Güncel Haberler

İDDİA: Anadolu Efes, Nebo ile Ciddi Şekilde İlgileniyor (Analiz)

Turkish Airlines Euroleague şampiyonu Anadolu Efes, gelecek sezonun yapılanması için şimdiden kolları sıvadı.

BasketNews’un haberine göre bu sezon Zalgiris Kaunas‘da çaylak sezonunu geçiren Josh Nebo ile yakından ilgileniyorlar. Amerikalı uzun geçen yaz Litvanya ekibi ile 1+1 yıllık kontrat imzalamıştı. Haberde Anadolu Efes‘in bu transferi bitirmek için bonservis ödemesi gerektiği belirtilmiş, miktar detayı verilmemiş.

2.06 metre boyunda olan 25 yaşındaki çaylak uzun, bu sezon Euroleague sahnesinde 28 maçta ortalama 23 dakika süre alırken 8.8 sayı, 6.2 ribaund, 12.8 verimlilik puanı istatistikleriyle mücadele etti.

EDİTÖR YORUMU:

Nebo güçlü fiziği ve atletik özellikleri ile öne çıkan bir uzun. Özellikle ikili oyunlardaki sert ve doğru zamanlamanda yaptığı perdelemeler sonrasında da çabuk devrilmeleri ve patlayıcılığı sayesinde genelde smaçlarla bitirip yüksek yüzdeyle ürettiği sayılar ile fark yarattı. Diğer taraftan potaya yakın pozisyonlarda, rakibini sırtına aldığında onu pasla beslerseniz o pozisyondan sayı ya da faul çıkmaması çok düşük bir ihtimal, çembere yakın oldukça etkisi artan bir uzun. Oyunun bu tarafındaki bir diğer artısı da hücum ribaundları. Genç yaşına rağmen pozisyon bilgisi ve zamanlaması iyi seviyede. Bununla beraber güçlü fiziğini de kullanarak doğru yer alıyor ve takımlarına çokça ikinci sayı fırsatı sunuyor. Hücumdaki artılarını sayarken son olarak yüksek motoru olan, mobil bir uzun olduğunu ve hızlı hücumlarda en önde yer alarak pozisyonları bitirebildiğin, tempo basketboluna yatkın bir uzun olduğunu belirtelim.

Gelelim işin savunma tarafındaki artılarına. Öncelikle onun için iyi bir çember savunucusu diyebiliriz. Boyalı alanda neredeyse her pozisyonu bozabilen, atletizmi ve patlayıcılığı sayesinde blok tehditi yüksek bir isim. Ayrıca güçlü fiziği sayesinde potaya giden oyuncularla teması sağlayıp onları bozabiliyor rahatlıkla. Her ne kadar kalın ve güçlü bir oyuncu olsa da bacakları o kadar ağır değil, ikili oyunlarda adam değişmes savunmasını öğrenip geliştirebilecek potansiyele sahip. Ayrıca savunma ribaundlarında da çok aktif ve agresif bir uzun, her top için savaşan, her ribaundu kapmak için mücadele eden bir uzun.

Eksilerine bakacak olursak, öncelikle alçak postta fazla silahı yok, potaya çok yakın topla buluşmalı ki en fazla birkaç dribbling ile yaklaşıp bitirebilsin, aksi durumda üretim şansı yok denecek kadar az ki pas fundemental’ı da iyi durumda değil. Yüzü dönük silahlarının ve şutunun olmaması da bir diğer eksisi, yani sadece ikinci şans sayıları, hızlı hücumlar ve ikili oyun bitirişleri ile skor üretebiliyor. Diğer taraftan savunmada da alçak postta iyi bir birebirci değil, rakipleri onu çabuk bir dönüşle ya da fake ile kolayca alt edebiliyorlar.

Efes’de Dunston’ın kontratı bu yaz bitiyor. Her ne kadar 2020 yazında imzalatan kontrat 2+1 de olsa lacivert beyazlıların gelecek sezon 36 yaşında olacak artık veteran seiyesine gelecek uznu ile yola devam etme ihtimali zayıf. Zaten bu nedenle de Nebo ile yakından ilgileniyorlar. Onun için Dunston’ın genç ve toy versiyonu diyebiliriz. Atletizmi, blok tehditi, pota altındaki etkiniliği ve mobilitesi ile tecrübe kazandıkça Euroleague sahnesinde özel bir yere gelecek yetenek paketine sahip. Dolayısıyla kadroyu yenilemek ve gençleştirmek isteyen Efes adına gayet doğru bir hamle olacağını düşünüyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …