmaması, orta mesafede de sınırlı bir üretkenliğinin olması geliştirmesi gereken noktalardan biri. Ayrıca ikili sıkıştırmalara maruz kaldığında ya da ikili oyunlardaki kısa devrilmeler sonrası pas tehditinin olmaması onu hücumda tek yönlü bir isim yapıyor. Özetle potadan uzaklaştıkça, pozisyonları direkt bitiremeyeceği anlarda topla buluştukça verimliliği düşüyor. Diğer taraftan Panathinaikos ve Fenerbahçe gibi üst seviye takımlarda henüz buralar için hazır olmadığını gösterdi.

Floyd, Amerikalı oyuncuların NBA’e gitme sevdasının da etkisiyle Euroleague’de daralan oyuncu havuzunda faydalanarak bu seviyelere erken gelmiş bir uzundu. Zaten Panathinaikos’da da Fenerbahçe’de de bunun etkilierini gördük. Ancak BCL sahnesinde eksilerinin daha az sırıtacağını, pota altında patlayıcılık, fiziksel oyun ve ribaundlar konusunda kesinlikle faydalı olabileceğini düşünüyorum. Sonuçta Floyd henüz 25 yaşında, bir uzun için ham diyebileceğimiz dönemde ve atletizmi, patlayıcılığı, hem savunma hem de hücumdaki agresif oyunuyla potansiyelli, gelecek vaadeden bir isim. Koç Pistiolis’in onun bu agresif, patlayıcı ve enerjik oyunundan en iyi şekilde faydalanacağını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Peristeri, Bonn’u Farklı Geçerek Kolay Lokma Olmadığını Gösterdi

FIBA Şampiyonlar Ligi çeyrek final serisi ikinci maçında Peristeri konuk ettiği Telekom Bonn‘u 90-622lik skorla …