Güncel Haberler

Analiz: Fenerbahçe Beko – Bitci Baskonia

Turkish Airlines Euroleague 16. hafta mücadelesinde temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Ülker Spor Salonu’nda Bitci Baskonia‘yı konuk ediyor.

Ben de her zaman olduğu gibi sizlerle maç önü analizini takımların durumları, kritik eşleşme ve galibiyetin anahtarları alt başlıkları altında hazırladım. Keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Fenerbahçe Beko, 16. haftanın açılış maçında konuk edeceği Baskonia karşısında galibiyet serisini 4 maça çıkarmak istiyor. Temsilcimizde bu sezon sadece 2 isim çift haneli skor ortalamalarına sahip; Jan Vesely (14.0 sayı) ve Nando De Colo (12.2 sayı). Sezona yavaş başlayan temsilcimiz son dönemde ise üst üste 3 galibiyet ile çıkışa geçerken bu sekansda 90.7 sayı, 23.0 asist, 10.0 top çalma ortalamaları ile oynadılar ki bu rakamların hepsi 3 maçlık dönemde onları Euroleague’in zirvesine taşımış durumda.

Baskonia ise 2 gün önce temsilcimiz Efes’e kaybettikten sonra boğazın diğer tarafına, Avrupa’dan Asya tarafına geçiyor. İspanyol ekibinin bu sezonki deplasman derecesi 1-6 ve son 4 kayıplarını verirken ortalama 18.5 sayı fark yediler rakiplerinden. Baskonia’da 11.0 sayı ortalamasını geçebilen sadece 3 isim var; Simone Fontecchio, Rokas Giedraitis, Wade Baldwin ama takım olarak maç başına sadece 71.3 sayı üretebiliyorlar bu sezon.

Kritik Eşleşme:

Boyalı alandaki kapışma bu maçın kaderini belirleyecek diyebiliriz ve bu konuda iki isim öne çıkıyor; Fenerbahçe’nin daha önce Euroleague MVP’si olmayı başarmış, formda yıldızı Jan Vesely ile Baskonia’nın son haftalardaki performansı ile öne çıkan çaylak uzunu Steven Enoch karşı karşıya gelecekler. İki uzun da atletik özellikleri ve yüksek patlayıcılıkları ile basketbol severlere keyif veren performanslara imza atıyorlar. Enoch, Efes karşısında 1-7 isabet ie sadece 5 sayı üretebilmiş olsa da son 7 maçta 15.0 sayı, 8.1 ribaund ortalamalarına sahip. Efes karşısındaki kötü performansın ardından her şekilde takıma katkı vermeyi bilen, 3 maçlık galibiyet serisinin dinamosu konumundaki Vesely’e karşı zorlu bir sınav verecek. Çek uzun geçen hafta Zenit deplasmanında 32 sayı ile kariyer rekorunu kırmış ve 2 gün önce de Maccabi karşısında gelen galiyette 8 sayı, 6 ribaund, 4 top çalma, 3 blok ile komple bir performansa imza atmıştı.

Galibiyetin Anahtarları:

Koç Djordjevic, Fenerbahçe’yi daha iyi bir ritme sokabilmek için rotasyonu daraltmış durumda son dönemde. Bunun artılarını da son 3 maçta net olarak gördük ve bu maçlarda en az 86 sayı ürettiler ki sezonun ilk 12 maçında bu rakama sadece 1 maçta ulaşabilmişlerdi! Ama bu çift maç haftasında Sırp koçun rotasyonu daha iyi kullanıp genişletmesi, bununla beraber de farklı isimlerin devreye girerek x-faktör katkısı vermesi şart Baskonia karşısında, ancak bu şekilde yakaladıkları momentumu koruyabilirler.

Baskonia deplasman maçlarına nazaran evinde çok daha yüksek enerji ile oynayan bir ekip. Tabi burada Ülker Spor Salonu’nda kazanmak istiyorlarsa bu durumu değiştirmek, yüksek enerji ile oynamak zorundalar. Sinan Erdem’deki maça aslında çok iyi başlamışlardı diğer temsilcimiz Efes karşısında ama bu performanslarını ilk 3 çeyrekte sürdürebilmişlerdi. Geçen hafta konuk ettikleri Asvel karşısında 25 sayı farkla kazanırkenki ve Efes karşısında ilk 3 çeyrekte ortaya koydukları enerjiyi bu maça taşımak zorundalar.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Panathinaikos, Zorlu Belgrad Deplasmanında Farklı Kazandı

Turkish Airlines Euroleague 30. hafta mücadelesinde Panathinaikos, Belgrad’da konuk olduğu Kızıl Yıldız‘ı 76-89 gibi farklı …