Güncel Haberler

Analiz: Bitci Baskonia – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague 20. hafta erteleme maçında temsilcimiz Anadolu Efes, 8 Mart Salı günü Bitci Baskonia‘ya konuk olacak.

Play-off yarışında ciddi önem taşıyan bu zorlu maç öncesi her zaman oldupu gibi kritik eşleşme ve galibiyetin anahtarları alt başlıklarıyla beraber sizler için bir analiz hazırladım. Keyifli okumalar.

Kritik Eşleşme:

Baskonia tam 8 maçtır kazanamıyor ama son 2 maçlarında deplasmanda olmalarına rağmen Maccabi ve Kızıl Yıldız gibi önemli rakiplere karşı son topa kadar direndiklerini, bu şekilde kaybettiklerini de belirtelim. Bu süreçte takıma liderlik eden isim de aslında sezon başından beri kendisinden çok şey beklenen Wade Baldwin‘den başkası değildi. Amerikalı guard bu maçlarda 22.5 sayı ve 6.5 asist ortalaması ile müthiş bir performansa imza atmıştı. Onun skor üretimi ve organizasyonda olduğu kadar savunmadaki liderliği, rakip guardlar üzerinde güçlü fiziği ile yaptığı baskı da çok önemli kuşkusuz. Bu maçta ise karşısında çok dişli bir rakip olacak.

Geçen sezon Euroleague’de hem normal sezon hem de Final Four MVP ödüllerini toplayan Vasilije Micic, bu sezona biraz rölantide başlamıştı. Ama son dönemde takımının Maccabi ve Fenerbahçe’yi üst üste devirmesinde çok önemli bir rol oynadı, beklendiği gibi takımının direksiyonuna yeniden geçti. İki maçta 22.0 sayı ve 6.5 asist istatistikleriyle katkı verdi. O da Baldwin gibi güçlü fiziği ve deliciliği ile öne çıkan bir guard. Sadece skorer kimliği ile değil, son maçlarda olduğu gibi asistleriyle de devrede olması Efes adına önemli oalcak. Baldwin gibi denk bir rakip karşısında sergileyeceği perfomans maçın sonucunu direkt oalrak etkileyecek.

Galibiyetin Anahtarları:

Baskonia koç Spahija’nın göreve gelmesiyle özellikle son dönemde kendi kimliğinin dışında bir oyun sergilemeye başladı, savunma sertliğini ve disiplinini 2. plana attılar. Son 3 maçlarını üst üste kaybederke potalarında hep 85 üstü sayılar gördüler ki sezon ortalamalarının 81 sayı olduğunu belirtelim. Onlar adına bu maçta galibiyetin başlıca anahtarı savunma olacak. Evet Granger ve Baldwin liderliğinde koşmayı seviyorlar ve açık alanda etkili oluyorlar ama bu maçta her gereksiz yere tempoyu forse ettiklerinde canları çok yanacak, karşılarında Larkin, Beaubois, Micic üçlüsü liderliğinde açık saha basketbolunun son yıllarda kitabını yazmış bir ekip var. İyi yaptıkları işlerden biri olan ribaundlara konsantre olmaları, Baldwin’in liderliğinde kısalara baskı yaparak Efes’i sert bir savunmayka düzen dışına çıkarmaları gerekiyor.

Anadolu Efes, 97.3 verimlilik puanı ortalamalası ile ligin lideri ve maç başına ürettiği 83.2 sayı ile de 2. sırada yer alan, sezon genelinde en iyi hücum takımlarından biri. Son 2 maçlarını kazanırken de Maccabi’ye 109 ve son dönemin en iyi savunma takımlarından biri olan diğer temsilcimiz Fenerbahçe’ye 84 sayı göndermişlerdi. Lacivert beyazlılar adına 80 bareminin aşılması çok önemli diyebiliriz. Bunun için de asistler kritik elbette ki bu alanda da 17.8 ortalamayla lig 3.’sü konumundalar. Beauobis, Larkin, Micic üçlüsüne Bryant’ın da eklenmesiyle hücumda aranan akıcılığa ulaştılar ve artık neredeyse her sayı pas üzerinden üretilmeye başladı. Bu maçta da Baskonia’nın zaman zaman sertleşecek yarı sahadaki savunmasına karşı yıldızların bireysel becerileri kadar pas trafiğinimn kurulması da galibiyet yolundaki kritik faktörlerden biri olacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Baskonia, Lider Real Madrid’i Deplasmanda Devirip Play-In Biletini Kaptı

Turkish Airlines Euroleague 33. hafta mücadelesinde Baskonia konuk olduğu lider Real Madrid‘i 91-95’lik skorla geçmeyi …