Güncel Haberler

Analiz: Fenerbahçe Beko – Maccabi Tel Aviv

Turkish Airlines Euroleague‘de yılın son çift maç haftasında temsilcimiz Fenerbahçe Beko, Ülker Spor Salonu’nda İsrail ekibi Maccabi Tel Aviv‘i konuk edecek.

Her zaman olduğu gibi sizler için maç önü analizimi hazırladım. Gelin birlikte takımların durumları, kritik eşleşme, galibiyetin anahtarları alt başlıklarıyla beraber maçın detaylarına inelim. Keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Fenerbahçe Beko bu sezon ilk defa bir seri yakalamış durumda ve Salı akşamı son haftalarda düşüşte olan Maccabi karşısında bu serilerini 3 maça çıkarmak istiyorlar. Temsilcimiz (5-9) geçen hafta deplasmanda Zenit’i 80-86 ile yenerken Veselu 32 sayı ile kariyer rekorunu kırmıştı. Maccabi (7-7) ise son maçında konuk ettiği Unics Kazan’a 74-85’lik skorla kaybederken tam 17 top kaybı yapmıştı ki bir önceki maçta da Madrid karşısında 18 top kaybı ile kendi adlarına sezon rekoru kırmışlardı. İsrail şampiyonun deplasman derecesi 2-5 ama buna rağmen İstanbul’da kendilerini rahat hissedebilirler çünkü 5 Maccabi oyuncusu daha önce İstanbul takımlarında forma giymişlerdi ki Nunnally ve Williams bildiğiniz üzere Fenerbahçe Beko’nun başarısı için ter dökmüşlerdi daha önce.

Kritik Eşleşme:

Eski Euroleague MVP’lerinden Jan Vesely tartışmasız kariyerinin zirvesinde, son haftalarda müthiş performanslara imza attı.13. haftada 20 sayı, 10 ribaund, 5 saist ile komple bir perfomans sergiledikten sonra geçen hafta ise sadece 3 atış kaçırarak 32 sayı üretip kariyer rekorunu kırmış ve istatistiklerine 10 ribaund da eklemişti. Sezon ortalamalarına bakarsak ise 14.4 sayı ve 6.2 ribaund rakamlarını görüyoruz. Maccabi ise Vesely’nin karşısında ser ve dominant bir uzun olan Ante Zizic ile durmaya çalışacak. Hırvat uzun bu sezon 12.3 sayı, 5.2 ribaund istatistikleri ile mücadele ederken son 3 maçta ise 18-21 (%85.7) 2 sayılık yüzdesi ile kusursuza yakın oynuyor. Devlerin çarpışmasını izleyeceğiz bu eşleşmede.

Galibiyetin Anahtarları:

Bu maçta top kayıplarının temel belirleyici olacağını söyleyebiliriz. Fenerbahçe 14.0 top kaybı ortalaması ile ligin bu alandaki en kötü takımı. Maccabi ise ilk 12 maçta ortalama 11.5 top kaybı ile oynarken son 2 maçta toplam 35 top kaybı yaparak bu alanda sıkıntı yaşadığını net olarak göstermişti. İki takımın da basit top kayıpları yaparak rakibe kolay hızlı hücum sayıları verme konusunda lüksü yok. Top kayıplarının miktarı bu maçın hikayesini yazabilir.

Fenerbahçe bu sezon kazandığı maçlarda %42.7 3 sayı isabetiyle oynuyor ki bu ligin en iyi yüzdesi. Ama kaybettikleri maçlarda ise bu yüzde yerlerde sürünüyor, yay gerisinden %29.6’da kalıyorlar. Bu maçta ise karşılarında ise ligin en kötü 3 sayı savunmalarından biri olacak. Maccabi rakiplerin %38.0 3 sayı isabeti bulmasına izin veriyor ve bu da ligdeki en yüksek isabet oranı. Ayrıca maç başına yedikleri 9.1 3 sayı ile de bu alanda en kötü 3. takım olduklarını belirtelim. İsrail ekibi eğer İstanbul’da kazanmak istiyorsa 3 sayı savunmasına ekstra konsantre olmak zorunda.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …