Güncel Haberler

Dikkat Çeken İsimler-2 (Almanya Ligi)

Bu yazı dizimizde sizlerle Avrupa’nın major liglerinde şuana kadar performansları ile dikkatleri çeken, daha önce üst seviyelerde fazla şans bulamamış, patlama yapmaya, sınıf atlamaya hazır isimleri paylaşacağım.

DİKKAT ÇEKEN İSİMLER-1 (FRANSA LİGİ)

Yazı dizimizin ikinci bölümünde ise Almanya easyCredit BBL‘ye gidiyoruz. Keyifli okumalar.

T.J. Shorts (Crailsheim Merlins)

Küçük Dev Adam geçen sezon Hamburg’da sergilediği etkili performansına bu sezon Merlins forması ile de devam ediyor. Son yıllarda öne çıkan fizikli guardların aksine sadece 1.75 metre boyunda olan solak Shorts, sürati ve açık alandaki etkinliği hem skorer bir oyuncu hem de takımına liderlik eden çok iyi bir organizatör. Henüz 24 yaşında ve bu sezon Merlins ile ortaya koyduğu başarılı perfromansla artık bir üst seviye için hazır olduğunu gösterdi. 20.3 sayı, %39.5 3sayı, 3.6 ribaund, 7.2 asist, 1.8 top çalma, 19.8 verimlilik puanı ile öne çıktı. Gerek bizim temsilcilerimizin gerekse diğer EuroCup ve BCL ekiplerinin onu gündemine almamasının hata olacağını düşünüyorum.

Martynas Sajus (Bayreuth)

Litvanya basketbolunun son dönemde yetiştirdiği yüksek potansiyelli uzunlardan biri de Sajus. Alt yapısından yetiştiği Zalgiris’de fazla forma şansı bulamayınca gelişimini hızlandırmak için Polonya, tekrar Litvanya (Lietkabelis) ve ardından İspanya maceraları yaşadı. Ancak asıl çıkışını ve en olgun, istikrarlı basketbolunu bu sezon Bayreuth formasıyla ortaya koymaya başladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Pota altındaki yüksek yüzdeli bitirişleri sayesinde %72.7 gibi müthiş bir 2 sayı yüzdesi yakalamış durumda ve 12.2 sayı, 8.0 ribaund, 1.9 asist, 1.1 blok istatistikleriyle her iki pota altında da güvenilir bir silah olduğuu kanıtladı. BCL ve EuroCup takımlarının onunla yakında ilgilenmesi gerekyiğini düşünüyorum ki 1-2 sezon içerisinde Euroleague yolunun da açık olduğunu eklemek lazım.

Parker Jackson-Cartwright (Telekom Bonn)

27 yaşındaki çok yönlü oyun kurucu, Avrupa kariyerine Britanya ve Fransa 2. liginde başladıktan sonra geçen yaz Bonn’a transfer olmuştu. Burada müthiş bir performans sergiledi ve takımının zirveye oynayanlar arasında yer almasını sağladı. Son dönemde Avrupa basketbolunda artan standartların altında bir fiziğe sahip olan ama çabukluğu ve skorer oyunu ile öne çıkan guardların önemli temsilcilerinden biri de kendisi. 29.7% gibi düşük bir yüzdeyle üçlük atmasına rağmen 19.1 sayı ortalamasına sahip olması ve 3.1 ribaund, 7.5 asist, 2.0 top çalma ile 16.3 verimlilik puanına ulaşması onun ne kadar değerli ve ne kadar çok yönlü bir oyuncu olduğunu ortaya koyuyor zaten. Tüm BCL ve EuroCup takımlarının bu yaz radarında olacağını düşündüğüm isimlerden biri.

Maik Kotsar (Hamburg Towers)

25 yaşındaki Estonyalı uzun sezon ortasında Fenerbahçe’nin de yakından ilgilendiği bir isimdi. Ama Alman takımı ile kontratında çıkış maddesi olmaması onu bu sezon Euroleague sahnesinden uzak tutmuştu. Ancak kontratı bu yaz sona erecek ve bu sezon EuroCup’da da kendisini kanıtladığını düşünürsek onun artık yeni sezonla beraber Euroleague kariyeriye başlayacağını söylemek yanlış olmaz. Solak uzun bu sezon BBL’nin en istikrarlı, en üretken pivotlarından biriydi kuşkusuz. 13.7 sayı, 7.1 ribaund, 1.9 asist, 15.4 verimlilik istatistikleriyle dikkatleri fazlasıyla üstüne çekti. Hem pota altındaki etkinliği hem de yüzü dönük silahları artı orta mesafe tehditinin olması ve tabiki ribaundlardaki savaşçı kimliği kariyerinde bir üst seviyeye çıkmasını sağlayabilecek önemli faktörler.

Jaron Blossomgame (Ratiopharm Ulm)

28 yaşındaki Amerikalı forvet kariyerinde ilk defa geçen sezon ülkesinden dışarı çıktı ve İsrail’de kendisini kanıtladıktan sonra bu sezon Almanya’da da beklentileri fazlasıyla karşıladı. 14.1 sayı, %34.7 3sayı, 5.0 ribaund, 12.5 verimlilik puanı istatistikleriyle mücadele ediyor şuana kadar. Zaten Euroleague takımları da daha sezon bitmeden onunla ilgilenmeye başladılar, Higgins’in sakatlığının ardından Barça da onu istemişti ama Alman ekibinin bonservis talebi sonrası bu transfer gerçekleşmemişti. Euroleague’de özellikle 3 numara pozisyonunda iyi bir oyuncu bulmak zor ve Blossomgame bu sezon EuroCup’da da kendini kanıtlayarak Avrupa’nın zirvesi için hazır olduğunu gösterdi. Umarım yeni sezon öncesi forvet rotasyonu artık yaşlanan ve değişime ihtiyaç duyan Efes ve Shayok’dan istediği verimi alamayan Fenerbahçe de onu düşünürler buyaz.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Alba, Yüksek Hücum Performansı Sayesinde Ulm Engeline Takılmadı

Almanya easyCredit BBL 19. hafta mücadelesinde Alba Berlin konuk ettiği Ratiopharm Ulm‘u etkili hücum performansı …