Güncel Haberler

Analiz: Partizan – Frutti Extra Bursaspor

7DAYS EuroCup play-off eleme maçında temsilcimzi Frutti Extra Bursaspor, Sırbistan’da Partizan‘a konuk oluyor.

Bu sezon evinde hiç yenilmeyen Partizan, Stark Arena’daki bu ev sahibi avantajı konuk edeceği B grubunu 7. sırada bitirmeiş olan temsilcimize karşı da kullanmak isteyecek.

Taraftar faktörü

Partizan, play-off’lara evinde namağlup ünvanı ile giriyor ki bu sezon evlerinde açık ara en dominant takım olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu sezon evlerindeki 8 maçtan 5 tanesinde rakiplerine en az 25 sayı farkla üstünlük kurduklarını belirtelim. Sadece 2 maçta, Badalona ve Wroclaw karşısında son anlarda kazanmışlardı. Stark Arena’da ortalama 86.6 sayı üretirken potalarında ise sadece 70.0 sayıya izin veriyorlar ortalamada.

Bu tamam mı devam mı maçında Partizan’ın ev sahibini böyle öne çıkaran, avantaj haline getiren konu ise kuşkusuz taraftar desteği. Bu maçta da Stark Arena tam kapasite olacak ki aynı salonda yaklaşık 1 ay sonra Euroleague Final Four’unu da izleyeceğimizi hatırlatalım. Partizan bu maçta da dünya basketbolunun en müthiş atmoferlerinden birinde, ateşli bir taraftar desteği ile çıkacak sahaya. Böyle müthiş bir kalabalığın önünde, gürültülü bir atmosferde oynamaya alışkın aslında Bursaspor ama tabiki deplasmanda olmak çok farklı bir konu, bu ortama ne kadar uyum sağlayabilecekleri kritik olacak temsilcimiz adına.

Anahtarlar koçların elinde

Stark Arena’da onların neler beklediğini en iyi bilen kişi kuşkusuz koç Alimpijevic. Çünkü Bursaspor’un Sırbistan topraklarındaki ilk Avrupa maçı olacak ama koç için ise bir eve dönüş niteliğinde. Çünkü daha önce Belgrad derbisinin diğer ayağı olan Kızıl Yıldız’ın ve FMP’nin de koçluğunu yapmıştı. Alimpijevic buradaki taraftar baskısını çok iyi biliyor ve taraftarlarını buna hazırlamak için elinden geleni yapmıştır. Tabi Bursaspor’un bu sezon sadece 2 deplasman galibiyeti alabildiği gerçeğini de unutmayalım…

Koç Obradovic adına ise bu sezon en zorlayıcı konu genç bir takıma sahip olması nedeniyle oyuncuları maça hazırlamak, konsantrasyonlarını sağlamaktı, 6 oyuncuları 2000 veya sonrası doğumlu. Koç Obradovic daha önce Euroleague sahnesinde takımlarına bir çok kupa kazandırmıştı, şimdi bunu modern EuroCup döneminde ilk kez Partizan ile deneyecek. Yani onun için bu eleme maçının stresi kesinlikle yeni bir durum değil, takımını en iyi şekilde hazırlayacaktır duayen basketbol adamı.

Ribaund üstünlüğü

Elbette gözler turnuvanın en etkili skorerlerinden ikisi konumundaki Kevin Punter (16.4 sayı) ve Andrew Andrews (13.7 sayı)’da olacak. Ama takımların elbette başka önemli silahları da var. Partizan maç başına 21.5 2 sayı isabeti buluyor ve bu alanda en iyi 5. takım ki %56.0 isabet oranı ile de yine 5. sıradalar. Sırp ekibi adına en önemli konu ise ribaundlar, Lessort, Koprivica, LeDay üçlüsü ile rakiplere genelde üstünlük kuruyorlar ki 37.5 ribaund ortalaması ile ligin en iyi 4. takımı olduklarını belirtelim. Bir ekleme olarak da 12.7 hücum ribaundu ortalaması ile 12 baremini geçen 3 takımdan biri olduklarını da belirtelim. 6 farklı oyuncudan 1 ve üstünde hücum ribaundu katkısı alıyorlar maç başına, Lessort (2.9), Koprivica (2.3) ve LeDay (1.5) bu alanda öne çıkan isimler.

Elbette bu durum Bursaspor’un üstesinden gelmesi gereken önemli sınavlardan biri olacak. Çünkü ortalama 30.1 ribaund ile oynuyorlar ve ligin bu alandaki en kötü takımlarından biri konumundalar. Hayes (6.2) ve Dudzinski (4.7) diğer takım arkadaşlarından gelebilecek her türlü yardıma ihtiyaç duyacaklar. Özellikle Onuralp (3.8) ve Holland (3.5) bu alanda ciddi anlamda katkı vermeliler.

Spektaküler smaçlara hazır olalım

Partizan ile Bursaspor arasında hava atışının yapılmasıyla beraber hepimizi yerlerinden sıçratacak, kaçırılmaması gereken spektaküler hareketler izleyebiliriz. Çünkü iki takımda da atletik ve patlayıcı oyuncular var. Lessort, Kopriva, Smailagic, LeDay gibi uzunlarla Partizan her maçta birkaç tane spektaküler smaç, alley-oop ve blok sahneleyen bir ekip. Tabiki Bursaspor da bu alanda yabana atılacak bir ekip değil.

Bursaspor’un guardları ile Hayes arasındaki alley-oop bağlantılarına sezon boyunca defalarca kez şahit olduk, özellikle Needham ve Andrews’ın havaya attıkları her topu içine vurduğunu biliyoruz. Ayrıca Onuralp de her geçen gün atletizmi ile adından söz ettiriyor ve Avrupa’nın en iyi smaç yapan, en patlayıcı oyuncularından biri olma yolunda ilerliyor. Dolayısıyla tüm basketbol severlerin bu maçı izlerken bir pozisyonu bile kaçırmamalarını öneriyoruz, her an sizi ayaüa kaldıracak, heyecanlandıracak bir aksiyonla karşılaşabilirsiniz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Hazırlık Maçı: Beşiktaş, Konuğu CSKA Moskova’ya Yenildi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerimizden Beşiktaş Emlakjet, milli maçlar nedeniyle verilen arayı değerlendirmek adına …