Güncel Haberler

Analiz: Euroleague’de Türk Derbisi

Turkish Airlines Euroleague‘de 12. hafta programını ayrı bir heyecanla bekliyoruz. Çünkü Avrupa’nın zirvesinde iki temsilcimiz, Fenerbahçe Beko ile Anadolu Efes, Ülker Spor Salonu’nda karşı karşıya gelecekler.

Ben de sizler için bu zorlu karşılaşma öncesinde maç önü analizimi hazırladım. Keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Euroleague 2021-22 sezonun ilk Türk derbisi Perşembe günü Fenerbahçe Beko‘nun ev sahipliğinde Ülker Spor Salonu’nda oynanacak. İki farklı form grafiğine sahip takımın da karşılaşması olacak diyebiliriz aynı zamanda; üst üste 3 maçını kaybeden Fenerbahçe (3-8), 3 maçını üst üste kazanan Anadolu Efes’i (5-6) konuk edecek. Fenerbahçe son maçında Zalgiris deplasmanında 86-75 ile kaybederken Nando De Colo 17 sayı, 5 asist ile öne çıkan isimdi. Efes ise son maçta konuk ettiği Monaco’yu 98-77 gibi farklı bir skorla geçerken Rodrigue Beaubois 17 sayı, 7 asist (kariyer rekoru) ile öne çıkan isimdi. İki temsilcimiz geçen ay BSL’de karşı karşıya gelmişler ve yine ev sahibi olan Fenerbahçe 90-68 ile kazanırken Devin Booker 17 sayı ile yıldızlaşan isim olmuştu. Son 3 Euroleague karşılaşmalarında ise kazanan hep misafir takım olurken, bu galibiyetlerin ikisi de Efes hanesine yazılmıştı.

Kritik Eşleşme:

Fenerbahçe Beko’nun Fransız guardı Nando De Colo ile Anadolu Efes’in Fransız guardı Rodrigue Beaubois arasındaki eşleşme bir çok açıdan ilginç ve önemli olacak. İki yıldız da çok formdalar ve sadece aynı ülke vatandaşı değiller aynı zamanda profesyonel kariyerlerine de aynı kulüpte başlayarak birlikte 3 yıl boyunca Cholet formasını giydiler Pro A’da. Her ne kadar Fenerbahçe son maçında Zalgiris’e kaybetmiş olsa da De Colo maçta 17 sayı, 4 ribaund, 5 asist ile sezonun kendisi adına en yüksek noktası olan 26 verimlilik puanına ulaşmış ve formda olduğunu göstermişti. Beaubois ise kariyerinin en iyi haftalarından birini geçirimişti. Çift maç haftasında önce Olympiakos karşısında 29 sayı, 7-10 3sayı ile kariyer rekorlarını tekrarlamış, sonrasında ise Monaco karşısında 17 sayı üretip, 7 asist ile kariyer rekorunu kırmıştı. Beaubois bu şekilde oynarken onu durdurabilecek oyuncu sayısı çok az. Ama onu çok iyi tanıyan, eski takım arkadaşı ve Euroleague MVP’lerinden biri olan De Colo bu isimler arasına girebilir.

Galibiyetin Anahtarları:

Kötü bir sezon başlangıcının ardından son şampiyon Anadolu Efes’in yeniden ritm bulduğunu söyleyebiliriz 3 galibiyetlik serinin ardından. Şuanda ligin en skorer takımı konumundalar (81.6) ve maç başına en çok 3 sayı isabeti bulan (9.4) 2. takım olduklarını da hatırlatalım. Fenerbahçe ise bu istatistiklerin tam tersine sahip diyebiliriz. Saı lacivertliler ligin maç başına en az sayı üreten (70.7) ikinci takımı ve maç başına da en 3 sayı isabeti bulan (6.4) takımı konumunda. Bunun yanında Fenerbahçe, Efes’e göre rakiplerini 5 sayı daha düşük skorlarda tutabiliyor. Yani ev sahibi adına tempo kontrolü kritik olacak. Koç Djordjevic’in bu konuda en güvendiği isimler de kuşkusuz De Colo ve Henry olacak. Hem koç hem de 2 tecrübeli guard çok iyi biliyorlar ki temponun yükselmesi Micic, Larkin, Beaubois gibi formda Efes guardlarının ekmeğine yağ sürecektir.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Real, Kaunas Deplasmanından Deck’in Son Saniye Basketiyle Galibiyet Çıkardı

Turkish Airlines Euroleague 34. ve son hafta mücadelesinde Real Madrid, konuk olduğu Zalgiris Kaunas‘ı Deck’in …