Güncel Haberler

RESMİ: Tofaş’a Litvanyalı Forvet (Analiz)

Ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil eden ING Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Tofaş, kadrosunu Litvanyalı bir fovet ile güçlendirdi.

Sezona VTB Ligi ekiplerinden Parma‘da başlayan ancak Rusya’nın işgali sonrası kontratından çıkan Litvanyalı forvet Eigirdas Zukauskas ile anlaştıklarını açıkladılar.

29 yaşında olan 2.04 metre boyundaki Litvanyalı oyuncu hem 3 hem de 4 numarada görev alabiliyor. Bu sezon VTB sahnesinde çıktığı maçlarda 9.7 sayı, 5.4 ribaund, 1.8 asist ortalamalarıyla mücadele ediyordu.

EDİTÖR YORUMU:

Cook ve Zubcic’in performansından memnun olmayan ve özellikle BCL’deki zorlu mücadele için forvet rotasyonunu güçlendirmek isteyen temsilcimiz bu hamleyle istediğini aldı diyebiliriz. Gelin her zaman olduğu gibi oyuncunun teknik analizini beraberce yapalım.

Litvanya fabrikasının yetiştirdiği neredeyse her oyuncunun sahip olduğu gibi önemli bir dış şut tehditine sahip. Alt yapılarda 3 numarada görev yapmış olması sayesinde dribbling özelliği de bulunan bir forvet, bu nedenle halihazırda iki forvet pozisyonunda da faydalı olabilen bir isim. Dış şut tehditi sadece ceza atışlarında değil, dribbling üstü opsiyonlarda da mevcut. Dribbling becerisi sayesinde ikili oyunlarda potaya gidebilme silahına da sahip, dış şut tehditi sayesinde fakeler sonrası penetre ederek savunmaları cezalandırıyor. Ayrıca topsuz katlarıyla da savunma açıklarını tespit edip atak yapabilen, her zaman aktif bir isim. Bununla beraber Parma’nın onun daha çok 4 numarada kullandığını biliyoruz, o da bu alanda ribaundlar konusunda beklentileri karşılayan bir isim. Şutör özelliği ön planda olan bir çok forvetin aksine alçak postta da vakit geçirebilen, temastan kaçmayan bir isim.

Hücumda bir yıldız olmayan, herşeyi yettiği kadar ama istikrarlı bir seviyede yapan Zukauskas adına geri planda kalan nokta oyunun savunma tarafı. 3 numara için ayakları ağır kalıyor genelde ki 4 numarada da kalıplı, sert uzunların özellikle alçak postta onu yenmesi zor olmuyor. Ayrıca ortalama seviyede bir atlet, bu da hem ribaundlar hem de çember savunma konusunda yetersiz kalmasına neden oluyor. Yani iki forvet pozisyonunu birden oynaması bir artı olsa da aslında özellikle savunma tarafında iki forvet pozisyonunun arasına sıkışmış, dezavantajları bulunan bir isim.

Evet Tofaş’ın forvet rotasyonuna bir takviye yapması gerekiyordu ve tercihen 2 forvet pozisyonunda da oynayan bir isim istiyorlardı. Bu bağlamda Zukauskas tüm istenenlere uyuyor ama ellerinde zaten Zubcic, yani ona benzer özellikleri bulunan bir isim varken bu hamle biraz riskli olabilir. Eldeki kadroya bakınca Simmons dışındaki uzun rotasyonunun çember koruma ve ikili oyun savunmasında sıkıntı çekeceğini söylemek yanlış olmaz. Hatta onun Cook yerine 3 numaraya kaydığı anlarda atletizm anlamında daha da düşecekler. Alternatif bir oyuncu olması nedeniyle süreleri sınırlı olacak ve bu eksilerini koç Çakı ile arkadaşlarının kapatacağını, onun özellikle hücumdaki ters eşleşme yaratabilme potansiyelini kullacaklarını tahmin ediyorum.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Bursa Derbisinde Kazanan Tofaş Oldu

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 25. hafta programında sahne alan Bursa derbisinde Tofaş, konuk olduğu …