Güncel Haberler

Analiz: CSKA Moskova – Anadolu Efes

Turkish Airlines Euroleague‘de 24. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, 2 Şubat Çarşamba günü Rusya’da CSKA Moskova‘ya konuk oluyor.

Ben de her zamanki gibi Anadolu Efes‘in karşılaşması öncesi sizlere kritik eşleşme ve galibiyetin anahtarlarını içeren bir maç önü analizi hazırladım, keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

  • CSKA 21 maçın ardından hanesine 13 galibiyet yazdırdı ve evlerinde oynadıkları 10 maçtan 7 tanesini kazandılar.
  • CSKA’da Grigonis ve Shengelia’nın durumları maç saatinde belli olacak. Yeni transfer Freeman ise henüz takımla çalışmadı, bu maçta oynaması beklenmiyor.
  • Anadolu Efes ise 21 maçın ardından hanesine 10 galibiyet yazdırabildi ve averajla 11. sırada yer alıyor. Temsilcimizin deplasman karnesi ise iyi değil, 11 maçtan 8 tanesini kaybettiler.
  • Lacivert beyazlılarda Anderson ile Doğuş’un oynaması beklenmiyor. Bryant, Micic ve Larkin’in durumları ise Euroleague’in resmi sitesine göre maç saatinde belli olacak.
  • Ayrıca hem koç Itoudis hem de koç Ataman’ın hastalıklarından dolayı takımlarının başında olamama ihtimalleri var.

Kritik Eşleşme:

Euroleague’de kendi alanlarında uzman olan, adlarını tarihe yazdırmış iki uzunun kağışmasını izleyeceğiz. Nikola Milutinov bir maçta en fazla hücum ribaundu alan isimken, Bryant Dunston ise tüm zamanların en çok blok yapan oyuncusu.

Geçen haftanın MVP’si Milutinov, sakatlığı tamamen atlattı ve formunun zirvesinde. Son maçta sadece bir şut kaçırarak 17s ayı üretirken, 2 de blok yapmıştı. Her iki pota altında da yıkıcı bir güç olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu sezonşimdiye kadar ortalama 17 dakika süre alırken 6.6 sayı, 6.2 ribaund istatistikleri yakaladı. Ama bu istatistikler onun şuanda olduğu gibi formda olduğu zamanki seviyesini yansıtmıyor kesinlikle.

Son haftalarda Efes rotasyonunda Dunston’ın rolü ve sorumluluğu gözle görülür şekilde arttı, son 4 maçta 11.3 sayı, 6.0 ribaund, 1.5 top çalma, 1.5 blok, 18.5 verimlilik puanı ortalamları yakaladı. Tecrübeli uzun her zaman elit bir savunmacıydı zaten ama son 4 maçta topladığı 11 hücum ribaundu ile oyunun bu tarafında da önemli bir faktör olduğunu hatırlattı adeta. Efes adına onun Milutinov ile iki pota altında da vereceği mücadele direkt olarak sonuca etki edecek.

CSKA: Ribaundların Kontrolü

CSKA son haftalarda tam kapasitesine kavuşmuş durumda ve her zaman olduğu rakipleri Milutinov ve Bolomboy liderliğinde kendi çemberlerinde cezalandırmaya, hücum ribaundlarını domine etmeye çalışacaklar. Rus ekibi hücum ribaundlarında 12.4 ortalamayla ligin zirvesinde yer alıyor. Temsilcimiz her ne kadar savunma ribaundları konusunda iiy bir takım olsa da rakipleri toplam ribaundlarda rakipleri tarafından maç başına 2.2 ribaund ile üstünlük kurulan bir ekip. Yani eğer CSKA ribaundları kontrol edip, özellilkle Efes potasında üstünlüğü ele alabilirse bu durum sadece 2. şans sayıları ile sonuçlanmaz aynı zamanda Efes’in hızlı hücumlarla kolay sayılar bulmasına da engel olmuş olurlar.

Anadolu Efes: Üçlük Yüzdesi

Geçtiğimiz 3 sezon boyunca Efes yay gerisinden öldürücü bir takımdı, takım olarak 40.8% isabet yakalamıştı. O sekansta hiç bir takım Efes’den (112) daha fazla üçlük isabeti bulamamıştı. Ancak bu sezon neredeyse aynı kadroyla devam ediyor olmalarına rağmen 3 sayı çizgisi gerisinde sorun yaşıyorlar, şuana kadar sadece 33.4% ile üretebildiler ki bu onları ligdeki en kötü 4. yüzdeye sahip takımı yapıyor. Yani şunu söyleyebiliriz, üçlükler girerse Efes adına bunun etkisi çok büüyk oluyor; kazandıkları maçlarda yay gerisinden 37.1% ile, kaybettikleri maçlarda ise 29.6% ile oynuyorlar.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …