Güncel Haberler

RESMİ: Galatasaray’a Sırp Oyun Kurucu (Analiz)

Ülkemizi FIBA Şampiyonlar Ligi‘nde temsil eden ING Basketbol Süper Ligi ekiplerimnden Galatasaray NEF, kadrosunu Sırp bir oyun kurucu ile güçlendirdi.

Son olarak Litvanya ekibi Prienai forması giyen Vasilije Pusica ile sezon sonuna kadar anlaştıklarını açıkladılar.

26 yaşında olan 1.96 metre boyundaki Sırp oyun kurucu bu sezon LKL’de çıktığı 6 maçta 8.2 sayı, 2.7 ribaund, 4.5 asist istatistikleriyle katkı vermişti.

EDİTÖR YORUMU:

Pusica, Sırbistan fabrikasının Partizan tesislerinde yetişmiş olan, genç yaşlarında NBA potansiyeli olarak lanse edilen, Efes’in Euroleague MVP’si Micic’e benzer teknik ve fiziksel özelliklere sahip bir isimdi. Ancak üst üste geçirdiği sakatlıklar onun kariyerinde beklenen ivmeyi kazanmasına engel oldu. Buna rağmen halen yüksek potansiyelli, heyecan verici bir oyun kurucu olduğunu belirtmek lazım. Gelin öncelikle artılarına bir göz atalım. Hücum silahları arasında öne çıkan yüksek yüzdeli dış şutları. Bunun dışında fizikli bir oyun kurucu ve bu sayede penetre ettiği pozisyonlarda teması alsa da dengesi bozulmuyor ve bolca çizgiye gidebiliyor, orada da yüksek yüzdeli bir isim. Ayrıca uzun boyunun da yardımıyla iyi bir saha görüşü var, pasör özellikleri üst seviyede. Önceliği oyun kurucu pozisyonu olsa da fiziksel artıları ile 2 numaraya da kayabiliyor, organizasyon becerileri kadar bitiriciliği de iyi seviyede. İşin savunma tarafında da fundementalı kaliteli olan, yanal hareketliliği de fiziğine göre başarılı olan bir guard. Perdelere kolay takılmıyor ve alçak postta da kolay yenilmiyor.

Geliştirmesi gereken eksilerine gelecek olursak. Öncelikle elit bir ilk adımı yok, çabuk ve patlayıcı bir guard değil. Atletik özellikleri de ancak ortalama seviyede. Topla oynamayı seviyor ama tercih hataları artı dikkatsizlik nedeniyle top kaybına meyilli bir oyun kurucu. Bu teknik eksilerinin yanı sıra tecrübe sorunu da var. Üst düzey liglerde şuana kadar forma giyemedi, bu nedenle de stres ve baskı altında ne kadar başarılı ve istikrarlı olabileceği soru işaretleri barındırıyor. Son olarak ama belki de en önemlisi 2020 yılında sağ dizinden ciddi bir sakatlık geçirmiş olması ki bu sakatlık onun sezonu kapatmasına neden olmuştu. O sakatlığın ardından da yani 4 Kasım 2020’den tam 1 yıl sonra, 8 Kasım 2021’de sahalara sağlıklı bir şekilde dönebilmişti. Dolayısıyla dizinin durumu halen ciddi soru işaretlerini barındırıyor ki LKL gibi düşük seviyedeki bir ligde, son 2 maçında 30 ve 23 dakika gibi ciddi süreler almasına rağmen sadece 8 ve 2 sayı üretebilmişti. Galatasaray’da 6. yabancı statüsünde bulunması nedeniyle üzerindeki yük fazla olmayacak ve kendini bulmak için fırsatı olacaktır. Bunu iyi değerlendirebilirse sezonun ilerleyen döneminde özellikle BCL sahnesinde çok faydalı olabilir, guard rotasyonuna derinlik katabilir.

Kulüpten yapılan açıklama şu şekildeydi:

Erkek Basketbol Takımımız Galatasaray Nef, 1995 doğumlu Sırp oyun kurucu Vasilije Pušica ile anlaştı.

Basketbola ülkesinin önemli takımlarından Partizan altyapısında başlayan ve tüm altyapı yaş gruplarında Sırbistan Milli Takımı formasını giyen Vasilije, lise ve üniversite eğitimine Amerika’da devam etti. İki farklı kolej takımı ile NCAA’de oynama şansı bulan Vasilije Pušica, kolej kariyerinin son yılında Northeastern ile çıktığı 27 maçta 17.4 sayı, 3.8 ribaunt, 4.1 asist, 1.5 top çalma ortalamaları ile oynadı.

2018-2019 sezonunun ikinci yarısında ülkesine dönerek yetiştiği kulüp Partizan ile 12 maça çıktı ve Sırbistan Ligi finalinde oynama başarısı gösterdi.

2019-2020 sezonu başında İtalya Serie A takımlarından VL Pesaro ile anlaşan Vasa, 18 maçta 12.9 sayı, 3.3 ribaunt, 3.8 asist ortalaması tutturdu. 2020-2021 sezonunda ise yine İtalya Serie A takımlarından Banco di Sardegna Sassari ile anlaşma imzaladı. Burada 5 Serie A karşılaşması, 2 de BCL maçında forma giydi. Geçtiğimiz yıl Galatasaray ile aynı grupta yer alan Sassari forması ile takımımıza karşı da forma giydi.

Bu sezon başında Litvanya ligi takımlarından Prienai CBet’e transfer olan Vasilije Pušica, 6 maçta 8.2 sayı, 2.7 ribaunt, 4.5 asist ile oynadı.

Kariyerini Galatasaray Nef ile anlaşarak sarı kırmızılı formamız altında sürdürecek olan oyuncumuz Vasilije Pušica’ya Galatasaray’a hoş geldin diyor, sağlık ve başarı dolu bir sezon diliyoruz.

Profesyonel Kariyeri
2014/15 San Diego
2015/16 San Diego
2017/18 Northeastern
2018/19 Northeastern
2019 Partizan
2019/20 VL Pesaro
2020/21 Banco di Sardegna Sassari
2021/22 Prienai CBet

Galatasaray Spor Kulübü

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Koç Jasikevicius ve Sertaç, Manisa Galibiyetini Değerlendirdi

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 23. hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko konuk ettiği Manisa BBSK‘yı 98-82’lik skorla güle oynaya geçti. …