Güncel Haberler

Analiz: Fenerbahçe Beko – Real Madrid

Turkish Airlines Euroleague 18. hafta erteleme maçında temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Ülker Spor Salonu’nda Real Madrid‘i konuk edecek.

Temsilcimiz erteleme maçında ligin en formda takımı konumundaki, lider Real Madrid’i konuk edecek. Ben de her zaman olduğu gibi Fenerbahçe Beko‘nun maçı öncesi sizlerle maç önü analizimi paylaşacağım. Keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Temsilcimiz 11 galibiyet ve 10 galibiyet toplayabildi ve play-off yarışından sadece 1 galibiyet gerideler. Çift maç haftasında içerde Asvel’i ve deplasmanda Milano’yu yenerek serilerini 4 maça çıkarmış oldular. De Colo ve Vesely’nin olmadığı bu dönemi çok iyi geçiriyorlar Guduric, Henry ve Booker liderliğinde. Bu maçta sakatlıkları devam eden Vesely, De Colo, Barthel ve Shayok ile hastalığı bulunan Şehmus dışında bu maçın gerçek tarihinde kadroda yer almadığı için yeni transfer Starks da forma giyemeyecek.

İspanyol devi ise 20 galibiyet ve sadece 3 mağlubiyet ile Euroleague’in liderlik koltuğunda tek başına oturuyor, en yakın rakipleri olan Barça’dan 1 galibiyet öndeler ve 1 maçları da eksik üstelik. Tam 9 maçtır kaybetmeyen Real, çift maç haftasında 2 maçını da WiZink’de oynamış ve önce Olympiakos sonra da Zenit’i geçmişti. Deck, Hanga, Heurtel ve Taylor’dan bu maçta faydalanamayacaklar.

Kritik Eşleşme:

Fenerbahçe Beko’da takımın iki yıldızı De Colo ve Vesely’nin olmadığı bir dönemde Marko Guduric kariyerinin en verimli dönemini geçiriyor. Real Madrid cephesinde onu durdurmaya çalışacak isimlerden biri de kuşkusuz tecrübeli yıldız Sergio Llull olacak.

Sarı lacivertliler 4 maçlık güzel bir seri yakaladılar ve Guduric de 15.5 sayı, 70% 2sayı, 50% 3sayı, 4.8 asist, 2.2 top çalma, 20.2 verimlilik puanı istatistikleri ile bu dönemde parlayan isimdi. Adeta sakatlığı bulunan De Colo’nun ayakkabılarını giydi ve hem bir skorer hem de bir lider olarak çok önemli bir rol üstlendi, tam olarak taşın altına eline soktu. Ayrıca Guduric’in Real karşısında ekstra motive olacağını düşünebiliriz çünkü bu sezon ilk karşılaşmalarında hiç sayı üretememişti ki bu kötü performansı sergilediği tek maçtı!

Eski Euroleague MVP’lerinden Llull da son haftalarda formda. Geçen hafta Zenit karşısında kendisi adına en skorer performansı göstermiş 13 sayı üretmişti. Son 3 maçta çift haneli skor ortalamaları yakaladığı gibi yay gerisinden 6-14 isabet ile oynamıştı. Elbette Llull, Guduric kadar fazla dakika bulmuyor, bu nedenle de onun karşısında yapılacak kollektif savunmanın bir parçası olacak. Ama tabiki tecrübesi ve liderliği ile bu maçta çok önemli bir rolü olacak ki onun kritik anlarda, el yakan toplarda nasıl farklı bir boyuta çıktığını biliyoruz.

Galibiyetin Anahtarları:

Fenerbahçe yoluna tam gaz devam ediyor. Koç Djordjevic’in öğrencileri son 4 maçlarını üst üste kazandılar ve Ülker Spor Salonu’nda Kasım’dan bu yana tam 6 maçtır kazanıyorlar. Temsilcimiz pas trafiğini kurarak özellikle içerden doğru atışları bularak maçları kazanmanın yolunu bulmuş durumda. Hem asistlerde (18.7) hem de 2 sayılık atışlarda (58.4%) ligin lideri konumundalar. Ayrıca yakaladıkları 4 maçlık seride bu rakamlar 19.8 asist ve 60% 2 sayılık isabet oranına çıkmış durumda. Ancak tabiki Fenerbahçe’nin bu maçta Tavares liderliğindeki sert ve disiplinli Real savunmasına karşı çok daha yaratıcı olması gerekecek. Real savunmasının 47.8% ile rakiplere en düşük 2 sayılık yüzdesi veren takım olduğunu belirtelim. Fenerbahçe uzunları Booker, Polonara ve Pierre’in Real uzunları üstünde yapacağı savunma da çok önemli olacak elbette.

Euroleague’de liderlik koltuğunda oturan Real’in bu sezon en iyi yaptığı işlerden biri de ribaundları kontrol etmek. Los Blancos bu sezon rakiplerine ma başına 7 ribaund ile üstünlük kuruyor. Elbette bu üstünlüğü getiren isimler ise ligin en ribaundçu ön alanını oluşturan üçlü, Tavares (7.3 ribaund), Poirier (6.4 ribaund) ve Yabusele (5.0 ribaund). Ancak Real’in bu sezon kaybettiği maçlarda rakiplerin onlara maç başına 1.7 ribaund ile üstünlük kurduğunu da unutmayalım. Eğer İstanbul’da serilerini 10 galibiyete çıkarmak istiyorlarsa ribaundları kontrol altında tutmak onlar adına kritik önem taşıyacak.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …