Güncel Haberler

TBF Başkanlığına Yeniden Aday Olan Türkoğlu, Yeni Dönem İçin Projelerini Anlattı

Türkiye Basketbol Federasyonu‘nun hali hazırdaki başkanı olan ve yeni dönem için de adaylığını koyan Hidayet Türkoğlu, beIN Sports’a konuk oldu.

Mevcut durumu değerlendiren ve yeni dönem için projelerini anlatan Türkoğlu’nun yaptığı açıklamalardan düşen satır başları şu şekildeydi:

  • Bu işe iki dönem için soyunduğumu baştan söylemiştim. Adaylığımı açıklamamdan önce çekileceğim konusunda spekülasyonlar yapıldı. Türk basketboluna hizmet için yeniden aday oldum.
  • Erman abinin bendeki yeri ayrıdır. 1998’de onunla çalışmaya başlamıştım. Harun abi ile de aynı soyunma odasında abi-kardeş olarak birlikte bulunduk. Başka adayların çıkması bizi mutlu ediyor.
  • Buraya gelmeden yapılan eleştirilere cevap verip vermeme konusunda çok düşündük. Camiayı bilgilendirmek için bazı şeyleri söylemek durumundayız. Yaptığımız ilklerin takdir edilmemesi bunları başaran arkadaşlara da saygısızlık. Duyduğumuz bası şeyler bizi çok şaşırtıyor.
  • 25 yıldır ilk kez bir federasyon bu kadar kulüplerle birlikte hareket etti ve güzel sonuçlar elde ettik.
  • Önemli takımlarda önemli roller aldım. Federasyonda da iyi bir takımla beraberim. Her zaman şeffaf ve adil olmuşumdur, hiçbir şeyden korkmadan sorumluluklar aldım. Her zaman insanlarla iyi dialoglar sürdürmüşümdür.
  • Dünyanın neresinde olursa olsam telefonum 7-24 açık. Rakiplerimiz işi şahsileştiriyor ve bu konuda doğruları söylemiyor. Bu çirkin konuyu konuşmak bile beni üzüyor.
  • Federasyonda çalışan çok değerli arkadaşlarım çok değerli kulüplerde, Fenerbahçe’de Galatasaray’da görev aldı. Ayrılanların yerine çok değerli kişileri aldık. Beraber çalıştığımız arkadaşların gelişip büyük kulüplerde bu görevleri alması bizi gururlandırır.
  • Yeni ekibimizi geniş tutmaya çalışıyoruz. Bizim için herkesin vereceği fikirler önemli. İşlerinde çok başarılı olmuşlardan iyi bir takım kuruyoruz.
  • Milli Takımlarda madalya yaşanan bir süreç olmadı ama pandemi yüzünden doğru dürüst organizasyonlar da yapılamadı ama yerli oyuncu sayısının basketbolumuza çok şey kattığını düşünüyoruz. Tabii ki yeterli değil, kulüplerle görüşüp yerlilerin kulüplerinde daha fazla süre almasına çalışıyoruz. Yerlilerin aldığı süre BSL’de yüzde 42, KBSL’de yüzde 25 arttı. 6 yabancıdan 5 yabancıya düşürmemizin doğru karar olduğunu görüyoruz.
  • 2019’da Ümitlerde gümüş madalya kazandık. Başarıyı önemsiyoruz ama oyuncu kazanmak bizim önceliğimiz. Mesela Alperen’i U20’de oynatmadık ve onun A Milli Takıma adaptasyonunu güçlendirmeye çalıştık. Eleştiriler olabilir ve bunu saygıyla karşılıyoruz.
  • Kadınlarda da yabancı kuralımıza bağlı olarak yerliler zaman içinde gelişecek. Seçimlerden sonra Ceyhun hocamızla bir araya gelip kadın basketbolu için neler yapabileceğimizi konuşacağız.
  • Kadın voleybolu hakkında yorum yapmak istemem ama onları takdir ediyoruz. Akif başkanı ve sporcuları kutlarım. 2,3 ay voleybol çok turnuva oynadı ve o süreçte başarılar da gelince izlenmesini de sağladı.
  • ING Basketbol Liginde kulüplere yapılan sponsorluk ödemeleri yüzde 55 arttı. TV yayın gelirleri yüzde 219, sponsorluk gelirleri yüzde 30 yükseldi. Pandemiye rağmen kulüpleri desteklediğimizi düşünüyorum.
  • Uyguladığımız mali kriterler sonunda kulüpler önünü görmeye başladı. Şu ana kadar sezon içinde kapanan hiçbir kulübümüz olmadı.
  • Kulüplere vergi iadesinin yapılması konusunda temaslarımız devam ediyor.
  • Hakem konusu en kafa yorduğumuz konular arasında. Hakem hatası olmadan sonuçların alınmasını isteriz. 13-14 hakemi profesyonel yapıp federasyona dahil ettik. Bu sayıyı artırabiliriz. En çok üzüldüğümüz konulardan biri oluyor ama kasıt olmadığını gözlemliyoruz. Bizim dönemimizde hakem sayısı yüzde 46 arttı.
  • En büyük başarılarımızdan biri BGL. 900’den fazla oyuncu burada oynadı, 220 oyuncu üst liglerde oynamaya başladı.
  • (Abdi İpekçi Salonunu neden yıktınız sorusu üzerine) Geçmiş federasyonla tartışmaya girmemek istedik ama bir tek 2010’da devlerin verdiği Ankara Salonu. Bizi Abdi İpekçi üzerinden eleştiriler bizi üzüyor. Abdi İpekçi’nin çatısı risk oluşturuyordu, bu raporu bulunca şok olduk. Bizden önceki yönetim raporu sümen altı yapmış. Yıkmamızın en önemli nedeni buydu. Pratik zekamızla İBB’ye ait atıl duran Sinan Erdem’i bünyemize kattık. Yakında Abdi İpekçi’nin yerine hazırlanan projenin temeli atılacak ve çok değerli bir tesis kazanacağız. Süreci bakanlığımızla birlikte yürütüyoruz. Temeli atıldıktan sonra 18 ay içinde bitirilmesi planlanıyor.
  • Bakanla görüşmemiz çok olumlu geçti. zaten ilişkilerimiz kurumlarla gayet iyiydi. Biz onlara bağlı olarak çalışıyoruz. Gerek Erdenay, gerekse Kunter’in Abdi İpekçi ile ilgili sözlerine üzüldük. Sanırım Erman abiyi ekibi yanlış yönlendirdi.
  • Basketbolun yurda yayılması için lig yayınlarının açık kanalda olmasını istiyoruz. Haftalık maç yayınını 5’te 12’ye çıkardık. İnşallah önümüzdeki dönem maçlar açık kanallarda olacak.
  • FIBA’dan 12 teşekkür mektubu aldık, herkesle ilişkilerimiz iyi. Herkes pandemiyle uğraşırken biz uluslararası organizasyonlar yaptık.
  • Göreve geldiğimizde önceden yapılan başvuruyla 2023’e adaydık. Ülkemize düşen ödemelerin ağırlığı nedeniyle biz de, Rusya da vazgeçti.
  • Oy veren vermeyen herkes baş tacımızdır. 5 senelik süreçte herkese hizmet ettiğimize inanıyorum.

Kaynak: beIN Sports & Basketfaul

Paylaşmak heyecan verir;

Yakında yorum bölümümüz aktif olacaktır.

Hakkında Fersu Yahyabeyoğlu

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. 7 yaşında Çukurova alt yapısında tanıştığım basketbol, ilerleyen yaşlarda bende bir tutku haline geldi. Yerel liglerde 11 yıl boyunca lisanslı basketbol oynadıktan sonra üniversite yıllarımda da amatör olarak oyuncu gözlemciliği yapmaya başladım. Sonrasında Türkiye'nin önde gelen basketbol portallarında köşe yazarlığı yaparak yola devam ettim ve çeşitli yerli artı ulusal tv/radyo kanallarında yorumculuk yapmaya devam ediyorum.

Mutlaka bakın

Merkezefendi, Telekom’u Farklı Geçerek Rahat Bir Nefes Aldı

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 24. hafta mücadelesinde Yukatel Merkezefendi Belediyesi konuk ettiği güçlü rakibi …