Güncel Haberler

Analiz: Olympiakos – AS Monaco Serisi

Turkish Airlines Euroleague play-off serisinde normal sezonu 2.sırada tamamlayan Olympiakos, 7. sırada yer alan AS Monaco karşılaşacaklar.

Olympiakos’da hedef 2017’den sonra yeniden Final Four biletini kapmak. Monaco ise ilk kez sahne aldığı Euroleague sezonunu daha da unutulmaz bir hale getirmek istiyor.

Saha avantajı

Her play-off serisi 0-0 başlıyor ama sezonun geride kalan kısmına bakarsanız Olympiakos’un evinde kaya gibi sert bir takım olduğunu görürsünüz. Kırmızılar, Pire’de Barış ve Dostluk Salonu’nda oynadığı 14 maçtan tam 13 tanesini kazandı ve play-off bileti elde eden takımlara karşı da 7-0’lık bir dereceye sahipler bu salonda. Sezon boyunca onları taraftarları önünde yenebilen tek takım Kızıl Yıldız olmuştu, 23. haftada Dobric’in 14 sayısı liderliğinde 72-76 ile kazanmışlardı. Olympiakos, Yunan liginde de benzer bir performansa sahip ve evindeki 10 maçta sadece 1 kere, o da ezeli rakipleri Panathinaikos’a 76-81 ile kaybetmişlerdi. Özetle şuana kadar tüm kulvarlarda taraftarları karşısında oynadıkları 24 maçtan 22 tanesini kazanmış bir takımdan bahsediyoruz.

Euroleague’in lig formatında oynanmaya başladığı 2016-17 sezonuna dönersek evlerindeki maçlarda özel performanslar elde takımların durumlarının biraz karışık olduğunu da görebiliriz. Örneğin geçen sezon Bayern sezonu evinde 13-4 ile tamamlayarak bu alanda en iyi takım olmuş ve play-off’a evinde 2 galibiyetle de başlamış ama sonrasında elenmişti. 2018-19 sezonunda ise temsilcimiz Fenerbahçe evindeki 15 maçın tamamını kazanabilen tek takım olmuş ama play-off serisinde evindeki ikinci maçı Zalgiris’e kaybetmiş, sonrasında da Final Four biletini kapamamıştı. Gelelim pozitif örneklere; CSKA, evindeki 14-1’lik derecesiyle 2017-18 sezonunu tamamlamış ve play-off’da da ev sahibi avanajını kullakarak Baskonia’yı eleyip Final Four biletini kapmıştı. 2016-17 sezonunda ise 3 takım birden evinde 14-1’lik dereceyi elde etmiş ama play-off’larda farklı sonuçlar almışlardı; Real evinde 1-1 ve CSKA ise 2-0 ile Final Four biletini kaparken, Panathinaikos ise evindeki 2 maçı kaybedip sonrasında Fenerbahçe’ye süpürülmüştü.

Monaco istim üstünde

Monaco sezonun ikinci yarısında koç Obradovic’in göreve gelmesiyle beraber çok iyi bir performans sergiledi ve bu sayede de play-off’lara müthiş bir momentum ile başlayacaklar. Son 16 maçından 13 tanesini kazanan Monaco’da savunma anahtar etkendi. İlk 17 maçta rakiplerin ortalama 84 sayı üretmesine izin veren Fransız ekibi, sonraki 17 maçta ise potasında ortalama 77.6 sayı gördü. Tabi takımda yetenekli skorerler olunca da savunma kaynaklı hücum performansı da ekstra etkili oluyor.

Monaco ilk yarıyı 6-11 ile tamamlamıştı ve 14.sırada, 8. sıradakim Efes’den 3 galibiyet getideydiler. Sezonun ikinci bölümünde ise sadeace 3 mağlubiyet almışlardı; lider Barça’ya karşı deplasmanda 88-83 ve iki iç saha maçında Zalgiris’e 1 sayıyla, Real’e ise ikim uzatma sonunda yenildikleri maçlardı. Yani son 16 maçında 13 galibiyet ve 3 tane de son nefeste alınan yenilgiyle beraber Monaco’nun play-off’lara hazır olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Son 2 ayın MVP’si karşı karşıya

Son 2 ayın MVP’si seçilmiş iki oyuncu bu seride takımlarına Final Four biletini getirmeye çalışacaklar. Olympiakos’un Bulgar forveti Sasha Vezenkov Şubat ayının MVP’si seçilirken 15.8 sayı, %80 2sayı, 5.5 ribaund, 18.5 verimlilik puanı istatistiklerine sahipti. Vezenkov, 7 yıllık Euroleague kariyerinde ilk kez bu ödülün sahibi olurken, aynı zamanda Printezis’den (2015) sonra da bu ödülü kazanan ilk Olympiakos oyuncusu olmuştu. Sezon ortalamaları; 13.8 sayı, 5.6 ribaund, 17.8 verimlilik puanı.

Mart ayının MVP’si seçilen Mike James ise bu ödülü 3 farklı takımla kazanabilen ilk oyuncu olarak Euroleague tarihine geçmeyi başarmıştı. Monaco’nun yıldız guardı Mart ayında 19.8 sayı, 3.8 ribaund, 5.4 asist gibi parmak ıssırtan istatistiklere %54.8 2sayı, %43.3 3sayı, %89.7 s.atış isabetleriyle ulaşmıştı. James, 16.2 sayı, 5.8 asist, 17.3 verimlilik puanı ortalamalarıyla bu alanların hepsinde Monaco’nun lideri konumunda.

Hücum mu Savunma mı

Her ne kadar Monaco’nun koç Obradovic sonrası savunmada hatrı sayılır gelişme gösterdiğini kabul etsek de Olympiakos ile farklı ritimlere sahip iki takım olduklarını belirtmek gerekli. İki takım adına kendi bildiği oyunu sergilemek adına tempoyu doğru yönetmek çok kritik olacak bu seride. Maç başına 84.0 sayı üreten Monaco ligin en çok skor üreten takımı. Maç başına 41.3 tane 2 sayılık atış kullanıyorlar ve bu alanda onlara yanaşabilen takım yok ki %54.3 gibi iyi bir yüzdeleri de var. Yay gerisinden ise ortalamam 22.7 denemede %37.2’lik bir isabet oranına sahipler. Bunun yanında ortalama 11.2 top kaybıyla ise ligin en kötü 3. takımı konumundalar.

Olympiakos’un savunması ise sezon boyunca kusursuza yakında, rakiplere ortalama 74.9 sayı izni verdiler ki bu 2016-17 sezonunda onları finale taşıyan performandan beri en iyi performanstı. Olympiakos rakiplerini aynı zamanda düşük yüzdelerde tutan bir ekip, 2 sayılık atışlarda %51.6 ve 3 sayılık atışlarda %33.7’lik isabet oranlarına izin veriyorlar, iki alanda da ligin en iyi 4. takımı konumundalar. Ayrıca takım olarak çok iyi box-out yapıyorlar ve maç başına 9.9 hücum ribaunduna izin verirken 24.5 ortalamayla ise ligin en iyi savunma ribaundu alan 3. takımı konumundalar. Monaco’nun aksine Olympiakos dış şutları daha fazla tercih eden bir ekip; 22.6 3 sayı denemesi ile 4. sıradalar, 2 sayılık atışlarda ise 34.4 deneme ile ligin 17. sırasında yer alıyorlar.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …