Güncel Haberler

Analiz: 2021-22 NBA Doğu Konferansı Play-Off Eşleşmesi: Philadelphia 76ers – Toronto Raptors

NBA Doğu Konferansı’nda 4. ve 5. takımın kapışmasını izleyeceğimiz bu seride Harden ve Embiid Philadelphia 76ers‘ı taşımaya çalışacakken, genç ve şuana kadar hakettiği ilgili görmeyen Toronto Raptors kadrosu da onlar karşısında direnmeye çalışacak.

Birkaç ay önce Sixers, Simmons için bir takas senaryosu bulamamıştı ve Joel Embiid‘in kendisini MVP adayı yapan müthiş performansının boşa gideceği bir sezon olacağı düşünülüyordu. Ama Sixers aradığı takası buldu ve Simmons’a bir alıcı bulmanın yanına kadrosunu da daha önce MVP olmuş bir yıldızla, James Harden ile güçlendirdi. Normal sezonda bu ikilinin birlikte olduğu maçlarda Sixers rakiplerine 100 pozisyonda ortalama 15.9 sayı ile üstünlük sağladı. Ancak Sixers’ın benchten katkısı alamadığını biliyoruz ve bu nedenle de Harden’ın yıprandığı maçlar gördük ki onun forma giydiği, play-off ya da play-in bileti kapmış rakiplere karşı oynanan maçlarda ancak 7-6’lık bir derece yakalayabildiler ki bu kötü derece içerisinde Raptors’a da iki maç kaybettiklerini hatırlatalım.

Raptors sezona kötü başlamış ve pandemi koşulları nedeniyle Tampa’da oynadıkları maçlarda 14-17’lik kötü bir derece elde etmişlerdi. Ama yeni yılla beraber evlerine dönmelerinin de etkisiyle 34-17’lik bir derece yakaladılar ve bu da onları konferans beşincisi yaptı. Ayrıca bu derecenin içerisinde konferansın ilk 4 sırasında yer alan takımlara karşı elde edilmiş 7-2’lik bir kayıt da bulunuyor ki 2 kere Sixers’ı da yenmişlerdi. Raptors’un elinde şampiyonluk yaşayan takımdan kalan Fred VanVleet ve Pascal Siakam liderliğinde heyecan verici bir kadro var. Sahanın her iki alanında da agresif ve yüksek enerji ile oynayan, mücadele eden, işleri her anlamda Sixers için zorlaştıracak bir takım olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Gelelim iki takım için de serideki kritik faktörlere:

1.Raptors kısa beşleri kullanacak mı: Kadronun fiziksel yapısına baktığımızda ve boy ortalamasına baktığımızda elbette kısa bir takım değiller. Rotasyona giren 9 oyuncularından 7 tanesi 2.00 metrenin üstünde ve koç Nurse de farklı beşler kullanmaktan, hatta zaman zaman iki gerçek oyun kurucusu Trent ve VanVleet’i dahil etmediği beşleri sahaya sürmekten de çekinmiyor. Ancak bu bahsettiğimiz 7 oyuncunun hiç biri de aynı zamanda 2.07 metreden uzun ya da Embiid gibi fizikli isimler değiller. Ve şunu da belirtelim kadroda sakatlık problemi olmadığı sürece Siakam’ı 5 numarada başlaıyorlar ilk beşte. Bu sezon Sixeers ile 4 karşılaşmalarında da tam kadro olamadılar, VanVleet ve Anunoby’den yoksun oldukları 3 maç, Barnes ve Siakam’dan da yoksun birer maç oynadılar. Ama şunu da belirtelim Siakam ya da Boucher 5 numara olarak sahada oldukları yani ortalama 28 dakikada Sixers’a 11 sayı farkla üstünlük kurmuşlardı.

2.Raptors karşısında bireysel etkinlik önemli olmuyor: Barnes normal sezon içerisindeki maçarda çoğunlukla Harden’ı savunanan isimdi ve bu seride de öyle olmasını bekleyebiliriz. Diğer taraftan Raptors 5 numarada Siakam ya da daha büyük pivotla başlasa da başlamasa da Sixers’ın hücum etkinlikleri birebirlerden çok Raptors’ın top her Harden ve Embiid ile potaya yakın anlarda buluştuğunda yapacağı kapanma savunması ile nasıl başedeceğine bağlı olacak çünkü Sixers’ı sürekli top çevirmeye zorlayacak bu savunma. Normal sezondaki 4 karşılaşmalarında Sixers bulduğu isabetlerin %70’ini asistler üstünden yaratmıştı ki bu onların bu sezon bir Doğu takımına karşı bulduğu en yüksek yüzdeydi. Ama aynı zamanda Raptors’a kaybettikleri son maçta da tam 17 top kaybı yapmışlardı.

3.Sixers benchinin katkısı belirleyici olacak: All-Star öncesinde Raptors karşısında kaybettikleri 2 maçta da Embiid, artı-eksi istatistiğinde sahada kaldığı toplam 75 dakika boyunca artı 15 yazdırmayı başarmıştı. Ama Sixers onun kenarda olduğu 21 dakikalık dönemde ise 61-36’lık bir fark yemişti 2 maçın toplamında. Burada ufak bir hatırlatma yapmak lazım; iki takım 2019 yılında konferans yarı final serisinde karşılaştığında Raptors, rakibi Sixers’da Embiid’in kenarda olduğu toplam 99 dakikalık süreçte toplamda 109 sayılık bir üstünlük kurmayı başarmıştı. Elbette iki takım o günden bugüne ciddi anlamda değişim gösterdi ama Harden takasında Drummond’u kaybeden Sixers’ın halen aynı sorunla karşı karşıya olduğunu belirtmek lazım, Embiid’i yedekleme konusunda ellerinde bir opsiyon yok. Ayrıca Sixers bu seride daha dar bir rotasyonla oynamak zorunda kalacak çünkü aşılarını tamamlamamış olan Thybulle’dan da Kanada’daki maçlarda faydalanamayacaklar.

Sonuç:

Bizleri sürprizlerle dolu bir serinin beklediğini düşünüyorum ve Raptors’un bu seriyi kazanması beni şaşırtmaz açıkçası. Son aylarda çok iyi basketbol oynuyorlar ve Sixers karşısında normal sezon maçlarında da üstünlük kurduklarını görmüştük. Sixers top kayıplarına dikkat edip, Raptors’ı da hücum ribaundlarından uzak tutabilirse onların skor potansiyelini düşürebilir. Koç Nurse elbette farklı savunmalarla Sixers’ın canını yakacaktır ama hangi savunmayı yaparlarsa yapsınlar Harden ile Embiid’i faul çizgisinden uzak tutmaları kolay olmayacak. Eğer koç Rivers, Embiid’in sahada kaldığı süreleri verimli şekilde uzatabilirse buna bir cevabı bulunmayan Raptors’ın işi daha zorlaşır. Ben iki takımın da bu seriyi kazanma potansiyeli ve şansı olduğunu düşünüyorum. Ama ev sahibi avantajı ile beraber Sixers’ın seriyi 7. maçta kazanmasını bekliyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Denver, Hawks’ı Ezdi Geçti!

NBA Batı ekibi Denver Nuggets konuk ettiği Doğu ekibi Atlanta Hawks‘ı 110-142’lik skorla adeta ezdi …