Güncel Haberler

Analiz: Anadolu Efes – AS Monaco

Turkish Airlines Euroleague‘de 11. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, Sinan Erdem’de AS Monaco‘yu konuk edecek.

19 Kasım Cuma günü oynanacak karşılaşma öncesi her zaman olduğu gibi takımların durumları, kritik eşleşme ve galibiyetin anahtarları şeklindeki başlıklarla sizlere bir analiz hazırladım. Keyifli okumalar.

Takımların Durumları:

Temsilcimiz Anadolu Efes (4-6) ile Fransa ekibi AS Monaco (5-5) Euroleague sahnesinde ilk kez karşı karşıya gelecekler. Son şampiyon Efes, galibiyet serisini 3 maça çıkarmaya çalışacak. Şuana kadar Vasilije Micic (17.1 sayı) takımın en skorer ismi olurken, Shane Larkin (11.8 sayı) ve Rodrigue Beaubois (10.9 sayı) onu takip eden isimler oldular. Monaco ise deplasmanda 3 maçlık bir mağlubiyet serisinin içinde şuanda. Mike James (14.0 sayı), Donta Hall (10.8 sayı, 6.8 ribaund, 1.5 blok) ve Will Thomas (7.9 sayı, 4.6 ribaund) takımın temel taşları konumundalar. Kariyerinde 2 sezon boyunca Efes formasını giymiş olan Motum da eski takımıyla karşılaşacak bu maçta.

Kritik Eşleşme:

Euroleague tarihinin en iyi guardları arasında gösterilen 2 isim, Efes’in Monaco’yu İstanbul’da konuk edeceği bu 11. hafta mücadelesinde boy gösterecekler. Shane Larkin geçen sezonun en iyi 2. beşine seçilirken, 49 sayıyla bir maçta en çok skor üreten isim olarak Euroleague tarihine geçmiş durumda ki 6 aydan bile az bir süre önce de takımını Euroleague şampiyonluğuna taşımıştı bildiğiniz üzere. Bu sezon ise 11.8 sayı, 4.8 asist istatistikleri ile mücadele ediyor. Mike James ise 2018-19 sezonunda hem ligin en skorer ismiydi hem de sezonun en iyi 2. beşine seçilmişti. O da bu sezon yeni takımıyla beraber 14.0 sayı, 3.1 ribaund, 5.3 asist ortalamalarına sahip. İki oyuncu da birbirlerini çok iyi tanıyorlar, dolayısıyla müthiş bir skor düellosu izlemeye hazır olalım derim.

Galibiyetin Anahtarları:

Anadolu Efes biraz ağır ama emin adımlarla savunmasını geliştirmeye devam ediyor ve bu sayede de yeniden kazandıkları günlere dönüyorlar. Efes şuana kadar kazandığı maçlarda rakiplerine ortalamada sadece 65 sayı izni verdi, rakiplerini düşük şut yüzdelerinde (46.7% 2sayı, 28.9% 3sayı) tutuyorlar. Ama kaybettikleri maçlarda resmin tamamen değiştiğini görüyoruz; rakiplere onlara karşı maç başına 86.2 sayı gönderebildikleri gibi 56.9% 2sayı ve 42.2% 3sayı yüzdeleri de yakalıyorlar. Bu nedenle de Efes için savunma öncelikli durumda ve bunu başarabilirlerse zaten hücumda fişi çekebilecek önemli yeteneklere sahipler.

Monaco ise özellikle deplasman maçlarında savunmada sorun yaşayan bir ekip. Deplasmanda rakiplere maç başına 86.6 sayı izni veriyorlar ve bu alanda en kötü takım durumundalar, bu durumu acilen düzeltmeleri gerekiyor ilerleyebilmeleri için. Hücumda ise topun değerini biliyorlar, top kaybı başına 1.39 asist üretebiliyorlar. Efes karşısında James ve Westermann liderliğinde tempoyu kontrol etmeleri onlar adına kritik olacak. Efes hücumdaki ritmini guardlar üzerinden etkili kılıyor ki Micic, Larkin, Beaubois üçlüsünün 2 gün önce Olympiakos karşısında tam 58 sayı ürettiğini hatırlatalım.

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

2023-24 Euroleague Play-Off ve Play-In Eşleşmeleri Belli Oldu

2023-24 Turkish Airlines EuroLeague normal sezonu resmi olarak sona erdi. Dolayısıyla playoff ve play-in eşleşmeleri …